Η Εκκλησία της Αγγλίας κάνει βήματα προς τα ομόφυλα ζευγάρια

Επιτρέπονται πλέον οι δραστηριότητες ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Εκκλησία της Αγγλίας Facebook Twitter
Φωτό: Unsplash
0

Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον, για πρώτη φορά στα χρονικά, να απολαμβάνουν μία σειρά παροχών από τις ενορίες της Εκκλησίας της Αγγλίας, ενώ θα τους επιτρέπονται -όχι ακριβώς ισότιμα, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα- κάποιες δραστηριότητες. 

Οι δραστηριότητες αυτές, δεν περιλαμβάνουν γάμους, αλλά δίνουν τη δυνατότητα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να μπορούν να φορούν βέρες, να συμμετάσχουν στις προσευχές αλλά και να λαμβάνουν ευλογία από τους ιερείς.

Η συγκεκριμένη τροπολογία για την παροχή αυτών των δυνατοτήτων, σε δοκιμαστική -αρχικά- βάση, πέρασε από το κοινοβούλιο της Εκκλησίας με μία ψήφο, καθώς η επίσημη θέση της είναι πως ένας γάμος γίνεται μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, οι επίσκοποι αρνήθηκαν να δεχτούν αλλαγές, μεταξύ των οποίων το να μπορούν οι ιερείς να παντρεύουν ζευγάρια του ίδιου φύλου, όμως ανέφεραν ότι θα επιτρέπουν να συμμετέχουν στις προσευχές τους ομοφυλόφιλα άτομα.

Έτσι η ψηφοφορία που έλαβε χώρα χθες, και πέρασε οριακά από τη Γενική Σύνοδο, σημαίνει ότι πλέον μπορούν να επιτραπούν ξεχωριστές υπηρεσίες ευλογίας και όχι απλώς προσευχές στο πλαίσιο μιας κανονικής εκκλησιαστικής λειτουργίας.

Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, για την έναρξη των προσωρινών δοκιμαστικών ενεργειών, θα μπορούσαν να εγκριθούν τις επόμενες εβδομάδες και να ξεκινήσουν από το νέο έτος.

Ο Επίσκοπος της Οξφόρδης, ο Αιδεσιμότατος Stephen Croft, ο οποίος έχει κάνει εκστρατεία για την αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας, δήλωσε «ενθουσιασμένος» με αυτή την αλλαγή.

Αφότου ξεκαθάρισε πως οι συγκεκριμένες λειτουργίες δεν θα είναι επίσημοι γάμοι, πρόσθεσε πως ελπίζει ότι «θα υπάρχει παρόμοια χαρά και επιβεβαίωση και ότι όσοι έρχονται να λάβουν αυτές τις προσευχές θα αισθάνονται πλήρως ευπρόσδεκτοι στη ζωή της εκκλησίας».

Η επίσημη θέση της Εκκλησίας της Αγγλίας σχετικά με τον γάμο ομοφυλοφίλων, έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη αγγλικανική εκκλησία της Σκωτίας, την Επισκοπική Εκκλησία της Σκωτίας και την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της Σκωτίας, οι οποίες τους επιτρέπουν.

Η Αγγλικανική Εκκλησία της Ουαλίας έχει παράσχει μια εγκεκριμένη διαδικασία ευλογίας για ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά δεν επιτρέπει γάμους ομοφυλοφίλων στην εκκλησία.

Η Jayne Ozanne, ακτιβίστρια της ΛΟΑΤ εκστρατείας που συμμετέχει στη Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας της Αγγλίας, κάλεσε την Εκκλησία να αλλάξει τη θέση της και να επιτρέψει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρευτούν.

«Η Εκκλησία της Αγγλίας παραμένει βαθιά ομοφοβική, ό,τι κι αν λένε οι επίσκοποι και οι αρχιεπίσκοποι. Φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος του έθνους θα κρίνει την Εκκλησία της Αγγλίας ως καταχρηστική, υποκριτική και μη αγαπητή, και δυστυχώς έχουν δίκιο», τόνισε.

Ο αιδεσιμότατος Canon John Dunnett, διευθυντής του Ευαγγελικού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Αγγλίας, δήλωσε ότι αισθάνεται θλίψη με την απόφαση.

«Θα διαλύσει τις τοπικές ενοριακές κοινότητες, θα βλάψει τη σχέση μεταξύ μεγάλου αριθμού κληρικών και των επισκόπων τους και θα κάνει τις εκκλησίες σε όλες τις επισκοπές να αισθάνονται ότι οι ποιμένες τους τις έχουν εγκαταλείψει», είπε καταλήγοντας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM