Χαμένα τα αρχεία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Χαμένα τα αρχεία για τις γερμανικές αποζημιώσεις Facebook Twitter
0

Θλιβερή ήταν η εικόνα που διαφάνηκε μέσα από τα λεγόμενα των Υπουργών για τον χειρισμό του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων στην πορεία των χρόνων. Χθες στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης , ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλυψε ότι δεν βρήκε στοιχεία γύρω από τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Όπως είπε, αυτό που πληροφορήθηκε είναι ότι υπήρχε ένα τμήμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν από μερικές δεκαετίες με αυτό το αντικείμενο συν ένα αρχείο με ζητήματα αποζημιώσεων στο οποίο όμως , όπως είπε, δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι κάθε χρήσιμο αρχείο που θα βρει θα το θέσει υπόψιν της επιτροπής. "Ρώτησα-είπε ο κ. Σαχινίδης- αν έχουμε στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Ενημερώθηκα ότι κάποτε υπήρχε τμήμα στη Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ότι υπάρχει ένα αρχείο για πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω εξασφαλίσει πρόσβαση και αναζητώ το αρχείο…οι υπηρεσίες μου είπαν ότι κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό". Όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή κανείς δεν φρόντισε να κρατήσει αρχεία για τις ελληνικές διεκδικήσεις παρότι το θέμα έχει έρθει αρκετές φορές στην επικαιρότητα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί Υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών διατράνωσαν τη διάθεση της κυβέρνησης, τόσο της παρούσας όσο και της νέας που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές να κρατήσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ανοιχτό. Αλλά όπως εκτίμησαν οι όποιες κινήσεις διεκδίκησης θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του εφικτού,  συντεταγμένα αφού πραγματοποιηθεί ένας σοβαρός εσωτερικός διάλογος , αφού φτιαχτεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος  με όλα τα στοιχεία κι εφόσον καθοριστούν εκ των προτέρων τα επόμενα βήματα της χώρας μας στην περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Σε τελική ανάλυση τι θα κάνουμε; Πόλεμο για να πάμε να τα πάρουμε;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαϊωάννου. 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής με πρωτοβουλία του οποίου ανακινήθηκε το ζήτημα, κατήγγειλε  ότι ενώ πριν από διόμιση χρόνια βρέθηκε στη Γερμανία αρχείο ναζιστών με τα original στοιχεία του κατοχικού δανείου, εντούτοις ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δόλλης τον ενημέρωσε ότι η χώρα μας ουδέποτε τα διεκδίκησε. Στοιχεία δεν υπάρχουν επίσης ούτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως επιβεβαίωσε ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ωστόσο ότι η τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης μπορεί αν αποκλείει το θέμα των ιδιωτικών αποζημιώσεων αφήνει όμως ανοιχτά τα ζητήματα κράτους και πολιτείας. 

Την τραγική αμέλεια, παράλειψη και σκοπιμότητα των κυβερνήσεων να ασχοληθούν με το θέμα αυτό στηλίτευσε και η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου καλώντας την επόμενη κυβέρνηση να δημιουργήσει αυτό το φάκελο και να βρεθεί η νομική θεμελίωση των διεκδικήσεών μας.

Φωτό από newsbomb.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM