Το «Moving» μετατρέπει τις υπερδυνάμεις σε οικογενειακή υπόθεση

Το «Μοving» μετατρέπει τις υπερδυνάμεις σε οικογενειακή υπόθεση Facebook Twitter
«Μοving» εκτός από μετακίνηση σημαίνει και συγκίνηση και υπάρχουν άπειρες στιγμές που σε αγγίζουν σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν της σειράς.
0


«Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ φέρνει και μεγάλη ευθύνη», λέει ο θείος Μπεν στον Πίτερ Πάρκερ, aka Spiderman, σε μια από τις πιο διάσημες ατάκες του λατρεμένου κόμικ. Στο νοτιοκορεατικό «Μοving», την πολυαναμενόμενη σειρά με υπερήρωες που μόλις βγήκε στην πλατφόρμα του Disney+, «η μεγάλη δύναμη φέρνει ακόμη μεγαλύτερα οικογενειακά δράματα», όπως πολύ εύστοχα παραποιεί τον τίτλο το ΝΜΕ στην κριτική του.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στη σύγχρονη Κορέα και αφορά ανθρώπους με υπερδυνάμεις που κρύβουν τις ικανότητές τους για να προστατέψουν τους αγαπημένους τους και να ζήσουν μια κανονική ζωή. «Μοving» σημαίνει μετακίνηση και δείχνει ότι αυτά τα άτομα συχνά μεταφέρουν τις οικογένειες τους από πόλη σε πόλη για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους κρυφή. Μπορεί η πλοκή να φαίνεται απλή εκ πρώτης όψεως, αλλά οι ανήσυχοι γονείς συμπεριφέρονται έτσι επειδή τα παιδιά τους έχουν κληρονομήσει τις δυνάμεις τους και αυτό δημιουργεί μια σειρά από ανυπέρβλητα προβλήματα.

Στην καρδιά του «Moving» βρίσκεται ο Bong-seok (Lee Jung-ha), ένα ατσούμπαλο και υπέρβαρο αγόρι που μπορεί να πετάξει, και η γνωριμία του με μια καινούργια μαθήτρια που καταφτάνει στην τάξη του. Είναι τόσο αξιολάτρευτη η σχέση μεταξύ τους που κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλα τα επεισόδια της σειράς, περισσότερο από τις παράλληλες ιστορίες που θέλουν τους νεαρούς ήρωες να κινδυνεύουν από κάποια κυβερνητική συνωμοσία.

Η σειρά βασίζεται στο δημοφιλές online manhwa (τη νοτιοκορεατική εκδοχή των manga) του Kang Full, ο οποίος έχει αναλάβει και το σενάριο εδώ. Ο Kang Full θεωρείται από τους πρωτοπόρους κομίστες στον χώρο των webtoons στη χώρα του και έξω από αυτή.

Το Moving μετατρέπει τις υπερδυνάμεις σε οικογενειακή υπόθεση Facebook Twitter
Ο Bong-seok καταπιέζει τις δυνάμεις του εξαιτίας της υπερπροστατευτικής μητέρας του - η οποία τον ταΐζει κυριολεκτικά για μείνει στο έδαφος.

Αυτοδίδακτος και χωρίς κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση στο γράψιμο ή στο σχέδιο, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κόμικς, ζωγραφίζοντας πόστερ για τις φοιτητικές εκδηλώσεις του πανεπιστημίου του, και πήρε το παρατσούκλι του επειδή φορούσε συνέχεια πράσινα ρούχα. Η λέξη «full» (풀) –προφέρεται pul (πουλ)– σημαίνει γρασίδι στα κορεατικά. Αφού οι εκδοτικοί οίκοι έδειξαν μηδαμινό ενδιαφέρον για τη δουλειά του, αποφάσισε να στραφεί προς το διαδίκτυο για να δημοσιεύσει εκεί τα κόμικς του, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Όλα αυτά το 2002. Σήμερα πολλά από αυτά έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, ενώ δουλεύει και ως σεναριογράφος.

Για να επιστρέψουμε στη σειρά, στην καρδιά του «Μοving» βρίσκεται ο Bong-seok (Lee Jung-ha), ένα ατσούμπαλο, καλόκαρδο και υπέρβαρο αγόρι που μπορεί να πετάξει, και η γνωριμία του με μια καινούργια μαθήτρια που καταφτάνει στην τάξη του.  Είναι τόσο αξιολάτρευτη η σχέση μεταξύ τους που κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλα τα επεισόδια της σειράς, περισσότερο από τις παράλληλες ιστορίες που θέλουν τους νεαρούς ήρωες να κινδυνεύουν από κάποια κυβερνητική συνωμοσία, με τους κακούς να προσπαθούν να τους εξοντώσουν.

Ο Bong-seok, π.χ., καταπιέζει τις δυνάμεις του εξαιτίας της υπερπροστατευτικής μητέρας του – η οποία τον ταΐζει κυριολεκτικά για μείνει στο έδαφος. Ανάλογα προβλήματα και διλήμματα βλέπεις να αντιμετωπίζουν όλοι οι πρωταγωνιστές, όχι μόνο αυτός. Είναι από τις σπάνιες φορές που βλέπεις έναν ηθοποιό να μοιάζει με κανονικό έφηβο, με ακμή και ρεαλιστικά άγχη, και όχι κάποια ωραιοποιημένη εκδοχή της συγκεκριμένης ηλικίας. Σε μια δυτική σειρά –πόσο μάλλον σε κορεατική– αυτό μοιάζει σχεδόν απίθανο.

Το Moving μετατρέπει τις υπερδυνάμεις σε οικογενειακή υπόθεση Facebook Twitter
Οι νεαροί ήρωες κινδυνεύουν από κάποια κυβερνητική συνωμοσία, με τους κακούς να προσπαθούν να τους εξοντώσουν.

Το «Μοving» έχει προκαλέσει τόσες συζητήσεις επειδή πρόκειται για την πρώτη κορεατική σειρά που είναι πέρα για πέρα δυτικοποιημένη. Αυτό το καταλαβαίνεις από την παραγωγή –που είναι πανάκριβη–, τα εξαιρετικά εφέ και κυρίως τη διάρκεια των επεισοδίων, που είναι 40 λεπτά αντί για 60+ όπως γίνεται συνήθως στα k-dramas. 

Θυμίζει αρκετά το «Ηeroes» ή το «Misfits», αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια από αυτές τις σειρές –και τόση απογοήτευση ταυτόχρονα για το πώς εξελίχθηκαν– που δεν θυμάμαι καν τι συνέβαινε. Επιπλέον έχει αυτό το coming of age στοιχείο που συναντάς σε σειρές επιστημονικής φαντασίας και τρόμου όπως το «Stranger Things».

Το Moving μετατρέπει τις υπερδυνάμεις σε οικογενειακή υπόθεση Facebook Twitter
Το «Μοving» έχει ένα πολύ σκοτεινό υπόβαθρο και είναι πολύ brutal στις σκηνές δράσεις - στα όρια του gore.

Δεν πρέπει κανείς να ξεγελαστεί από το ρομάντσο που εξελίσσεται μεταξύ του πρωταγωνιστικού ζευγαριού. Μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη του, το «Μοving», όμως, έχει ένα πολύ σκοτεινό υπόβαθρο και είναι πολύ brutal στις σκηνές δράσεις – στα όρια του gore, θα έλεγα. Ναι, είναι υπερβίαιο και η κάμερα δεν αποτρέπει τον φακό της όταν ένα ανθρώπινο σώμα έρχεται αντιμέτωπο με μια υπεράνθρωπη γροθιά, παραμορφώσεις και τόνους αίμα.

Πέρα από αυτό, όμως, «moving» εκτός από μετακίνηση σημαίνει και συγκίνηση και υπάρχουν άπειρες στιγμές που σε αγγίζουν σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν της σειράς. Σίγουρα, από τα καλύτερα k-dramas της χρονιάς. Θα ολοκληρωθεί σε 20 επεισόδια και είναι ιδανική για τις ήσυχες ημέρες του Αυγούστου. Αυτήν τη στιγμή μπορεί κανείς να πετύχει τα πρώτα επτά επεισόδια στο Disney+ –τα οποία βλέπονται απνευστί–, ενώ κάθε εβδομάδα θα κυκλοφορούν δύο επεισόδια.

Moving Official Trailer

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ