Γιατί περιμένουμε τον Ιανουάριο για να αρχίσουμε γυμναστική- Και πότε είναι καλύτερο να το κάνουμε

Γιατί περιμένουμε τον Ιανουάριο για να αρχίσουμε γυμναστική- Και πότε είναι καλύτερο να το κάνουμε Facebook Twitter
0

Ο Ιανουάριος έχει γίνει συνώνυμο αλλαγών στον τρόπο ζωής: πολλοί από εμάς αποφασίζουμε την Πρωτοχρονιά να ξεκινήσουμε γυμναστική, προκειμένου να προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε τη φόρμα μας, να χάσουμε βάρος ή να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. 

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι αν επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο ορόσημο, για παράδειγμα την έλευση της νέας χρονιάς, αυτό θα μας δώσει περισσότερο κίνητρο για να πετύχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο, είτε είναι η γυμναστική, είτε κάτι άλλο. 

Όμως, οι ερευνητές λένε πως αυτό δεν έχει πάντα αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη γυμναστική. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτοί που σκέφτονται να ξεκινήσουν γυμναστήριο- ή επιλέξουν έναν άλλο τρόπο άσκησης- θα πρέπει να το κάνουν λίγες εβδομάδες νωρίτερα. 

Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια μέσα σε 6 μήνες

Ο καθηγητής Ψυχολογίας δρ. Τζον Νόρκρος ασχολείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες με αυτούς τους στόχους που θέτουμε την Πρωτοχρονιά. Η έρευνά του δείχνει πως οι περισσότεροι- το ένα τρίτο των 1.000 ατόμων που απάντησαν- αποφασίζουν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία τους. 

Δεύτερος πιο δημοφιλής στόχος είναι η απώλεια βάρους- προτεραιότητα για το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα- ενώ το 13% απάντησαν πως θέλουν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες. 

Όμως, όταν στη συνέχεια ο δρ. Νόρκρος ακολούθησε την πορεία εκείνων που έθεσαν τους συγκεκριμένους στόχους, διαπίστωσε πως το ένα τρίτο τα παράτησε έπειτα από ένα μήνα, ενώ μέσα στο εξάμηνο οι περισσότεροι είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια

«Μπορεί να μας φανεί πιο δύσκολο να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε τον χειμώνα», επισημαίνει ο δρ. Ντουέιν Μέλορ, ειδικός σε ζητήματα διατροφής. Πολλές φορές, θέτουμε τέτοιους στόχους τον Ιανουάριο επειδή προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ τις ημέρες των γιορτών, σημειώνει. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κινούμαστε λιγότερο τις πιο κρύες ημέρες, κάνει πολλούς να νιώθουν νωθροί και να αναζητούν για μια αλλαγή. 

«Είναι πιο λογικό να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε νωρίτερα τον χειμώνα, ή στο τέλος του φθινοπώρου, καθώς τέτοια εποχή τείνουν να “πέφτουν” οι ρυθμοί της ζωής μας», λέει ο δρ. Μέλορ. Καθώς νυχτώνει νωρίτερα, το μυαλό μας απωθεί τις σκέψεις να γίνουμε δραστήριοι. Οπότε, πηγαίνοντας κόντρα σε αυτό είναι κάτι πραγματικά θετικό, συμπληρώνει. 

Ο δρ. Μέλορ συμβουλεύει να βρούμε μια ρουτίνα που βολεύει στα τέλη του φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα και να τη συνδυάσουμε με μια προσπάθεια εφαρμογής ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Οπότε, όταν έρχεται η νέα χρονιά, έχουμε ήδη υγιεινές συνήθειες. 

Γιατί είναι καλύτερη μια αρχή τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με το Pure Gym, αλυσίδα με 327 γυμναστήρια στη Βρετανία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη, τον Ιανουάριο έχουν την περισσότερη δουλειά, ενώ ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι πιο ήσυχοι μήνες. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 τα γυμναστήρια της εταιρείας είχαν σχεδόν 40% περισσότερο κόσμο από ό,τι τους δύο τελευταίους μήνες του 2022. 

Η personal trainer Μόργκαν Μπρέζιερ προειδοποιεί πως οι στόχοι που θέτουμε τον Ιανουάριο για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης μπορεί να μας προκαλέσουν πίεση. 

«Κάποιος που λέει ότι θέλει να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και να κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, νιώθει ενοχή και πιστεύει πως η χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει στραβά», επισημαίνει. 

Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα γυμναστήρια είναι πιο «ήσυχα» πριν από τα Χριστούγεννα, οι πρωτάρηδες μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να εξοικειωθούν με το περιβάλλον ή να μάθουν να χρησιμοποιούν τα όργανα, αποφεύγοντας τυχόν αμήχανες στιγμές μπροστά σε πιο έμπειρους, σημειώνει η Μπρέζιερ. 

Με πληροφορίες από BBC

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ