ΕΝΦΙΑ 2023: Το σαββατοκύριακο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών- Οι εκπτώσεις

ΕΝΦΙΑ: Το Σαββατοκύριακο αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Το σαββατοκύριακο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα «τονώσουν» τα δημόσια ταμεία με 2,25 δισ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε 10 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Μαΐου έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Σημειώνεται, ότι δεν υπάρχει έκπτωση του 3% σε περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. 

Ακόμη, εξακολουθεί να ισχύει έκπτωση στον φόρο ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας:

-30% για ακίνητη περιουσία έως 100.000€
-25% για ακίνητη περιουσία έως 150.000€
-20% για ακίνητη περιουσία έως 250.000€
-15% για ακίνητη περιουσία έως 300.000€
-10% για ακίνητη περιουσία έως 400.000€

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Οι ελαφρύνσεις που ισχύουν και φέτος

Να σημειωθεί ότι ισχύει και φέτος η απαλλαγή από το φόρο για όσους έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα ή έχουν αναπηρία άνω του 80% με την προϋπόθεση ότι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000€ προσαυξημένο κατά 1000€ για το σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος. Επίσης η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Επιπλέον ισχύει έκπτωση 50% για φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000€ προσαυξημένο κατά 1.000€ για το σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000€ για τον άγαμο, τις 150.000€ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000€ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τέλος,  η ΑΑΔΕ ενημέρωσε ότι οι επιστροφές φόρου που θα διενεργηθούν σήμερα – όπως γίνεται πλέον κάθε εβδομάδα – θα αφορούν φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως την Τετάρτη 26 Απριλίου. Επιστροφές από δηλώσεις που υποβάλλονται από Πέμπτη 27 Απριλίου και έπειτα θα συμψηφίζονται με οφειλές ΕΝΦΙΑ, εφόσον βεβαίως υπάρχουν.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM