Εικασίες και εύλογες συνδέσεις αλλά τίποτα χειροπιαστό

Εικασίες και εύλογες συνδέσεις αλλά τίποτα χειροπιαστό Facebook Twitter
0

ΤΑ ΑΡΓΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ της κυβέρνησης και η καθυστέρησή της να δώσει αφενός πειστικές απαντήσεις και αφετέρου λύσεις στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας των επικοινωνιών και προστασίας από τα παράνομα λογισμικά συντηρούν κάθε λογής αφηγήσεις, με αποτέλεσμα στον δημόσιο λόγο να συνυπάρχουν αλήθειες μαζί με ψέματα που υπηρετούν διαφορετικού είδους σκοπιμότητες.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι υπαρκτό και σοβαρό, αλλά η σύγχυση που καλλιεργείται με την υπερπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση από συγκεκριμένα κέντρα δεν συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.

Το κουβάρι των πληροφοριών τις τελευταίες ημέρες περιπλέκεται κυρίως γύρω από ένα πρόσωπο, τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, οι εταιρείες του οποίου φέρονται να συνάπτουν συμβάσεις με το Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια, με τουλάχιστον τρεις κυβερνήσεις: Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη. 

Ο κ. Λαβράνος, σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO, είχε σχέσεις και γνωριμίες με πρόσωπα σε όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας. 

Ο κ. Λαβράνος, σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO, είχε σχέσεις και γνωριμίες με πρόσωπα σε όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας. Το όνομά του κυκλοφορούσε στο πολιτικό παρασκήνιο ως ενός ανθρώπου που γνώριζε πολλά και ήταν χρήσιμος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τον γνώριζε επίσης πολύ καλά, τουλάχιστον στα υψηλά κλιμάκιά της, και πρόσφατα ανακαλύφθηκε από το ΠΑΣΟΚ ότι ο γιος του Νίκου Τόσκα, που υπέγραψε συμβάσεις με την εταιρεία του κ. Λαβράνου, προσελήφθη στην εταιρεία αυτή, η οποία τον μισθοδοτούσε επί έναν χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λαβράνος, στη συνέχεια, (επανα)προσέγγισε τη ΝΔ, η οποία ερχόταν με φόρα στην εξουσία. 

Συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέκτησαν σχέσεις μαζί του και τον συναντούσαν ακόμα και στα γραφεία τους. Οι ακριβείς υπηρεσίες που μπορεί να τους προσέφερε ο κ. Λαβράνος δεν έχουν αποδειχθεί. Υπάρχουν εικασίες, εύλογες συνδέσεις, αλλά τίποτα χειροπιαστό ως τώρα σχετικά με αυτό. Το βέβαιο είναι πως ήταν άνθρωπος όλων των κυβερνήσεων και όλοι τον θεωρούσαν για κάποιον λόγο σημαντικό. Κι εκείνος όμως δεν είχε κανέναν ενδοιασμό, όπως φαίνεται, να συνεργάζεται πότε με τη μία και πότε με την άλλη πλευρά. 

Ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο υπουργοί έδειχναν εμπιστοσύνη σε ένα τέτοιο πρόσωπο και επιδίωκαν τη συνεργασία μαζί του είναι από τα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση. Η μόνη αλήθεια είναι ότι όλοι τον ήξεραν και όλοι κάνουν τους ανήξερους τώρα. 

Στο παρασκήνιο το παιχνίδι αυτό έχει γίνει πολύ άγριο. Ισορροπίες, εκβιασμοί, συμψηφισμοί, προσπάθειες συγκάλυψης και αποσιώπησης συγκεκριμένων πλευρών αλλά και προσπάθειες συνεννόησης. Οι πολίτες αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να αντιληφθούν τι κρύβεται πίσω από κάθε κίνηση, αλλά αυτοί που στέλνουν και λαμβάνουν τα μηνύματα γνωρίζουν και είναι αυτοί που κινούν τα νήματα. Οι υπόλοιποι βλέπουν το αποτέλεσμα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 
Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ