ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

«Θα κάνουμε Χριστούγεννα με κουνούπια»: Τι έχει αλλάξει στο περιβάλλον;

«Θα κάνουμε Χριστούγεννα με κουνούπια»: Επιστήμονας εξηγεί τι άλλαξε στο περιβάλλον Facebook Twitter
«Το κουνούπι είναι ένας δείκτης στο κατά πόσο τα πάει καλά μια χώρα ή όχι» εξηγεί ο κ. Μιχαηλάκης. «Δηλαδή συνήθως εμφανίζεται σε φτωχές ή με κοινωνικά προβλήματα χώρες. Δεδομένων των συνθηκών, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση».
0

ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ της φύσης, λίγα πλάσματα προκαλούν μια τόσο καθολική αίσθηση ενόχλησης και –το σημαντικότερο– αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, όσο το κουνούπι.

Μετά από μία σειρά από ιστορικές λοιμώξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, τώρα πια γνωρίζουμε ότι το τσίμπημα του κουνουπιού και η δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει δεν είναι οι μόνες συνέπειες της επέλασής τους στον άνθρωπο (και στα ζώα). 

Γιατί, όμως, συζητάμε για κουνούπια Δεκέμβριο μήνα; Η εμφάνισή τους έχει πατροπαράδοτα συνδεθεί με τις πρώτες ζέστες της άνοιξης. Φαίνεται όμως πως αυτό αλλάζει πια, ως συνεπεία μίας ολόκληρης αλυσίδας αλλαγών στο περιβάλλον, οπότε θα πρέπει να μάθουμε από την αρχή ό,τι νομίζαμε ότι γνωρίζουμε για τα κουνούπια

«Από τα δεδομένα που έχουμε ως εργαστήριο τα τελευταία χρόνια, όλα δείχνουν μια τάση καθιέρωσης των κουνουπιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά για το κοινό κουνούπι (δραστηριοποιείται το βράδυ εντός των οικιών)» τονίζει στη LiFO ο Δρ. Αντώνης Μιχαηλάκης, απαντώντας στην ερώτηση για το αν από εδώ και πέρα θα κάνουμε Χριστούγεννα με τη συντροφιά των κουνουπιών. «Φοβάμαι πως ναι» αποκρίνεται.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, καταστροφή καλλιεργειών και δασών, αστυφιλία) σε συνδυασμό με τα αυξημένα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο διευκολύνουν την εξάπλωση τόσο των κουνουπιών-διαβιβαστών όσο και των ασθενειών που μεταδίδουν σε νέες περιοχές σχεδόν σ’ όλο τον πλανήτη.

Δρ. Αντώνης Μιχαηλάκης
Δρ. Αντώνης Μιχαηλάκης

Ο Δρ. Αντώνης Μιχαηλάκης είναι προϊστάμενος στο Εργαστήριο Εντόμων & Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ. Πρόσφατα, κλήθηκε να δώσει λύση στον κίνδυνο αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών στη Θεσσαλία που χτυπήθηκε από τις πλημμύρες και για πολλές εβδομάδες οι κάτοικοι ζούσαν με στάσιμα και βρόμικα νερά. Εν τέλει, ο κίνδυνος να εμφανιστούν ασθένειες από τα κουνούπια στην περιοχή αποφεύχθηκε, καθώς ακολουθήθηκε πιστά η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον εντομολόγο. Ο κίνδυνος, όμως, να εμφανιστεί δάγκειος πυρετός σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας παραμένει (και φυσικά δεν αποτελεί αιτία μια οποιαδήποτε φυσική καταστροφή).

«Το κουνούπι είναι ένας δείκτης στο κατά πόσο τα πάει καλά μια χώρα ή όχι» εξηγεί ο κ. Μιχαηλάκης. «Δηλαδή συνήθως εμφανίζεται σε φτωχές ή με κοινωνικά προβλήματα χώρες. Δεδομένων των συνθηκών, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, το γεγονός ότι εμφανίστηκε δάγκειος πυρετός στην Ιταλία, που είναι δίπλα μας, ενισχύει την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή ίσως εμφανιστεί κι εδώ» συμπληρώνει. Ο δάγκειος πυρετός έχει εμφανιστεί επίσης στη Γαλλία και την Ισπανία.

Τα κουνούπια είναι διαβιβαστές πολλών θανατηφόρων ασθενειών, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια κ.ά. Οι ασθένειες αυτές προκαλούν σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας και επιδημίες. 

Στην Ελλάδα, εκτός του Ιού του Δυτικού Νείλου (διαβιβαστής το κοινό κουνούπι, δεν έχει σχέση το ασιατικό κουνούπι τίγρη), δεν έχουμε άλλες ασθένειες (π.χ. δάγκειο πυρετό, ιό Ζίκα, ιός Τσικουνγκούνια), εξηγεί ο γεωπόνος-εντομολόγος.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, καταστροφή καλλιεργειών και δασών, αστυφιλία) σε συνδυασμό με τα αυξημένα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο διευκολύνουν την εξάπλωση τόσο των κουνουπιών-διαβιβαστών όσο και των ασθενειών που μεταδίδουν σε νέες περιοχές σχεδόν σ’ όλο τον πλανήτη.

Όπως σ’ όλα τα έντομα, έτσι και στο κουνούπι ο βιολογικός κύκλος του επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία. Οπότε οι αυξημένες θερμοκρασίες που καταγράφονται εκτός εποχής επηρεάζουν την αναπαραγωγή τους αλλά και την περαιτέρω εξάπλωσή τους ιδιαίτερα σε περιοχές που πριν ήταν "μη φιλόξενες" όπως π.χ. είναι οι περιοχές σε υψηλό υψόμετρο που παραδοσιακά είχαν χαμηλές θερμοκρασίες την εποχή αυτή (φθινόπωρο και χειμώνα)».

Κουνούπια στην Ελλάδα: Οι περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο και η επόμενη ημέρα

Για το αν υπάρχουν περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την παρουσία των κουνουπιών, ο κ. Μιχαηλάκης σημειώνει: «Δεν θα έλεγα πιο ευάλωτες, αλλά φαίνεται ότι νοτιότερες περιοχές (π.χ. Αττική και Κρήτη) έχουν για μεγαλύτερο διάστημα τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν στα κουνούπια να είναι δραστήρια.

Βέβαια, έμμεσα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σίγουρα θα επηρεάσουν πολύ μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, όπως τις περιοχές με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, όπου η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής θα επηρεάσει την παρουσία των κουνουπιών».

Και με τον τουρισμό τι γίνεται; «Τα αυξημένα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο διευκολύνουν την εξάπλωση σε νέες περιοχές τόσο των διαβιβαστών όσο και των ασθενειών που μεταδίδουν. Σύνηθες είναι ταξιδιώτες από χώρες όπου ενδημούν ασθένειες να έρχονται στην Ελλάδα έχοντας μαζί τους και τον ιό (εισαγόμενο κρούσμα). Για τις περιπτώσεις αυτές η χώρα μας, εδώ και χρόνια, διαθέτει ένα διαχειριστικό σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα αυτό και κύριος στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα ο ασθενής να μεταδώσει το νόσημα στον τοπικό πληθυσμό (εγχώρια κρούσματα) μέσω του τσιμπήματος από το κουνούπι-διαβιβαστή» απαντά.

«Έτσι, συχνά παρατηρείται μολυσμένα άτομα-ταξιδιώτες να μεταφέρουν ασθένειες σε περιοχές όπου αυτές δεν ενδημούσαν προηγουμένως και παρουσία του διαβιβαστή να αρχίζει η εγχώρια μετάδοση της ασθένειας αυτής στον ντόπιο πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό τα τελευταία χρόνια ο δάγκειος πυρετός έχει κάνει την εμφάνισή του στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, όπου είναι εγκατεστημένος ο διαβιβαστής, το γνωστό και σε εμάς ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus).

Τρόποι αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των κουνουπιών

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους διαβιβαστές ασθενειών είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη πρόκληση που απαιτεί συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, υπηρεσιών δημόσιας υγείας, τοπικών κοινοτήτων και του πολίτη. Επιπλέον, οι στρατηγικές θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες περιοχές και οικοσυστήματα, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Δυστυχώς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έρχονται να προστεθούν η έντονη αστικοποίηση, τα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο. Έτσι παρατηρούνται έντονες αλλαγές στις χρήσεις γης, δημιουργώντας πλέον ιδανικά περιβάλλοντα για την αναπαραγωγή κουνουπιών, ενώ τα αυξημένα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο διευκολύνουν την εξάπλωση τόσο των διαβιβαστών όσο και των ασθενειών που μεταδίδουν σε νέες περιοχές» επισημαίνει ο Δρ. Μιχαηλάκης, σημειώνοντας:

• Η σημαντικότερη στρατηγική είναι η χάραξη μιας παγκόσμιας πολιτικής με στόχο την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Αναφορικά με τα «τροπικά» είδη κουνουπιών, απαιτείται συνεχής έλεγχος και επιτήρησή τους.

• Ένα ορθολογικό σχέδιο διαχείρισης περιλαμβάνει πρωτίστως την αποφυγή δημιουργίας των εστιών αναπαραγωγής τους. Για τον λόγο αυτό κρίσιμο στοίχημα αποτελεί στο άμεσο μέλλον η εκπαίδευση του κοινού, για την αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στους χώρους του, με την ταυτόχρονη εκπαίδευση των τοπικών αρχών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση των κουνουπιών-διαβιβαστών.

• Οι τοπικές αρχές (δήμοι και περιφέρειες) καλούνται να σχεδιάσουν εκ νέου τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιούν, αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος (γνωστή και ως ενιαία υγεία).

• Τέλος, σημαντικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει η έρευνα και η καινοτομία. Ως εκ τούτου, η συνεχής έρευνα της βιολογίας των κουνουπιών-διαβιβαστών και της μετάδοσης ασθενειών από αυτά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων και τεχνολογιών ελέγχου. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την παραγωγή εμβολίων, την εξαπόλυση στείρων κουνουπιών ή και ακόμα τη δημιουργία νέας γενιάς εντομοκτόνων με καινοτόμες προσεγγίσεις για τη διαχείριση των εστιών αναπαραγωγής τους.

Οπτική Γωνία
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Οπτική Γωνία / Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Σκέψεις πάνω στην απόφαση του Oposito, ενός μικρού εκδοτικού οίκου που έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα ανήσυχης κοινωνικής και πολιτισμικής σκέψης, για την «αποδέσμευσή» του σε σχέση με το βιβλίο της κοινωνιολόγου Eύα Ιλούζ «Ψυχρή τρυφερότητα. Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ