Καφές: 9 trivia για μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

9 πράγματα που (μάλλον) δεν γνώριζες για την αγαπημένη σου συνήθεια Facebook Twitter
Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για την αγαπημένη μας συνήθεια; 
0


ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε σχεδόν ανίκανοι να λειτουργήσουμε πριν πιούμε εκείνη την πρώτη γουλιά καφέ το πρωί.

Οπότε σίγουρα συμφωνούμε στο εξής, πως ο καφές δεν ικανοποιεί απλώς μια ανάγκη, έχει εξελιχθεί πλέον σε κάτι σαν καθημερινή ιεροτελεστία.

Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για την αγαπημένη μας συνήθεια; 

Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε όλο τον κόσμο και η ποσότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα-παραγωγός καφέ, υπεύθυνη σχεδόν για το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής – παράγει περίπου διπλάσια ποσότητα από το Βιετνάμ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Οι Φινλανδοί πίνουν τον περισσότερο καφέ στον κόσμο

Ο μέσος ενήλικας Φινλανδός πίνει 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ήτοι καταναλώνει περίπου 27,5 κιλά καφέ ετησίως. Μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλές ρόφημα, που τα δύο δεκάλεπτα διαλείμματα για καφέ κατά τις ώρες εργασίας είναι νόμιμο δικαίωμα των πολιτών. Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νορβηγία και στην τρίτη η Ισλανδία.  

Η κλιματική αλλαγή απειλεί (και) τον καφέ

Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε όλο τον κόσμο και η ποσότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης σημαίνει ότι έως και το ήμισυ των σημερινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων καφέ θα μπορούσε σύντομα να μην είναι αποδοτικό, με αποτέλεσμα ο καφές να γίνει ένα πιο ακριβό προϊόν πολυτελείας ή, χειρότερα, οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο να αρκούνται σε ένα ρόφημα που δεν θα έχει τόσο καλή γεύση.

Ο «ελληνικός» καφές είναι τελικά «τούρκικος»

Ο «ελληνικός» καφές καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ελληνικός, είναι τούρκικος, και έτσι ήταν γνωστός μέχρι τη δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τότε ο κόσμος, από αντίδραση, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό». Σύμφωνα με την UNESCO, ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας και η ιστορία του στην Ελλάδα ξεκίνησε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μουσική και καφές ενισχύουν τον εγκέφαλο

Βάλτε λίγη μουσική ενώ απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ και ο εγκέφαλός σας θα σας είναι ευγνώμων! Σύμφωνα με το New York University, καθημερινές απολαύσεις, όπως η ακρόαση μουσικής ή η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ, μπορούν να αυξήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενισχύοντας εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και μνήμη. 

Μερακλήδες οι Έλληνες – 8 στους 10 πίνουν κάθε μέρα καφέ

Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες (84%) πίνουν καφέ σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ. Την ίδια στιγμή, το 56% των Ελλήνων πίνει καφέ στο σπίτι, το 25% στον χώρο όπου εργάζεται, ενώ ποσοστό 18% πίνει καφέ εκτός σπιτιού ή εργασίας, σε κάποιο μαγαζί ή στο χέρι. Όσο για το είδος καφέ που επιλέγουν, ο ελληνικός παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις και ακολουθούν ο στιγμιαίος καφές, ο espresso και ο καφές φίλτρου.

Πρώτη η Θεσσαλονίκη στην κατανάλωση καφέ

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, αναφορικά με τις περιφέρειες της Ελλάδας η καθημερινή συνήθεια του καφέ είναι πιο διαδεδομένη στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται στο 32% έναντι 27% στην Αττική και 28% στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Τζίρο 4 δισ. ευρώ ετησίως φέρνει ο καφές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ο συνολικός τζίρος που φέρνει στη χώρα μας ο οικιακής κατανάλωσης καφές και η κατανάλωσή του εκτός σπιτιού ανέρχεται σε περίπου στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 3,5 δισ. ευρώ αφορούν την επιτόπια κατανάλωση στα καταστήματα καφεστίασης και στα take away, ενώ περίπου 300-350 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. 

Ο καφές μάς κάνει καλό

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ το όφελος αφορά όλα τα είδη καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη. Μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν καφέ με μέτρο έχουν επίσης 10% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη ή αρνητικά συναισθήματα. 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ