ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ένα περιστέρι ζητάει ειρήνη

Ένα περιστέρι ζητάει ειρήνη Facebook Twitter
«Ένα περιστέρι άνοιξε τα φτερά του και ζητάει ειρήνη», 1982, της διάσημης Ουκρανής λαϊκής ζωγράφου Μαρίας Πριμασένκο (1909-1997).
0

ΟΥΤΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσε σήμερα οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «σκοταδιστική», «μελανή σελίδα», «ανοησίες». Ορισμένοι έκαναν διάκριση ανάμεσα στις κυρώσεις που πιέζουν την πολιτική ηγεσία και τις οικονομικές ελίτ και στους φορείς τού πολιτισμού που δεν φταίνε για τις πολεμικές συρράξεις. 

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία η απαγόρευση του ΥΠΠΟΑ. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει πολιτιστικοί οργανισμοί σε πολλές πρωτεύουσες (Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, κ.ά.).

Ο διάσημος Ρώσος διευθυντής ορχήστρας, Βαλέρι Γκεργκίεφ, βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ και πολλές μέρες, εξαιτίας των στενών σχέσεων του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Σκάλα του Μιλάνου διέκοψε τη συνεργασία μαζί του, χθες αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του επιτίμου προέδρου του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, και η Φιλαρμονική του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα κονσέρτα του. 

Το επιχείρημα περί σκοταδιστικής πολιτικής δεν αντέχει στην κριτική. Δεν μπορείς να αποδέχεσαι τις οικονομικές κυρώσεις που κατεξοχήν θα πλήξουν τους οικονομικά ασθενέστερους και να θεωρείς ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν βάλσαμο για την ψυχή των λαών. Δεν μπορείς να τις αποδέχεσαι και συγχρόνως να προσπερνάς την απαγόρευση συμμετοχής της Ρωσίας στη Eurovision (επειδή είναι μπας κλας;) ή τις αντίστοιχες στον αθλητισμό, ιδίως στο ποδόσφαιρο (επειδή είναι για τις «μάζες»;). Εξίσου καλά κάποιος θα αντέτεινε ότι τέτοια επιχειρήματα προέρχονται από κρυφο-ελιτισμό.

Όποιος πιστεύει ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία πρέπει να είναι σκληρή, αναπόφευκτα δεν θα κάνει εξαιρέσεις. Σκοπός των κυρώσεων και των μέτρων είναι να πιεστεί η ρωσική πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία να υποχωρήσει, και η πίεση προς αυτή θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί στο εσωτερικό της χώρας. Καλλιτέχνες, αθλητές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν προνόμια όσον αφορά τη μεταχείρισή τους, και αναγκαστικά θα υποστούν ένα κόστος.

Υπάρχει, πάντως, ένα πρόβλημα. Προσωπικά, δεν μου αρέσει καθόλου η απαίτηση φορέων που ζητούν «ομολογίες πίστεως» ατομικά από καλλιτέχνες, όπως στην περίπτωση του Βαλέρι Γκεργκίεφ. Το δίλημμα «ή καταδικάζεις δημοσίως την εισβολή στην Ουκρανία και τον Πούτιν, ή απολύεσαι», δημιουργεί κακό προηγούμενο, και θυμίζει άλλες εποχές από τις οποίες πιστεύαμε ότι είχαμε απαλλαγεί οριστικά. 

Ένα περιστέρι ζητάει ειρήνη Facebook Twitter
Ο διάσημος Ρώσος διευθυντής ορχήστρας, Βαλέρι Γκεργκίεφ, από τον οποίον πολιτιστικοί οργανισμοί ζήτησαν να καταδικάσει την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. 

• • •

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;

Παρά τις απειλές του Πούτιν, δεν υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης. Τίποτε δεν δείχνει ότι το ταμπού που επεκράτησε μετά τη Χιροσίμα έχει αποδυναμωθεί. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, οι Αμερικανοί  δεν παρατήρησαν καμιά «συγκεκριμένη» κίνηση από τους Ρώσους που θα τους οδηγούσε «να αλλάξουν τα τρέχοντα επίπεδα συναγερμού», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Απεναντίας, ανησυχίες προκαλούν δύο άλλα γεγονότα. Οι Ρώσοι έχουν πλησιάσει στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης που παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Χθες το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το κατέλαβαν, αλλά οι Ουκρανοί διέψευσαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Φαίνεται ότι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι εξαιρετικά προσεκτικές όσον αφορά τους βομβαρδισμούς στην περιοχή των πυρηνικών εργοστασίων και τους χώρους αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που παρακολουθεί τις εξελίξεις, επισημαίνει τον υψηλό κίνδυνο να πληγούν κατά λάθος, πράγμα που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλη την Ουκρανία βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων.

Το δεύτερο γεγονός είναι το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή στη Λευκορωσία που μάλλον θα ακυρώσει την υποχρέωση αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να παραμείνει «αποπυρηνικοποιημένη ζώνη». Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στους Ρώσους να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία που συνορεύει με πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ένα περιστέρι ζητάει ειρήνη Facebook Twitter
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης δίπλα στον Δνείπερο.

• • •

ΚΑΚΕΣ ΟΙ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Η πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Σάρα Μάριν, ανακοίνωσε ότι σήμερα η Βουλή θα συζητήσει τη συλλογή 50.000 υπογραφών πολιτών με αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, δίχως να μπει στην ουσία του ζητήματος.

Για πρώτη φορά σύμφωνα με δημοσκόπηση μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, η πλειονότητα των Φιλανδών τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στη βορειοατλαντική συμμαχία. Πάντως, η θέση του Ελσίνκι δεν είναι η συμμετοχή στη συμμαχία.

Εξάλλου, το αίτημα του Κιέβου «για άμεση ένταξη της Ουκρανίας μέσω ειδικής διαδικασίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίχθηκε από τις χώρες-μέλη του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Ωστόσο, εκφράστηκαν ήδη αντιρρήσεις ότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία και ότι απαιτούνται πολυετείς διεργασίες για να καταστεί μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Κατά κανόνα, οι εν θερμώ αποφάσεις είναι οι χειρότερες. Αυτές τις μέρες υπερχειλίζει η συγκίνηση για το δράμα της Ουκρανίας. Βιαστικές αποφάσεις, όμως, τόσο στη Φιλανδία όσο και για την Ουκρανία, θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο μια ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση.

Ένα περιστέρι ζητάει ειρήνη Facebook Twitter
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους συνεργάτες του επιδεικνύει το αίτημα ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• • •

ΠΡΩΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΕΤΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 

Μετά τη ΒΡ και τη νορβηγική Equinor, η Shell ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από όλες τις κοινοπραξίες με την Gazprom, συμπεριλαμβανομένου του 27,5% της στη μονάδα Sakhalin-2 LNG. Στα βιβλία της, οι κοινοπραξίες αποτιμώνται σε 3 δισ. δολάρια. 

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γαλλική εταιρεία TotalEnergies (πρώην Total). Μέτοχος του 19,4% της εταιρείας αερίου Novatek, η TotalEnergies συμμετέχει με 20% στο κεφάλαιο των έργων Yamal LNG και με 10% σε εκείνο του Arctic LNG. Προ ημερών, ο επικεφαλής της εταιρείας, Patrick Pouyanné, δήλωσε ότι «Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στο καθεστώς των κυρώσεων, στο οποίο θα συμμορφωθούμε». Ωστόσο, σε νεότερες δηλώσεις υπονόησε ότι η TotalEnergies δεν σκοπεύει να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, είπε ότι θα συζητήσει με τους επικεφαλής της TotalEnergies και της Engie σχετικά με την παρουσία τους στη Ρωσία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «ένα πρόβλημα αρχής να δούμε» με κάθε πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στη ρωσική εξουσία, και πρόσθεσε ότι θα ληφθεί απόφαση τις επόμενες μέρες.

Αν ερμηνεύω σωστά, η πολιτική ηγεσία θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην εταιρεία να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις. Αυτό ακριβώς έκανε η βρετανική κυβέρνηση στη ΒΡ. Η TotalEnergies είναι κολοσσός, όπως, και η ΒΡ, αλλά το διεθνές διακύβευμα των κυρώσεων είναι ακόμη μεγαλύτερο.

• • •

ΠΛΗΡΗΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΡ

Τελικά, η FIFA μετά από διάφορα πήγαινε-έλα, και μαζί της η UEFA, αποφάσισαν να αναστείλουν «μέχρι νεοτέρας» τη συμμετοχή των ρωσικών ποδοσφαιρικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ομάδων, στις διεθνείς διοργανώσεις.

Επιπλέον, η UEFA ανακοίνωσε ότι διακόπτει άμεσα τη συνεργασία της με την Gazprom, έναν από τους κύριους χορηγούς της από το 2012, ακυρώνοντας το ετήσιο συμβόλαιο των 40 εκατ. ευρώ.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι σχεδόν καθολικός. Η Διεθνής Συνομοσπονδία του Χόκει επί Πάγου ανακοίνωσε ότι αναστέλλει «μέχρι νεοτέρας» τη συμμετοχή των δύο χωρών, συλλόγων και εθνικών ομάδων, σε όλες τις διοργανώσεις.

Το χόκει επί πάγου είναι από τα πιο δημοφιλή σπορ στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. 

Ένα περιστέρι ζητάει ειρήνη Facebook Twitter
Η FIFA και η UEFA αποφάσισαν να αναστείλουν «μέχρι νεοτέρας» τη συμμετοχή των ρωσικών ποδοσφαιρικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ομάδων, στις διεθνείς διοργανώσεις.

• • •

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ

Ο Πούτιν πέτυχε το ακατόρθωτο.

Έδωσε στο υπό αναζήτηση ταυτότητας ΝΑΤΟ τον λόγο ύπαρξής του.

Έσπασε το εκ γενετής ταμπού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια σε ξένη χώρα εγκαινίασε νέα εποχή στην οποία η ΕΕ θα συμπεριφέρεται σαν γεωπολιτική δύναμη.

Άλλαξε τη στάση της κατεξοχήν ουδέτερης χώρας στην Ευρώπη, Ελβετίας, η οποία αποφάσισε να υιοθετήσει το σύνολο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Έτσι, θα παγώσει τα πάνω από 11 δισ. δολάρια καταθέσεις επιχειρήσεων και ατόμων στις τράπεζές της (παρόμοια είναι η στάση και του Μονακό).

Κοντολογίς, ο Πούτιν έκανε ό,τι δεν έπρεπε να κάνει.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4.000.000 πρόσφυγες αναμένονται από την Ουκρανία στην Ευρώπη

Διεθνή / 4.000.000 πρόσφυγες αναμένονται από την Ουκρανία στην Ευρώπη

Η προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα είναι η πιό μεγάλη εντός των συνόρων της Ευρώπης, μετά τους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990. Αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες κρίσεις  την τελευταία δεκαετία, οι πρόσφυγες αυτοί γίνονται δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ