Κρήτη: Υποσιτισμένα κοπάδια κτηνοτρόφων λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές

Κρήτη:: Υποσιτίζονται τα κοπάδια των κτηνοτρόφων λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Με αφανισμό κινδυνεύει το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών οδηγούν σε υποσιτισμό τα κοπάδια των κτηνοτρόφων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του neakriti.gr, ο πολλαπλασιασμός των τιμών στις πρώτες ύλες, λένε κτηνοτρόφοι αλλά και παραγωγοί, δημιουργεί μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέπειες θα έχει. Μέχρι και πενταπλασιασμό του κόστους εμφανίζουν κάποια σκευάσματα, την ώρα που τα κοντέινερ από την Κίνα που έφερναν πρώτες ύλες από 1500 ευρώ πλέον η τιμή τους εκτοξεύθηκε στα 15.000 ευρώ. 

Μέχρι και το καλαμπόκι από 170 ευρώ τον τόνο έφτασε στα 400 ευρώ, την ώρα που ακόμη και η σπορά σιτηρών για να ταϊστούν τα ζώα, δεν έγινε λόγω των δυσθεώρητων αυξήσεων σε λιπάσματα και καύσιμα.

Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, εμφανίζονται αδύναμοι να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, με τον πρωτογενή τομέα του νησιού, όπως εξηγούν να δέχεται τη χειρότερη επίθεση που έχει ποτέ καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι αυξήσεις στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα φτάνουν μέχρι και το τριπλάσιο, γεγονός που πυροδοτεί σοβαρή ανησυχία και μεταξύ των καλλιεργητών. Το ίδιο απογοητευμένοι είναι και οι αμπελοκαλλιεργητές που λίγο πριν την όψιμη λίπανση, δεν γνωρίζουν αν τελικά αξίζει να καλλιεργήσουν ή όχι.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΣΧΑ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ελλάδα / Καιρός - Μαρουσάκης: Κρύο το Μεγάλο Σάββατο, θερμές αέριες μάζες και άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή

Από τη συννεφιά και τις τοπικές βροχές των τελευταίων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, έρχονται συνθήκες και θερμοκρασίες που θα θυμίσουν καλοκαίρι, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο
THE LIFO TEAM