Μητσοτάκης: Ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών την άλλη εβδομάδα

Μητσοτάκης: Ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών την άλλη εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

O πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος» υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, ότι υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».

Περεταίρω επισήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου» και συνέχισε:

«Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες» προσέθεσε.

Μητσοτάκης: Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία με θύματα αμάχους.

Όπως σημείωσε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη και τόνισε: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι επισημάνθηκε πως στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες «και δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά»

Ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που επιδεικνύει η χώρα μας όσον αφορά τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, «δεν την είδαμε όταν εμείς αντιμετωπίσαμε μία αντίστοιχη προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου».

«Με δική μας παρέμβαση υπάρχει ρητή αναφορά και από την ΕΕ σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής»

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε πως σε ό,τι αφορά στην άμυνα, «η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «ήμασταν λίγοι όταν παλαιότερα τα λέγαμε, ότι δηλαδή η ΕΕ θα πρέπει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ να αναβαθμίσει τις αμυντικές της δυνατότητες».

Χαρακτήρισε σημαντικό πως «μετά από δική μας παρέμβαση υπάρχει ρητή αναφορά και από την ΕΕ σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» και ανέφερε πως κατέθεσε και πάλι «την πρόταση μου ότι οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες δεν θα πρέπει να προσμετρώνται στο χρέος», γιατί, όπως τόνισε «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Είπε επίσης πως πιθανώς θα υπάρξει στη Ρώμη συνάντηση των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM