Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

ppp.gif
0


ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΑ κόπρανα αποτελεί ένα σημαντικό σύμπτωμα που όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν. Συχνά δεν το αναφέρουν καν στον γιατρό τους.

Οι αιτίες γύρω από το συγκεκριμένο σύμπτωμα ποικίλλουν, με μερικές να είναι πιο ανησυχητικές από άλλες. Σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου (ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας), η αιμορραγία του πρωκτού απαιτεί άμεση ιατρική προσοχή.

Σύμφωνα με τον Samir Gupta, γαστρεντερολόγο και καθηγητή ιατρικής στο UC San Diego Health, η πρωκτική αιμορραγία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που εμφανίζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στις γαστρεντερολογικές επισκέψεις. Ωστόσο, και ο ίδιος τονίζει την επικινδυνότητα που μπορεί να κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή του πρωκτού, η αιμορραγία μπορεί να σχετίζεται με την δυσκοιλιότητα, τον κοιλιακό πόνο ή την επείγουσα ανάγκη για κένωση.

«Το αίμα στα κόπρανα, με οποιαδήποτε μορφή, είναι μη φυσιολογικό», δηλώνει η Sophie Balzora, γαστρεντερολόγος και κλινική καθηγήτρια στο τμήμα ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU.

Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές. Το αίμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι κατακόκκινο ή καστανοκόκκινο, στη λεκάνη της τουαλέτας ή στο χαρτί τουαλέτας, σε μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή του πρωκτού, η αιμορραγία μπορεί να σχετίζεται με την δυσκοιλιότητα, τον κοιλιακό πόνο ή την επείγουσα ανάγκη για κένωση. Μεταξύ των συνηθέστερων αιτιών καλοήθους αιμορραγίας είναι οι αιμορροΐδες, οι οποίες είναι διευρυμένες φλέβες στον πρωκτό που συχνά προκαλούνται από το σφίξιμο.

Άλλα παραδείγματα αιτιών περιλαμβάνουν μικρά σκισίματα στο δέρμα του πρωκτού, που ονομάζονται πρωκτικές ραγάδες, αιμορραγία από εξόδους στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, που ονομάζονται εκκολπώματα, καθώς και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

«Χωρίς κολονοσκόπηση είναι αδύνατον να διαγνωστεί με βεβαιότητα η αιτία της αιμορραγίας», δηλώνει η Lisa Strate, γαστρεντερολόγος και καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε εάν χρειάζεστε άμεση αξιολόγηση σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών. Σύμφωνα με την Strate, αν ο ασθενής αισθάνεται ζαλάδα ή κόπωση, μπορεί να έχει χάσει σημαντική ποσότητα αίματος. Ο έντονος πόνος, η λιποθυμία, το αίσθημα δύσπνοιας, και η χαμηλή αρτηριακή πίεση, αποτελούν επίσης ανησυχητικές ενδείξεις.

Αρχικά, ο γιατρός θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό και έπειτα, αιματολογικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει εάν υπάρχει χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων ή φλεγμονή. Η κολονοσκόπηση προγραμματίζεται μόνο εάν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.

«Όλες οι καλοήθεις αιτίες αιμορραγίας από τον πρωκτό θα πρέπει να βελτιώνονται με τη θεραπεία», δηλώνει η Strate. Εάν η αιμορραγία δεν βελτιωθεί, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι πιο ανησυχητικό.

Με στοιχεία από το The Washington Post.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ