Καφές: 9 trivia για μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

9 πράγματα που (μάλλον) δεν γνώριζες για την αγαπημένη σου συνήθεια Facebook Twitter
Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για την αγαπημένη μας συνήθεια; 
0


ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε σχεδόν ανίκανοι να λειτουργήσουμε πριν πιούμε εκείνη την πρώτη γουλιά καφέ το πρωί.

Οπότε σίγουρα συμφωνούμε στο εξής, πως ο καφές δεν ικανοποιεί απλώς μια ανάγκη, έχει εξελιχθεί πλέον σε κάτι σαν καθημερινή ιεροτελεστία.

Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για την αγαπημένη μας συνήθεια; 

Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε όλο τον κόσμο και η ποσότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα-παραγωγός καφέ, υπεύθυνη σχεδόν για το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής – παράγει περίπου διπλάσια ποσότητα από το Βιετνάμ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Οι Φινλανδοί πίνουν τον περισσότερο καφέ στον κόσμο

Ο μέσος ενήλικας Φινλανδός πίνει 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ήτοι καταναλώνει περίπου 27,5 κιλά καφέ ετησίως. Μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλές ρόφημα, που τα δύο δεκάλεπτα διαλείμματα για καφέ κατά τις ώρες εργασίας είναι νόμιμο δικαίωμα των πολιτών. Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νορβηγία και στην τρίτη η Ισλανδία.  

Η κλιματική αλλαγή απειλεί (και) τον καφέ

Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε όλο τον κόσμο και η ποσότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης σημαίνει ότι έως και το ήμισυ των σημερινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων καφέ θα μπορούσε σύντομα να μην είναι αποδοτικό, με αποτέλεσμα ο καφές να γίνει ένα πιο ακριβό προϊόν πολυτελείας ή, χειρότερα, οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο να αρκούνται σε ένα ρόφημα που δεν θα έχει τόσο καλή γεύση.

Ο «ελληνικός» καφές είναι τελικά «τούρκικος»

Ο «ελληνικός» καφές καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ελληνικός, είναι τούρκικος, και έτσι ήταν γνωστός μέχρι τη δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τότε ο κόσμος, από αντίδραση, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό». Σύμφωνα με την UNESCO, ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας και η ιστορία του στην Ελλάδα ξεκίνησε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μουσική και καφές ενισχύουν τον εγκέφαλο

Βάλτε λίγη μουσική ενώ απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ και ο εγκέφαλός σας θα σας είναι ευγνώμων! Σύμφωνα με το New York University, καθημερινές απολαύσεις, όπως η ακρόαση μουσικής ή η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ, μπορούν να αυξήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενισχύοντας εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και μνήμη. 

Μερακλήδες οι Έλληνες – 8 στους 10 πίνουν κάθε μέρα καφέ

Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες (84%) πίνουν καφέ σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ. Την ίδια στιγμή, το 56% των Ελλήνων πίνει καφέ στο σπίτι, το 25% στον χώρο όπου εργάζεται, ενώ ποσοστό 18% πίνει καφέ εκτός σπιτιού ή εργασίας, σε κάποιο μαγαζί ή στο χέρι. Όσο για το είδος καφέ που επιλέγουν, ο ελληνικός παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις και ακολουθούν ο στιγμιαίος καφές, ο espresso και ο καφές φίλτρου.

Πρώτη η Θεσσαλονίκη στην κατανάλωση καφέ

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, αναφορικά με τις περιφέρειες της Ελλάδας η καθημερινή συνήθεια του καφέ είναι πιο διαδεδομένη στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται στο 32% έναντι 27% στην Αττική και 28% στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Τζίρο 4 δισ. ευρώ ετησίως φέρνει ο καφές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ο συνολικός τζίρος που φέρνει στη χώρα μας ο οικιακής κατανάλωσης καφές και η κατανάλωσή του εκτός σπιτιού ανέρχεται σε περίπου στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 3,5 δισ. ευρώ αφορούν την επιτόπια κατανάλωση στα καταστήματα καφεστίασης και στα take away, ενώ περίπου 300-350 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. 

Ο καφές μάς κάνει καλό

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ το όφελος αφορά όλα τα είδη καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη. Μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν καφέ με μέτρο έχουν επίσης 10% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη ή αρνητικά συναισθήματα. 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ