Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Το Okra είναι ένα new age μπιστρό με έμφαση σε όλα τα στοιχεία που καθιστούν την ελληνική κουζίνα μοναδική.
0

Στην αρχή, όταν είδα το σημείο στο οποίο έχει ανοίξει και λειτουργεί εδώ και περίπου δύο μήνες το Okra, ήμουν επιφυλακτική.

Μπορεί το τέλος της οδού Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι να συγκαταλέγεται στα πιο ωραία σημεία του κέντρου, όμως δεν παύει να είναι διαχρονικά τουριστικό, με την εστίασή του και τα παλιά σουβλατζίδικα που ψήνουν για χρόνια ολόκληρα εκεί να απευθύνονται σταθερά (κυρίως) σε τουρίστες, ακόμα και σε εποχές που η Αθήνα ως «προϊόν» δεν ήταν όπως σήμερα, απ’ όταν δηλαδή ήταν μια ολιγοήμερη στάση στο ταξίδι κάποιων και όχι ο προορισμός.

Έτσι είναι ακόμα για τους περισσότερους Αθηναίους κάποιοι δρόμοι στο Μοναστηράκι, ένα πέρασμα στη σαββατοκυριακάτικη βόλτα τους στο κέντρο αλλά όχι και στάση, τα φοβόμαστε τα μέρη εκείνα που προσελκύουν τους επισκέπτες της πόλης και δεν είναι ότι έχουμε άδικο, ότι είμαστε εμείς οι μυστήριοι, σαν εμάς νιώθουν οι κάτοικοι των μητροπόλεων του κόσμου για ό,τι βρίσκεται πολύ downtown· στη δική μας, για την οποία μπορώ να μιλήσω με σιγουριά, δύσκολα εμφανίζεται κάτι που να μας τραβάει προς τα εκεί. Γι’ αυτό και επισκέφθηκα το Okra έχοντας δεύτερες σκέψεις. Και ήδη από το καλωσόρισμα που έφτασε στο τραπέζι με διέψευσε.

Με έμπνευση από την παράδοση, χρησιμοποιώντας και υλικά που δεν τα συναντάμε κάθε μέρα στους καταλόγους των εστιατορίων, ο Γιώργος Ζαχείλας εξελίσσει κλασικά πιάτα και τα φέρνει στο σήμερα.

Είχα πρωτογνωρίσει τον Γιώργο Ζαχείλα πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ήταν μέλος της κουζίνας του ανατρεπτικού Lost Athens, και από τότε συγκράτησα το όνομά του. Είναι ένας νέος μάγειρας που δεν προτιμά τα μπερδεμένα πιάτα αλλά τις βατές γεύσεις, που δουλεύει με προσοχή και χωρίς πολλές φιοριτούρες την καλή πρώτη ύλη που φτάνει στα χέρια του. Ομολογουμένως, το ότι έμαθα πως είναι στο τιμόνι της κουζίνας του Okra με τράβηξε εκεί. Και όλα πήγαν καλά, και πολύ νόστιμα.

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
H θέα προς την Ακρόπολη και προς την παλιά πόλη της Πλάκας είναι απρόσκοπτη.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
H σάλα είναι κομψή, με μια ρετρό διακοσμητική διάθεση, αλλά και σύγχρονη.

Το Okra, λοιπόν, είναι ένα new age μπιστρό με έμφαση σε όλα τα στοιχεία που καθιστούν την ελληνική κουζίνα μοναδική. H θέα προς την Ακρόπολη και προς την παλιά πόλη της Πλάκας είναι απρόσκοπτη και όσο κι αν την έχουμε συνηθίσει, παραμένει πάντα απολαυστική, ενώ η σάλα είναι κομψή, με μια ρετρό διακοσμητική διάθεση, αλλά και σύγχρονη, ζεστή.

Με έμπνευση από την παράδοση, χρησιμοποιώντας και υλικά που δεν τα συναντάμε κάθε μέρα στους καταλόγους των εστιατορίων, ο Γιώργος Ζαχείλας εξελίσσει κλασικά πιάτα και τα φέρνει στο σήμερα.

Στόχος είναι τα υλικά που δίνει κάθε εποχή να αναδεικνύονται στο μενού, γι’ αυτό και αλλάζει συχνά. Το μπριοσένιο πατατόψωμο με το γλάσο ντομάτας έχει ευχάριστα έντονη γεύση, το προζυμένιο του ψωμί με την ξινή κρέμα είναι ολόσωστο όπως και το κριτσίνι που ήρθε ως καλωσόρισμα με τον δικό τους πελτέ ντομάτας.

Αντί να χωρίζεται σε ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως, το μαζεμένο μενού του είναι μοιρασμένο σε πιάτα που τρώγονται με το χέρι και σε εκείνα που θέλουν μαχαιροπίρουνο και τα μοιραζόμαστε. Στα fingerfoods, λοιπόν, δοκιμάστε σίγουρα τα στρείδια με το ρόδι και το λεμονοθύμαρο, τα πλατιά φασολάκια που ο σεφ τα κάνει ελαφριά τεμπούρα και τα σερβίρει με μια δική του μαγιονέζα βασιλικού με πούδρα ντομάτας.

Από τα κυρίως του Okra, ο κιτρινόπτερος τόνος με τον ζωμό αχλάδι και το σέλινο, το must-try καλαμάρι κοντοσούβλι με λαρδί και φρέσκο κρεμμύδι, το ζουμερό μπούτι κοτόπουλου που γίνεται κρασάτο με ξινόμαυρο και συνοδεύεται με καταπληκτικά μαντί γεμισμένα με τα συκωτάκια πουλιού είναι πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο μαζεμένο μενού του είναι μοιρασμένο σε πιάτα που τρώγονται με το χέρι και σε εκείνα που θέλουν μαχαιροπίρουνο και τα μοιραζόμαστε.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο must-try καλαμάρι κοντοσούβλι με λαρδί και φρέσκο κρεμμύδι.

Η ομάδα που έχει διαμορφώσει την easy going εμπειρία αυτού του νέου μπιστρό έχει και άλλα νέα και πολύ δυνατά ονόματα να δείξει. Την υπογραφή του στα γλυκά βάζει ο Αλέξανδρος Κόνιαρης, o ζαχαροπλάστης με το ζηλευτό βιογραφικό και το δικό του, νέας γενιάς ζαχαροπλαστείο Φίλινγκς του Παγκρατίου, ο οποίος αλλάζει επίσης συχνά τις προτάσεις για επιδόρπιο, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της κουζίνας. Αν πετύχετε το γλυκό του με την αλμυρή καραμέλα και την ξινή κρέμα, να το επιλέξετε. 

Όσο για την οινική του λίστα, αυτή την επιμελείται ο Γιώργος Καραμπίνης που θα σας προτείνει κρασιά ντόπια και ιδιαίτερες δουλειές από τον ξένο αμπελώνα, δουλεμένες φυσικές οινοποιήσεις, ετικέτες που καθρεφτίζουν το μικροκλίμα της περιοχής από την οποία προέρχονται – σίγουρα θα βάλει στα ποτήρια σας κρασιά με χαρακτήρα.

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Στα finger foods, λοιπόν, δοκιμάστε σίγουρα τα στρείδια με το ρόδι και το λεμονοθύμαρο.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Την οινική του λίστα την επιμελείται ο Γιώργος Καραμπίνης που θα σας προτείνει κρασιά ντόπια και ιδιαίτερες δουλειές από τον ξένο αμπελώνα.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Η ομάδα που έχει διαμορφώσει την easy going εμπειρία αυτού του νέου μπιστρό έχει και άλλα νέα και πολύ δυνατά ονόματα να δείξει.

Μητροπόλεως 82, 210 3217700, 25-45 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ