Είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ο σωστός τρόπος ελέγχου του βάρους μας;

Είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ο σωστός τρόπος ελέγχου του βάρους μας Facebook Twitter
Εάν ο ΔΜΣ σας είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 30, θα πρέπει να ελεγχθείτε για παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια, η ηπατική λειτουργία και η γλυκόζη νηστείας που σχετίζονται με ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος.
0



ΠOΛΥ ΣΥΧΝΑ,
για να ανακαλύψουμε το υγιές βάρος για το δικό μας σώμα, καταφεύγουμε στα διαγράμματα ΔΜΣ (κιλά – ύψος – ηλικία – φύλο). Ωστόσο, πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι είμαστε υγιείς, όποια κι αν είναι τα κιλά μας, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ);

Σύμφωνα με τον William H. Dietz, παιδίατρο και πρόεδρο του Redstone Global Center for Prevention and Wellness στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, ο ΔΜΣ είναι ένα εργαλείο μέτρησης που έχει επικριθεί σφόδρα επειδή μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει ότι ένα υγιές, γυμνασμένο άτομο με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα είναι παχύσαρκο. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος, ακόμη και όταν έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ.

Τις περισσότερες φορές, όμως, ο ΔΜΣ είναι χρήσιμος επειδή υπολογίζεται εύκολα, συσχετίζεται καλά με το σωματικό λίπος, ιδίως σε ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30, και είναι κλινικά χρήσιμος στην πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Τα άτομα με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο είναι πολύ πιθανό να έχουν αυξημένο σωματικό λίπος. Ομάδες όπως οι επαγγελματίες αθλητές ή οι αρσιβαρίστες με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο, ωστόσο, βρίσκονται στην περιοχή της παχυσαρκίας, αλλά δεν έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται από τη διαίρεση του βάρους σε χιλιόγραμμα με το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο. Ο ΔΜΣ δεν αποτελεί άμεση μέτρηση του σωματικού λίπους, αλλά υπάρχει καλή συσχέτιση μεταξύ ενός ΔΜΣ μεγαλύτερου από 30 και του σωματικού λίπους που εκτιμάται με άμεσες μετρήσεις της σύστασης του σώματος, όπως αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, κ.λπ.

«Εάν ο ΔΜΣ σας είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 30, θα πρέπει να ελεγχθείτε για παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια, η ηπατική λειτουργία και η γλυκόζη νηστείας που σχετίζονται με ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος», λέει ο γιατρός.

Χρήση του ΔΜΣ για τη διάγνωση της παχυσαρκίας

Ο ΔΜΣ χρησιμοποιείται ευρέως ως εργαλείο διαλογής για τη διάγνωση της νόσου της παχυσαρκίας. Διατίθενται διαδικτυακοί υπολογιστές για τον ΔΜΣ από ομάδες όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το NIH, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλες.

Σε πληθυσμιακή βάση, ο ΔΜΣ έχει χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό διάγνωσης της παχυσαρκίας. Σε ενήλικες:

Ελλιποβαρείς: ΔΜΣ μικρότερος από 18,5

Υγιές βάρος: ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25

Υπέρβαρα: ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30

Παχυσαρκία κατηγορίας 1: ΔΜΣ μεταξύ 30-35

Παχυσαρκία κατηγορίας 2: ΔΜΣ μεταξύ 35-40

Τάξη 3 παχυσαρκία (επίσης γνωστή ως σοβαρή παχυσαρκία): ΔΜΣ μεγαλύτερος ή ίσος με 40

Τα υψηλότερα επίπεδα ΔΜΣ συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, ηπατικές παθήσεις και 13 διαφορετικούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του ήπατος, των ωοθηκών, του οισοφάγου και των νεφρών. Επίσης, τόσο ο εξαιρετικά χαμηλός όσο και ο αυξημένος ΔΜΣ συνδέονται με πρόωρους θανάτους.

Το ευρέως διαδεδομένο στίγμα και η προκατάληψη στρέφονται κατά των ατόμων με αυξημένο ΔΜΣ. Πολλά άτομα με παχυσαρκία έχουν εσωτερικεύσει αυτή την προκατάληψη και κατηγορούν τον εαυτό τους για το βάρος τους.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η παχυσαρκία σπάνια αποτελεί επιλογή, αλλά μάλλον μια ασθένεια που προκύπτει από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της γενετικής σας προδιάθεσης, του τρόπου με τον οποίο είστε συνδεδεμένοι μεταβολικά και ενός περιβάλλοντος που προωθεί την υπερκατανάλωση τροφής και την αδράνεια», εξηγεί ο Dietz.

«Εάν έχω ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30, μπορώ να είμαι υγιής;», αναρωτιέται πολύς κόσμος.

«Τα άτομα με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο είναι πολύ πιθανό να έχουν αυξημένο σωματικό λίπος. Ομάδες όπως οι επαγγελματίες αθλητές ή οι αρσιβαρίστες με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο, ωστόσο, βρίσκονται στην περιοχή της παχυσαρκίας, αλλά δεν έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος. Η αυξημένη μυϊκή και οστική τους μάζα είναι εμφανής στην κλινική εξέταση.

Ομοίως, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30 μπορεί να είναι υπέρβαρα αλλά όχι υπερβολικά παχύσαρκα. Και πάλι, η κλινική παρατήρηση και η κρίση ολόκληρου του ατόμου είναι ουσιώδης για τη διάκριση», λέει ο ίδιος.

Μία από τις συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις σχετικά με την παχυσαρκία είναι το κατά πόσον ορισμένα άτομα με παχυσαρκία είναι μεταβολικά υγιή. Η απάντηση εξαρτάται από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της μεταβολικής υγείας. Οι περισσότερες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει κριτήρια όπως η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη αίματος νηστείας και τα λιπίδια όπως τα τριγλυκερίδια και η HDL χοληστερόλη.

Ένα άτομο που έχει μεταβολικά υγιή παχυσαρκία, ωστόσο, μπορεί να εξακολουθεί να έχει ή να αναπτύσσει ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Και ορισμένα άτομα με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία μπορεί να αναπτύξουν μεταβολικά μη υγιή παχυσαρκία.

Έχει σημασία, όμως, ο ΔΜΣ για όλες τις φυλές και τις εθνικότητες;

Ο ΔΜΣ αναπτύχθηκε μέσω μελετών σε άνδρες και αυτή η έλλειψη ποικιλομορφίας έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητά του σε γυναίκες και άτομα διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι θεωρούν ότι ο ΔΜΣ είναι ένα ρατσιστικό εργαλείο μέτρησης.

«Οι κοινωνικοί προσδιοριστικοί παράγοντες, η φυλή, η εθνικότητα και η ηλικία μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο που συνδέεται με έναν δεδομένο ΔΜΣ. Για παράδειγμα, οι μαύροι ενήλικες έχουν περισσότερη άλιπη μάζα σώματος (μη λιπώδη μάζα) στον ίδιο ΔΜΣ με τους λευκούς ενήλικες και οι ασιατικοί πληθυσμοί αναπτύσσουν επιπλοκές της παχυσαρκίας σε χαμηλότερους ΔΜΣ από άλλες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Σε ΔΜΣ 30 και άνω, ωστόσο, αυτές οι διαφορές έχουν περιορισμένη επίδραση στους κινδύνους ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε όλες τις φυλετικές εθνοτικές ομάδες, το φύλο και την ηλικία», εξηγεί ο ειδικός.

Υπάρχει καλύτερο εργαλείο από τον ΔΜΣ για την εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία μας;

«Ο ΔΜΣ είναι το καλύτερο εργαλείο μέτρησης για την παχυσαρκία, αλλά η κατανομή του σωματικού λίπους επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο σχετιζόμενων ασθενειών. Για παράδειγμα, η περιφέρεια μέσης ως μέτρο του κοιλιακού λίπους παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους παχυσαρκίας.

Το κοιλιακό λίπος αποτελείται από υποδόριο και ενδοκοιλιακό σπλαχνικό λίπος. Το σπλαχνικό λίπος προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή απελευθερώνει μια ποικιλία πρωτεϊνών που προκαλούν φλεγμονή και αυτή η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας», καταλήγει ο Dietz.

Με στοιχεία από Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM