Όταν ο Βασίλης Βασιλικός μάς πρόσφερε ένα πολύτιμο ερωτικό βοήθημα

Όταν ο Βασίλης Βασιλικός μας πρόσφερε πολύτιμο ερωτικό βοήθημα Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης
0

ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία και ένας πιο ελευθεριακός άνεμος έπνεε στη μέση εκπαίδευση, συμπαρασύροντας στο πέρασμά του τις σχολικές ποδιές που φορούσαν υποχρεωτικά ακόμα τότε μόνο τα κορίτσια (για να μη λησμονούν, υποθέτει κανείς, τη στρατευμένη θέση τους στην κοινωνία).

Στο πλαίσιο αυτό, είχε ανανεωθεί με νέους τίτλους και η αραχνιασμένη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου, ασχέτως αν παρέμενε μια μη ελκυστική πρόταση επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, όπως οτιδήποτε σχολικό.

Μέχρι που μια μέρα ένας συμμαθητής μας ήρθε αναψοκοκκινισμένος στο σχολείο κραδαίνοντας στα χέρια του ως πολύτιμο θησαυρό ένα βιβλίο που είχε ανακαλύψει στη βιβλιοθήκη, βέβαιος, όπως μας είπε, ότι είχε βρεθεί εκεί κατά λάθος. 

Πλέον δεν θα χρειαζόταν να τρέχουμε στα γιαπιά και στα χαλάσματα όπου συνήθως βρίσκονταν παρατημένα πορνοπεριοδικά για κοινή χρήση ούτε θα έπρεπε να παρακαλούμε τους μεγαλύτερους να μας ψωνίσουν κανένα «Ταρατατά» ή «Διάβασε με» από το περίπτερο.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την εμβόλιμη παρουσία ενός ερωτικού μυθιστορήματος γεμάτου (;) από ιδιαιτέρως γλαφυρές περιγραφές και ακατάλληλες δι’ ανηλίκους περιπτύξεις, ανάμεσα σε «κλασικά» και «διδακτικά» (και βαρετά) βιβλία; Μα και μόνο η εικονογράφηση του εξωφύλλου με τα γυμνά σώματα θα έπρεπε να είχε προβληματίσει τους ιθύνοντες.

Κακό του κεφαλιού τους, καλό για εμάς τους μικρούς σπυριάρηδες με τις διαταραγμένες ορμόνες, που βρήκαμε ξαφνικά διαθέσιμη «τσόντα» στο πιο απροσδόκητο μέρος: στο σχολείο και μάλιστα με τις ευλογίες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. 

Πλέον δεν θα χρειαζόταν να τρέχουμε στα γιαπιά και στα χαλάσματα όπου συνήθως βρίσκονταν παρατημένα πορνοπεριοδικά για κοινή χρήση ούτε θα έπρεπε να παρακαλούμε τους μεγαλύτερους να μας ψωνίσουν κανένα «Ταρατατά» ή «Διάβασε με» από το περίπτερο. (Κατανοώ πόσο γραφικά και προϊστορικά μοιάζουν όλα αυτά στην εποχή μας, όπου ακόμα κι ένα βρέφος έχει στη διάθεσή του εκατομμύρια πορνογραφικές επιλογές πάσης φύσεως στο ίντερνετ). 

μια ιστορια αγαπηςΤο πολύτιμο «εγχειρίδιο» ήταν η (βολικά μικρή σε μέγεθος και έκταση) νουβέλα «Μια ιστορία αγάπης» (στην έκδοση του 1977 από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας) του σπουδαίου εκλιπόντος Βασίλη Βασιλικού, και μέσα σε λίγες μέρες είχε γίνει ανάρπαστο καθώς περιφερόταν από χέρι σε χέρι (εχμ, κυριολεκτικά) ως (αυτο)ερωτικό βοήθημα αλλά και ως μια πρώιμη εισαγωγή στην ερωτική πεζογραφία. Κοντά στον Βασιλικό, ποτίζεται κι η γλάστρα, θα μπορούσε να πει κανείς.

Μέχρι που στο τέλος κάποιος δεν το επέστρεψε ποτέ νομίζω, κάνοντας τον ανήξερο. Ήθελε μάλλον να το κρατήσει δικό του, κατάδικό του, χωρίς να το μοιράζεται με κανέναν. Αυτό θα πει βιβλιοφιλία. 

Υ.Γ. Θα ήθελα επίσης να μοιραστώ, αν μου επιτρέπεται, ότι στενοχωρήθηκα ακόμα λίγο παραπάνω με τον θάνατο του Β. Βασιλικού επειδή φαινόταν τόσο ακμαίος, φιλικός και χαμογελαστός (απολύτως συνεπής δηλαδή με τη δημόσια εικόνα του) όταν τον είδα τυχαία ένα πρωί μόλις το περασμένο καλοκαίρι στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, όπου είχε καταλήξει εσχάτως να υπάγεται ως δημότης Π. Φαλήρου, όπως κι εγώ. Μάλιστα ο νυν δήμαρχος Π. Φαλήρου, ο οποίος ήταν μια τάξη μεγαλύτερος στο σχολείο (και αναρωτιέμαι αν είχε δανειστεί κι εκείνος το «επίμαχο» βιβλίο) έκανε χθες μια θερμή δήλωση για τον θάνατο του συγγραφέα, καταλήγοντας: «Καλό ταξίδι στο αιώνιο φως, αγαπημένε μας Φαληριώτη, Βασίλη».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση 

Daily / Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση

Ο Μπιλ Γουόλτον που πέθανε χθες στα 71 του και χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του ως τον «πιο τυχερό τύπο στον κόσμο» ενσάρκωσε στα ‘70s τον χίπικο αλλά και τον μαρξιστικό ιδεαλισμό όσο ελάχιστες διασημότητες, όχι μόνο στον χώρο του επαγγελματικού πρωταθλητισμού αλλά οπουδήποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Daily / Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Μια ματιά στην διαρκώς εύφλεκτη διεθνή επικαιρότητα είναι αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε ότι η θρησκευτική αντιπαράθεση, είτε ως αιτία είτε ως πρόσχημα κλιμάκωσης συγκρούσεων, μοιάζει πιο ισχυρή από ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Daily / Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Στις 3 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και μια νέα γερμανική σειρά μυθοπλασίας με θέμα το πέρασμά του από τον μάταιο και παράξενο τούτο κόσμο λειτουργεί ως «επετειακή» προβολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Απώλειες / Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Η απώλεια της σπουδαίας Καναδής διηγηματογράφου έφερε στη μυαλό μια αριστουργηματική ταινία που είχε βασιστεί σε διήγημά της, με θέμα το λυκόφως της άνοιας και πρωταγωνίστρια την Τζούλι Κρίστι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Daily / Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Πέρα από το νοσταλγικό χρονικό της μετεωρικής ανόδου του συγκροτήματος στα ασυνάρτητα ‘80s, το ντοκιμαντέρ «Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story» εστιάζει δραματικά στον αγώνα του Τζον Μπον Τζόβι να διατηρήσει κάτι από τη νεανική φωνή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Daily / Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Η σειρά των σπαρταριστών περιηγήσεων ανά τον πλανήτη του διάσημου κωμικού, νυν podcaster και πρώην βασιλιά των νυχτερινών talk show, ξεφεύγει με ξεκαρδιστικό τρόπο από τα αβάσταχτα κλισέ των ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Daily / Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Ο νεαρός, πολυσχιδής και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που πολλοί πρωτογνώρισαν στο Poor Things, λέει τα πράγματα με το όνομα τους στο “More Feelings”, το δεύτερο stand up comedy special που γύρισε για λογαριασμό του ΗΒΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ