Η αλήθεια για το αλάτι Ιμαλαΐων

Υποκατάστατα αλατιού και ροζ αλάτι: είναι μια καλύτερη επιλογή για μένα; Facebook Twitter
Είναι τα υποκατάστατα αλατιού και το ροζ αλάτι καλύτερα για εμάς;
0


Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ
αλατιού είναι ίσως η πρώτη οδηγία που λαμβάνουμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την αρτηριακή υπέρταση. Για να την πετύχουμε, μειώνουμε την πρόσληψή του μέσω της τροφής και ενδεχομένως το αντικαθιστούμε με υποκατάστατο αλατιού, ενώ τελευταία βλέπουμε και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο τραπέζι μας, υποσχόμενο διάφορα για την υγεία μας. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Είναι τα υποκατάστατα αλατιού και το ροζ αλάτι καλύτερα για εμάς;

Το ροζ αλάτι περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία σε σχέση με το θαλασσινό – άλλωστε, αυτές οι μικρές ποσότητες σιδήρου είναι που του δίνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. 

Υποκατάστατα αλατιού

Το κοινό αλάτι που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα είναι μια ένωση γνωστή στη χημεία ως χλωριούχο νάτριο. Η διαφορά του με τα υποκατάστατα αλατιού είναι πως αυτά περιέχουν όχι μόνο χλωριούχο νάτριο αλλά και χλωριούχο κάλιο σε ποσοστό από 20% έως και 100%. Καθώς το νάτριο είναι αυτό που ενοχοποιείται για την αρτηριακή υπέρταση, η αντικατάστασή του με κάλιο φαίνεται να κάνει τη διαφορά για τους ασθενείς, όπως φάνηκε σε μια μελέτη σε 21.000 άτομα που έγινε στην Κίνα[i]. H οδηγία που τους δόθηκε ήταν να το χρησιμοποιούν ελεύθερα, αντικαθιστώντας με αυτό το κανονικό αλάτι, χωρίς περαιτέρω αλλαγές στη διατροφή τους, και πράγματι εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο, για να αξιολογήσουμε την αλλαγή πρέπει να λάβουμε υπόψη το εξής: η μελέτη έγινε σε αγροτικούς πληθυσμούς, σε ανθρώπους που ετοίμαζαν το φαγητό τους στο σπίτι, δεν έτρωγαν σε εστιατόρια και δεν παράγγελναν φαγητό από delivery. Επιπλέον, πρόκειται για πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν στη διατροφή τους τυρί ή αλλαντικά, ομάδες τροφών που καταναλώνουμε σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Άρα, λοιπόν, το υποκατάστατο αλατιού είναι μεν μια καλή λύση, εφόσον όμως έχουμε φροντίσει να μειώσουμε το φαγητό απ’ έξω, τα έτοιμα γεύματα, την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε αλάτι κ.λπ.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Σε αντίθεση με το θαλασσινό αλάτι, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα ορυκτό αλάτι του οποίου η εξόρυξη γίνεται σε συγκεκριμένα κοιτάσματα στο Πακιστάν. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι είναι καλύτερο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ότι περιέχει θρεπτικά συστατικά που λείπουν από το θαλασσινό αλάτι, ότι βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, στη ρύθμιση του pH του σώματος καθώς και σε δερματικές ενοχλήσεις, όπως το έκζεμα. Τι από αυτά ισχύει όμως;

Πράγματι, το ροζ αλάτι περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία σε σχέση με το θαλασσινό – άλλωστε αυτές οι μικρές ποσότητες σιδήρου είναι που του δίνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. Ωστόσο η συγκέντρωσή τους είναι αμελητέα για να το λάβουμε υπόψη στις διατροφικές μας ανάγκες. Επιπλέον, καθώς το ροζ αλάτι δεν περιέχει ιώδιο, θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αν αντικαταστήσουμε εντελώς με αυτό το θαλασσινό αλάτι στη διατροφή μας, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσληψή του από άλλες πηγές και ομάδες τροφίμων, όπως τα θαλασσινά, τα φύκια και τα γαλακτοκομικά.

Σε σχέση με το έκζεμα, και πάλι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία. Η δράση του έχει μελετηθεί μέσω λουτρών που το περιέχουν διαλυμένο σε νερό και όχι μέσω της διατροφής. Ομοίως, δεν έχουμε επαρκή στοιχεία που να δείχνουν πως το ροζ αλάτι επιδρά με κάποιον τρόπο στη libido ή στο pH του οργανισμού, ενώ αυτό που γνωρίζουμε για τον ύπνο είναι πως μια διατροφή εξαιρετικά φτωχή σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου[ii].

Υπάρχει ένα επιπλέον όφελος που αποκομίζουμε από το ροζ αλάτι και αυτό είναι η μικρότερη περιεκτικότητά του σε μικροπλαστικά. Πράγματι, το κοινό επιτραπέζιο αλάτι έχει βρεθεί να έχει συγκεντρώσεις σε μικροπλαστικά[iii] αλλά και πάλι υπάρχουν διάφορα ερωτήματα. Καθώς δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για την ποσότητα μικροπλαστικών που λαμβάνουμε καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας, και σε ποιον βαθμό συνεισφέρει σε αυτήν το αλάτι, τι όφελος θα έχουμε αν το αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας; Επιπλέον, καθώς δεν έχουμε στοιχεία για παρουσία μικροπλαστικών στο ροζ αλάτι, έχει η υιοθέτησή του πραγματικό όφελος για εμάς;

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν έχουμε στοιχεία που να συνηγορούν στην επιλογή του ροζ αλατιού έναντι του κανονικού για μια πιο υγιεινή ζωή, καθώς όμως δεν φαίνεται να είναι και επιβλαβές, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε εφόσον το προτιμούμε, φροντίζοντας πάντα η συνολική πρόσληψη του αλατιού να γίνεται με μέτρο.

[i] Neal, Bruce, et al. «Effect of salt substitution on cardiovascular events and deat, New England Journal of Medicine, vol. 385, no. 12, 2021, pp. 1067–1077., https://doi.org/10.1056/nejmoa2105675

[ii] Vitiello MV, Prinz PN, Halter JB. «Sodium-restricted diet increases nighttime plasma norepinephrine and impairs sleep patterns in man». J Clin Endocrinol Metab. 1983 Mar;56(3):553-6. doi: 10.1210/jcem-56-3-553. PMID: 6822653.

[iii] Karami, A., Golieskardi, A., Keong Choo, C. et al. «The presence of microplastics in commercial salts from different countries». Sci Rep 7, 46173 (2017). https://doi.org/10.1038/srep46173

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ