Συρία: Τέλος στα «στρατοδικεία εκστρατείας»

Συρία: Τέλος στα «στρατοδικεία εκστρατείας» Facebook Twitter
GETTY
0

Καταργούνται άμεσα τα «στρατοδικεία εκστρατείας» στη Συρία, στα οποία χιλιάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, με διάταγμα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ Άσαντ καταργείται ο νόμος του 1968 με τον οποίο ιδρύθηκαν τα συγκεκριμένα δικαστήρια. «Όλες οι υποθέσεις που είχαν αναλάβει τα στρατοδικεία εκστρατείας θα παραπεμφούν στην τακτική στρατιωτική δικαιοσύνη» αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Οι κανονισμοί και οι διαδικασίες που ακολουθούσαν αυτά τα δικαστήρια ήταν «τόσο συνοπτικοί και αυθαίρετοι που δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν πραγματική δικαστική διαδικασία», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2017. Μάλιστα, κάποιες φορές οι κατηγορούμενοι εμφανίζονταν ενώπιον των δικαστηρίων αυτών μόνο για μερικά λεπτά.

Ο Σύρος δικηγόρος Γκαζουάν Κρονφόλ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μετά τις ταραχές της δεκαετίας του 1980 οι αρμοδιότητες των στρατοδικείων εκστρατείας επεκτάθηκαν και στους πολίτες. Αυτά τα δικαστήρια δεν υποχρεούνταν να τηρούν τις τακτικές διαδικασίες, οι δικηγόροι «δεν έπαιζαν κανέναν ρόλο» και οι ποινές που επέβαλαν ήταν τελεσίδικες, δηλαδή μη εφέσιμες. «Τα χρόνια της επανάστασης και του πολέμου, πολλοί κρατούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν μόλις επικυρώθηκε η ποινή τους» πρόσθεσε. «Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να εκτελέστηκαν με βάση τις αποφάσεις αυτών των δικαστηρίων», είπε επίσης ο Γκαζουάν Κρονφόλ.

Ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση αυτή αναμενόταν εδώ και καιρό αλλά «θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με περίσκεψη, ιδίως επειδή το καθεστώς δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι τα δικαστήρια αυτά καταπατούσαν τα δικαιώματα των κρατουμένων».

Ο Ντιαμπ Σερίγια, της Ένωσης Κρατουμένων και Αγνοουμένων της Φυλακής Σεντνάγια, είπε ότι «εάν οι κρατούμενοι παραπεμφθούν σε τακτικά στρατοδικεία» αντί για τα στρατοδικεία εκστρατείας, «τουλάχιστον θα έχουν δικαίωμα να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο». Εξέφρασε την ελπίδα τα αρχεία αυτών των δικαστηρίων να δοθούν στη δημοσιότητα ώστε οι οικογένειες να μάθουν «την τύχη των δικών τους ανθρώπων που αγνοούνται εδώ και χρόνια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ