Εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα, αυτή η πικρή ιστορία

Εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα, αυτή η πικρή ιστορία Facebook Twitter
Τα πράγματα είναι συχνά δύσκολα αν είσαι γυναίκα στον χώρο εργασίας στην Ελλάδα. Εάν είσαι και μητέρα, γίνονται σχεδόν ασφυκτικά.
0


ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΕΝΑ EMAIL.
Της ανακοίνωσαν πως όταν επέστρεφε από την άδεια λοχείας στο «πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τμήματός της», τα καθήκοντά της θα είχαν πια αλλάξει. Με πλάγιο τρόπο της εξηγούσαν πως τον ρόλο της θα αναλάμβανε ένας 25χρονος συνάδελφός της με ελάχιστη εμπειρία (γνωστός και ως το «βύσμα του γραφείου») και πως θα ήταν πλέον βοηθός του. «Δηλαδή θα γυρίσω πίσω, θα είμαι υπάλληλος αυτού του τύπου και θα κάνω και όλη τη δουλειά του», μου είπε κλαίγοντας στο τηλέφωνο.

Μια άλλη φίλη γύρισε από την άδεια λοχείας, για να βρει πως πλέον έκανε περίπου μια άλλη δουλειά. Ο τίτλος είχε μείνει ίδιος, αλλά η δουλειά της είχε πλέον αλλάξει σε κάτι «ελαφρύτερο» γιατί «θα δυσκολεύεσαι, μωρέ, με το μωρό και δεν θέλουμε να έχεις έξτρα κόπο στο κεφάλι σου». Και οι δύο έχουν πάνω από ένα μεταπτυχιακό και εργάζονται σε υποτιθέμενα προοδευτικούς εργασιακούς χώρους, στους οποίους πολύς κόσμος διεκδικεί να δουλέψει.

H αντίληψη που έχει ο μέσος Έλληνας για τη μητέρα είναι πως κατά βάση ασχολείται με τα παιδιά της. Κανείς φυσικά δεν πρόκειται να σου το παραδεχτεί, αλλά όλοι θεωρούν αυτομάτως ότι θα είσαι λιγότερο αφοσιωμένη στη δουλειά σου.

Μια τρίτη φίλη πήγε σε συνέντευξη για υψηλή θέση σε φορέα της κοινωνίας των πολιτών. Τη ρώτησαν αν σκοπεύει να κάνει παιδί, κάτι το οποίο είναι πλέον και παράνομο. Δεν απάντησε. Η ειρωνεία, βέβαια, ήταν πως η υποψήφια που κέρδισε τελικά τη συγκεκριμένη θέση έμεινε έγκυος δύο μήνες μετά την πρόσληψη και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λίγους μήνες μετά τον τοκετό.

Αυτές και μια σειρά από άλλες ιστορίες μού ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας την αρθρογραφία για το «υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» (μόνο σε μένα θύμισε το Υπουργείο της Αγάπης στο «Μεγάλο Αδελφό» του Όργουελ αυτή η ονομασία;), το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, και στην «προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα σε σύνολο 146 χωρών βρίσκεται στο νούμερο 100 στο Global Gender Gap Index του World Economic Forum. Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικείας συμμετοχής στην εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι τελευταία στο Gender Equality Index for EU countries της EIGE που μετράει την πρόοδο των χωρών της Ε.Ε. στον τομέα της ισότητας. Ένα από τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι πως στην Ελλάδα τις δουλειές του σπιτιού τις κάνει συνήθως η γυναίκα, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που κρατά τις γυναίκες πίσω εργασιακά.

Τα πράγματα είναι συχνά δύσκολα αν είσαι γυναίκα στον χώρο εργασίας στην Ελλάδα. Εάν είσαι και μητέρα, γίνονται σχεδόν ασφυκτικά. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει καμία βοήθεια ή στήριξη για τους γονείς στην Ελλάδα, ούτε καν αρκετές θέσεις σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς ‒ναι, αυτούς που κλείνουν στις 15:40 (γιατί, ως γνωστόν, ζούμε ακόμα στο 1983 που ο κόσμος δούλευε 8-3 ή υπήρχε κάποια παντοδύναμη γιαγιά που μεγάλωνε τα εγγόνια της)‒, αλλά γιατί η αντίληψη που έχει ο μέσος Έλληνας για τη μητέρα είναι πως κατά βάση ασχολείται με τα παιδιά της.

Κανείς φυσικά δεν πρόκειται να σου το παραδεχτεί, αλλά όλοι θεωρούν αυτομάτως ότι θα είσαι λιγότερο αφοσιωμένη στη δουλειά σου. Κανείς δεν θα σου πει πως ένας από τους λόγους που πιθανόν δεν θα πάρεις προαγωγή ή αύξηση ή δεν θα σε σκεφτεί καν κάποιος για μια δουλειά είναι επειδή έγινες μητέρα. Πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνονται καν ότι το κάνουν, είναι κάτι που γίνεται σχεδόν αυτόματα. 

Αν προσθέσει κανείς σε αυτή την εξίσωση και το ανύπαρκτο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στις περισσότερες ελληνικές εταιρείες, καταλαβαίνει κανείς πώς καταλήγουν οι γυναίκες να δουλεύουν από το σπίτι, ή part-time, ή να φτιάχνουν δικές τους επιχειρήσεις. Είναι απλό: συχνά δεν έχουν καμία άλλη επιλογή. Γιατί δεν υπάρχουν γονείς να τις βοηθήσουν, γιατί δεν διαθέτουν 500, 600 ή 700 ευρώ τον μήνα για babysitter ή γιατί δεν αντέχουν άλλο να πιέζονται από χίλιες μεριές και να παριστάνουν τη σούπερ γουμαν-με τα 200 πλοκάμια.

To τρομερό είναι πως κι εδώ ακόμα κερδίζουν οι άντρες. Γιατί ενώ το να γίνεσαι μητέρα είναι συχνά μειονέκτημα στον εργασιακό χώρο, το να γίνεσαι πατέρας μπορεί να είναι και ακριβώς το αντίθετο. Αυτόματα θεωρείσαι «υπεύθυνος», «σοβαρός», «οικογενειάρχης». Αλίμονο.

​​Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 09/10 - Γιατί το δικαίωμα στη μη μητρότητα μας ταράζει τόσο, αλλά δεν θέλουμε και να το αγγίζουμε;

Η Στέγη στη LiFO / Γιατί το δικαίωμα στη μη μητρότητα μας ταράζει, αλλά δεν θέλουμε και να το αγγίζουμε;

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Λούκα, ο συγγραφέας και εργαζόμενος στον τομέα της ψυχικής υγείας Λύο Καλοβυρνάς και η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέας Μαρία Ντούμα συζητούν με τη Χριστίνα Γαλανοπούλου τις τρομακτικές παραμέτρους της απόπειρας ελέγχου του γυναικείου σώματος στο πλαίσιο σειράς podcasts «Για μια γεωγραφία του γυναικείου σώματος» σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ