Έρευνα: Η κατανάλωση κρέατος ίσως δεν υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην ανθρώπινη εξέλιξη

Έρευνα: Η κατανάλωση κρέατος ίσως δεν υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην ανθρώπινη εξέλιξη Facebook Twitter
Πηγή: Unsplash.
0

Η εξέλιξη των ανθρώπινων χαρακτηριστικών στο προγονικό είδος Homo erectus πιθανότατα δε συνδέεται με τη στροφή προς την κατανάλωση κρέατος, όπως πιστεύουν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως ο μεγάλος εγκέφαλος, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον Homo erectus σχεδόν πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, μια εξελικτική μετάβαση που προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει με τη σημαντική διατροφική αλλαγή που συνεπάγεται η μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος.

Ενώ τα ευρύματα που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κρέατος αυξήθηκε σημαντικά μετά την εμφάνιση του Homo erectus, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS την Τρίτη καταλήγει στο ότι αυτή η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί από το ότι εντατοποιήθηκαν οι έρευνες για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Γενιές παλαιοανθρωπολόγων έχουν επισκεφθεί καλοδιατηρημένες τοποθεσίες σε μέρη όπως το φαράγγι του Ολντουβάι στην Τανζανία, και έχουν βρει αποδείξεις ότι οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν κρέας, γεγονός που ενισχύει αυτή την άποψη ότι υπήρξε έκρηξη της κρεατοφαγίας πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Άντριου Μπαρ από το Πανεπιστήμιο George Washington.

«Ωστόσο, όταν συνθέτεις ποσοτικά τα δεδομένα από πολυάριθμες τοποθεσίες σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική για να ελέγξεις αυτή την υπόθεση, όπως κάναμε εδώ, η θεωρία ότι “το κρέας μας έκανε ανθρώπους” αρχίζει να καταρρέει», πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δημοσιευμένα δεδομένα από εννέα μεγάλες ερευνητικές περιοχές στην ανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένων 59 τοποθεσιών που χρονολογούνται μεταξύ 2,6 και 1,2 εκατομμυρίων ετών.

Από αυτά τα δεδομένα, εντόπισαν τις πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης σαρκοφαγίας χρησιμοποιώντας διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ζωοαρχαιολογικών χώρων που διατηρούν οστά ζώων που έχουν κομμένα σημάδια από πέτρινα εργαλεία, τον συνολικό αριθμό οστών ζώων με σημάδια κοπής σε όλες τις τοποθεσίες και άλλα.

Όταν υπολόγισαν τη διακύμανση της προσπάθειας δειγματοληψίας με την πάροδο του χρόνου και κατέληξαν ότι δεν υπήρξε συνεχής αύξηση της ποσότητας των ενδείξεων σαρκοφαγίας μετά την εμφάνιση του Homo erectus.

Ενώ η ακατέργαστη αφθονία των τροποποιημένων οστών και ο αριθμός των ζωοαρχαιολογικών χώρων και των επιπέδων «αυξήθηκαν αποδεδειγμένα» μετά την εμφάνιση του H. erectus, οι επιστήμονες είπαν ότι αυτές οι αυξήσεις αντικατοπτρίστηκαν από μια συμπληρωματική αύξηση στην ένταση της δειγματοληψίας. Ενώ τα τροποποιημένα οστά και ο αριθμός των ζωοαρχαιολογικών θέσεων και επιπέδων αυξήθηκε μετά την εμφάνιση του H. erectus, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι αυξήσεις αυτές συνδέονται με την αύξηση της δειγματοληψίας. 

Πάντως, οι επιστήμονες καλούν σε περισσότερες μελέτες για να βρουν εναλλακτικές εξηγήσεις για το γιατί εμφανίστηκαν ορισμένα ανατομικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Independent

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM