Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου

Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου Facebook Twitter
0

Στα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας, εκεί όπου οι δροσερές νύχτες και οι ήπια ζεστές μέρες διαδέχονται αρμονικά οι μεν τις δε, τα αμπέλια καλλιεργούνται με υπομονή και μεράκι για να προσφέρουν τους πολύτιμους καρπούς τους. Εκεί, οι οινοποιοί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου συνδυάζουν την τεχνογνωσία με το πάθος αλλά και την πίστη στο χώμα που καλλιεργούν με φροντίδα, για να δώσουν μοναδικές εσοδείες όπως το Βερτζαμί.

Η ερυθρή ποικιλία με το περίεργο όνομα, κατάγεται από τα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας, με τους περισσότερους αμπελώνες να βρίσκονται στη Λευκάδα. Η ιστορία της ξεκινά το 1997, τότε που οι οινοποιοί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου ανέδειξαν για πρώτη φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμφιαλώνοντας σε blend με Μαυροδάφνη, ένα υπέροχο κρασί.

Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου Facebook Twitter

Το Βερτζαμί δεν είναι μια συνηθισμένη ποικιλία. Η ωριμότητα της πρώτης ύλης είναι αυτή που καθορίζει τη δημιουργία ενός κρασιού που θα ζήσει για δεκαετίες και άρα καθιστά αδύνατη την εμφιάλωσή του κάθε χρόνο. Κι αυτό από μόνο του το κάνει ξεχωριστό. Μετά την πρώτη προσπάθεια του 1997, ακολούθησαν εμφιαλώσεις το 2000 σε blend με Cabernet Franc, το 2003 και το 2010 100% Βερτζαμί και το 2015 σε blend με Merlot.

Φέτος οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου εμφιαλώνουν για τρίτη χρονιά την εσοδειά Βερτζαμί του 2019 μονοποικιλιακά μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης στο βαρέλι. Κι αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση αφού πρόκειται για ένα κρασί που τα τελευταία 25 χρόνια έχει δώσει συνολικά 6 εσοδείες, τρεις μονοποικιλιακές και άλλες τρεις blend. Εξάλλου, τα αμπέλια της ποικιλίας αυτής, που είναι διαμορφωμένα σε κύπελλο, έχουν μια ηλικία 40 έως 60 ετών με ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα.

Το Βερτζαμί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου εμφιαλώνεται φέτος μετά από μια αναμονή 24 μηνών και συναρπάζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικά, ταννίνες και ανθοκυάνες, υψηλή οξύτητα και μια πολύ ιδιαίτερη αρωματική παλέτα από πευκοβελόνες και θυμάρι. Η έντονη μυρωδιά του ελληνικού δάσους με όλα τα ποώδη άγρια φυτά και τα μικρά κόκκινα φρούτα που συναντάς εκεί, αναδύεται σε κάθε φιάλη μαζί με την έντονη παρουσία του ξύλου που χαρίζει η πολύμηνη ωρίμανση στα δρύινα βαρέλια.

Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου Facebook Twitter

Ένα κρασί γαστρονομικό που την πρώτη δεκαετία της ζωής του συνδυάζεται μοναδικά με τις έντονες γεύσεις κόκκινων και μαύρων κρεάτων, ενώ όσο ωριμάζει και μαλακώνει μπορεί να συνδυαστεί και με λιπαρά πικάντικα τυριά.

Τα κρασιά της ποικιλίας Βερτζαμί με το ιδιαίτερο αρωματικό και γευστικό προφίλ και την παλαίωση που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, έχουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Η νέα εσοδεία έρχεται να προστεθεί στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, με μονοποικιλιακά κρασιά από 100 % ελληνικές ποικιλίες. H Συλλογή αναδεικνύει τη δυναμική της κάθε ποικιλίας και αφηγείται τη δική της μοναδική ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινά στα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας και γράφεται μετά από μήνες προσμονής μέχρι να φτάσει στα χέρια μας για να μας προσφέρει καθεμιά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της.

Μάθετε περισσότερα για τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στην επίσημη σελίδα τους. 

Ακολουθήστε τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στο Facebook και το Instagram: @antonopoulos_vineyards

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ