Ο Ποσειδώνας ψύχεται το καλοκαίρι και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο

Ο Ποσειδώνας ψύχεται το καλοκαίρι και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Δύο δεκαετίες παρατήρησης του Ποσειδώνα αποκάλυψαν την απροσδόκητη ψύξη του πλανήτη κατά τη διάρκεια του αστρονομικού του καλοκαιριού.

Στον απομακρυσμένο από τον Ήλιο, Ποσειδώνα, ένα έτος διαρκεί 165 γήινα χρόνια. Οι εποχές όπως είναι αναμενόμενο, επίσης, διαρκούν πολύ περισσότερο από αυτές στη Γη, με περισσότερα από 40 γήινα χρόνια η καθεμία.

Καθώς ο πλανήτης βρισκόταν στο αστρονομικό του καλοκαίρι στα νότια κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες του έπεσαν κατακόρυφα κατά 8 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε εικόνες από μερικά από τα καλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου σχετικά με την αποτύπωση της θερμότητας του πλανήτη, ξεκινώντας από το 2003 έως το 2018.  

«Αυτή η αλλαγή ήταν απροσδόκητη», δήλωσε ο Michael Roman, μεταδιδακτορικός επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Leicester και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης. «Δεδομένου ότι παρατηρούμε τον Ποσειδώνα από τις αρχές του νότιου καλοκαιριού του, θα περιμέναμε ότι οι θερμοκρασίες να αυξάνονται σιγά-σιγά και όχι να γίνονται πιο κρύες».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρατηρούμενη ψύξη, δεν ήταν ομοιόμορφη, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Οι μετρήσεις της στρατόσφαιρας του Ποσειδώνα, του δεύτερου χαμηλότερου στρώματος της ατμόσφαιρας του πλανήτη, αποκάλυψαν μια τάση θέρμανσης πάνω από τον νότιο πόλο του Ποσειδώνα. Αυτό το σύνολο των εν λόγω δεδομένων, τα οποία προέρχονταν από μια περίοδο δύο ετών μεταξύ 2018 και 2020, αποκαλύφθηκε μια ταχεία θέρμανση κατά περίπου 11 βαθμούς Κελσίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομερείς παρατηρήσεις του μακρινού Ποσειδώνα ήταν δυνατές μόνο τις τελευταίες δεκαετίες και οι επιστήμονες γνωρίζουν ακόμα πολύ λίγα για το πέρασμα των εποχών στον εν λόγω πλανήτη.

Με πληροφορίες από Space.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM