Covid-19 και γρίπη: Ο κίνδυνος της διπλής επιδημίας

Covid-19 και γρίπη: Ο κίνδυνος της διπλής επιδημίας Facebook Twitter
0
portrait
Δημήτρης Παρασκευής

ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ αλλάζουν, τα μέτρα προστασίας είναι από χαλαρά έως ανύπαρκτα και τα συμπτώματα του πυρετού, οι μυαλγίες και ο βήχας εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα αυτό το διάστημα. Ο κίνδυνος των εποχικών ιώσεων που ευνοούνται από το κρύο και τις συνθήκες συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανησυχούν τους επιστήμονες εν όψει του χειμώνα.

Είναι γεγονός ότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα επηρεάσει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε τους επόμενους μήνες; Με ποιους τρόπους μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τι πάσχουμε; Τι συμβαίνει με τα τεστ, τα εμβόλια και τις μάσκες; Τις απαντήσεις δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

— Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν έχουμε κορωνοϊό, γρίπη ή κρυολόγημα;
Επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια στην περίπτωση μόλυνσης από κορωνοϊό, τον ιό της γρίπης ή τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ο πιο ασφαλής τρόπος για τη σωστή διάγνωση είναι η πραγματοποίηση εξέτασης. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε ακριβώς και με ασφάλεια από τι πάσχουμε και ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειές μας.

— Μπορούμε να πάρουμε το εμβόλιο της γρίπης και το νέο αναμνηστικό για την Covid-19 ταυτόχρονα;
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Συστήνεται ισχυρά στις ευπαθείς ομάδες να πραγματοποιήσουν το αντιγριπικό εμβόλιο και επίσης να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που είναι παρόμοια με αυτά για τον κορωνοϊό.

— Η εποχή της γρίπης πλησιάζει. Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Συστήνεται ισχυρά στις ευπαθείς ομάδες να πραγματοποιήσουν το αντιγριπικό εμβόλιο και επίσης να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που είναι παρόμοια με αυτά για τον κορωνοϊό: αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, υγιεινή των χεριών, επαρκής αερισμός κλειστών χώρων κ.λπ.).

— Η πανδημία μάς έχει κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στον ιό;
Λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιορίσαμε σημαντικά την κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της γρίπης. Αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό επίτευγμα κατά την περίοδο της πανδημίας, γιατί περιορίστηκε σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας σε μια περίοδο που, λόγω του κορωνοϊού, ήταν υψηλή.

Από την άλλη, επειδή η ανοσία έναντι της γρίπης στην κοινότητα, εκτός των ευπαθών ομάδων, αναπτύσσεται μέσω της μόλυνσης με τον ιό, τα προηγούμενα έτη εξασθένησε σε κάποιες ομάδες πληθυσμού, γι’ αυτό εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά γρίπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία μάς κατέστησε πιο ευάλωτους αλλά ότι, όπως προαναφέρθηκε, η μικρότερη έκθεση εξασθένησε ελαφρά την ανοσία στην κοινότητα.

— Πόσο συχνά μπορούμε τελικά να προσβληθούμε από τον κορωνοϊό;
Η συχνότητα της μόλυνσης με κορωνοϊό εξαρτάται από τα επίπεδα ανοσίας, πόσο διάστημα έχει μεσολαβήσει από την τελευταία δόση εμβολιασμού ή τη μόλυνση με τον ιό, με ποια υποπαραλλαγή έχουμε μολυνθεί ή από το είδος του εμβολίου που έχουμε πραγματοποιήσει σε συνάρτηση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Επίσης, ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από το πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί και από το αν εμείς ή η υπόλοιπη κοινότητα τηρεί τα προληπτικά μέτρα. Με άλλα λόγια, εξαρτάται κυρίως από το πόσα πρόσφατα έχουμε εμβολιαστεί ή μολυνθεί σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους. 

— Eάν το τεστ βγαίνει αρνητικό, υπάρχει περίπτωση τελικά να έχω Covid;  
Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μολυνθεί πολύ πρόσφατα (π.χ. τις τελευταίες μια-δυο ημέρες) αλλά το τεστ να βγαίνει θετικό ή μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί με πολύ χαμηλό φορτίο και επίσης το τεστ να είναι αρνητικό. Αν έχουμε υψηλή υποψία μόλυνσης, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επαφές μας με τα ευπαθή άτομα και να κάνουμε χρήση μάσκας.

— Με προστατεύει η μάσκα μου εάν κανείς άλλος δεν τη φοράει;
Η μάσκα, ειδικά η υψηλής προστασίας, μας προστατεύει από μόλυνση με κορωνοϊό ακόμα και αν τα άτομα γύρω μας δεν κάνουν χρήση μάσκας. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία είναι μεγαλύτερη αν και οι υπόλοιποι στο περιβάλλον μας τη φορούν.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ