Δημογραφική κρίση στην Ιταλία – Ανησυχίες για το σύστημα πρόνοιας

Δημογραφική κρίση στην Ιταλία – Ανησυχίες για το σύστημα πρόνοιας Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Δύσκολα θα καταφέρει η Ιταλία να συντηρήσει το σύστημα πρόνοιας, καθώς στη χώρα παρατηρείται δημογραφική κάμψη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT για το δημογραφικό, άνω του ενός τρίτου του πληθυσμού της χώρας θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών κατά το 2050, έναντι του ενός τετάρτου το περασμένο έτος.

«Το σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να σταθεί, αν έχουμε έναν πληθυσμό που γηράσκει και αν έχουμε όλο και λιγότερους ανθρώπους που εργάζονται για να τον υποστηρίξουν», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι στο Φεστιβάλ των περιφερειών στο Τορίνο.

Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να αυξήσει την υποστήριξη προς τις οικογένειες που θέλουν να κάνουν παιδιά, είπε η Τζόρτζια Μελόνι. «Είναι απλό. Είναι ένα σύστημα πρόνοιας που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε, ό,τι και να κάνουμε, αν δεν επενδύσουμε στην αύξηση του ρυθμού των γεννήσεων». Παράλληλα, η Τζόρτζια Μελόνι έχει δηλώσει ότι η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι η λύση στην δημογραφική κρίση που πλήττει τόσο την Ιταλία όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Να σημειωθεί πως ο ρυθμός των γεννήσεων μειώνεται σταθερά από το 2009 και τον περασμένο χρόνο βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, κάτω των 400.000. Η ISTAT προβλέπει ότι η αρνητική τάση θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM