ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οι ταινίες που θα δούμε μέσα στις γιορτές Facebook Twitter
Licorice Pizza
0

The Matrix Resurrections

Η Λάνα Γουατσόφσκι επιστρέφει στο σύμπαν του Matrix χωρίς την αδελφή της Λίλι στο πλευρό της, αλλά με τους συνεργάτες της από το Sense8 να συνδράμουν στο σενάριο. Ελάχιστες μέρες έχουν μείνει για την πρεμιέρα, μα η πλοκή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Πιθανότατα η ταινία αποτελεί κάτι ανάμεσα σε sequel και χαλαρό reboot, κατά το παράδειγμα του πρόσφατου Halloween του Ντέβιντ Γκόρντον Γκριν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι Κιάνου Ριβς και Κάρι Αν Μος επιστρατεύονται ξανά στον πόλεμο ενάντια στις Μηχανές, μαζί με μια σειρά από παλιούς γνώριμους, όχι όμως και τους Λόρενς Φίσμπερν και Χιούγκο Γουίβινγκ – ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. (Από 23/12)

Δείτε εδώ την κριτική

Σμύρνη μου αγαπημένη

Κινηματογραφική μεταφορά του μεγάλου θεατρικού hit της Μιμής Ντενίση από τον Γρηγόρη Καραντινάκη, η οποία αφηγείται την ιστορία μιας σμυρναίικης οικογένειας, της οικογένειας Μπαλτατζή, με φόντο την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Φροντισμένη παραγωγή και αποτελεσματική κινηματογραφική απόδοση του χάους της καταστροφής, ταυτόχρονα όμως και φλερτ με το σκληρό, αμετροεπές μελό στην τρίτη πράξη, όπου σχεδόν κάθε σκηνή συνιστά δραματική κορύφωση. Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση, συμπρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χακί, Κατερίνα Γερονικολού και Κρατερός Κατσούλης. (Από 23/12) 

Δείτε εδώ την κριτική

Gunda

Σ’ αυτό το πολύ ιδιαίτερο, υβριδικό ντοκιμαντέρ –υβριδικό επειδή ερωτοτροπεί με το σινεμά μυθοπλασίας– παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή τεσσάρων ζωών μιας φάρμας, δηλαδή δύο αγελάδων, ενός κοτόπουλου κι ενός γουρουνιού, εστιάζοντας κυρίως στο τελευταίο. Ο δημιουργός επιχειρεί να μας δείξει όχι μόνο τον κόσμο των ζώων, αλλά και τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ζώων. Ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές της ταινίας θα βρεις και τους Χοακίν Φοίνιξ και Πολ Τόμας Άντερσον. (Από 23/12)

Δείτε εδώ την κριτική


Petit Maman

Πιτσιρίκα πηγαίνει για διακοπές στο μέρος που μεγάλωσε η μαμά της και με έναν μαγικό τρόπο βρίσκεται να παίζει στο δεντρόσπιτό της με εκείνη όταν ήταν παιδί. Στροφή 180 μοιρών για τη Σελίν Σιαμά μετά το Πορτέτο μιας γυναίκας που φλέγεται με μια δημιουργία γλυκύτατη, οικονομική –διαρκεί μόλις 72 λεπτά– και ζεστή, που διασχίζει με επιδεξιότητα τους δρόμους του μαγικού ρεαλισμού. Ένα υπέροχο σινεφίλ δώρο για τις γιορτές. (Από 30/12)

Where is Anne Frank

Στo animation του Άρι Φόλμαν η Κίτι, η φανταστική φίλη της Άννα Φρανκ, ξεπηδά στον έξω κόσμο μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου στο σημερινό Άμστερνταμ και αναζητά τη φίλη της σε μια πόλη όπου το όνομα της Άννα Φρανκ είναι παντού, αλλά το πνεύμα της απουσιάζει. Σταθερές θεματικές της φιλμογραφίας του Ισραηλινού δημιουργού –η μνήμη και η καταπίεση– παντρεύονται με ένα από τα διασημότερα γραπτά του εικοστού αιώνα σε ένα διαμαντάκι τρυφερότητας και κοινωνικής ευαισθησίας. Ακόμα ένα υπέροχο σινεφίλ δώρο για τις γιορτές. (30/12) 

Licorice Pizza

Ποδαρικό στη νέα χρονιά με μία από τις πολυαναμενόμενες και, όπως λέγεται, καλύτερες ταινίες του 2021. Μετά τον ενήλικο, (αυτο)καταστροφικό έρωτα της Αόρατης Κλωστής, ο Πολ Τόμας Άντερσον φαίνεται να έχει κάνει ένα φιλμ για τα ενθουσιώδη ερωτικά σκιρτήματα της εφηβείας, με φόντο (ή πρωταγωνιστή;) το Λος Άντζελες των ‘70s. Οι κριτικές είναι ενθουσιώδεις, ενώ όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το πρωταγωνιστικό δίδυμο, την Αλάνα Χάιμ και τον Κούπερ Χόφμαν, υιό του αδικοχαμένου Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν. (Από 6/1).

The King’s Man

Ο Μάθιου Βον βρέθηκε με ένα ανέλπιστο franchise στα χέρια του στην περίπτωση του Kingsman, που συνδυάζει την παραδοσιακή κινηματογραφική κατασκοπεία με fanboy-ική καφρίλα. To King’s Man είναι ένα prequel που μας μεταφέρει στις αρχές του εικοστού αιώνα, αντικαθιστά τον Κόλιν Φερθ με τον Ρέιφ Φάινς, τοποθετεί τη δράση στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και βάζει ως αντίπαλο του ήρωα τον… Γκριγκόρι Ρασπούτιν – ένας αγνώριστος Ρις Ίφανς. Η ιστορική ακρίβεια προφανώς πάει περίπατο, ποιος τη λογαριάζει, όμως, μπρος στο θέαμα ενός Ρασπούτιν που ρίχνει καρατιές; (Από 6/1)

The Great Freedom

Στο σκληρό δράμα φυλακών του Σεμπαστιάν Μέισε, ο ανερχόμενος ζεν πρεμιέ του γερμανικού σινεμά Φραντς Ρογκόφσκι υποδύεται έναν γκέι στη Δυτική Γερμανία των ‘60s που φυλακίζεται επανειλημμένα λόγω μιας απάνθρωπης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία καθιστούσε την ομοφυλοφιλία ποινικό αδίκημα. Η ταινία πήρε το βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών, το Βραβείο Κοινού στις Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ είναι υποψήφια και για το βραβείο κοινού LUX 2022. (Aπό 6/1)

Οθόνες
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαν Ζενέ - Νίκος Παπατάκης: Το χρονικό μιας μεγάλης φιλίας και μιας διπλής προδοσίας

Οθόνες / Ζαν Ζενέ - Νίκος Παπατάκης: Το χρονικό μιας μεγάλης φιλίας και μιας διπλής προδοσίας

Όταν μια μέρα συναντήθηκαν τυχαία στον δρόμο, ο Παπατάκης ήταν νηστικός δύο ημέρες. Ο Ζενέ έβγαλε από το πορτοφόλι του και του έδειξε, με περιφρόνηση, μια δεσμίδα χαρτονομισμάτων. Ο Παπατάκης θέλησε να του ρίξει μια γροθιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Boy

Οθόνες / The Boy: «Δεν χαίρομαι όταν κυκλοφορεί μια ταινία μου, περισσότερο φοβάμαι»

Στο «Πολύδροσο» η σχέση μάνας και κόρης γίνεται ο καμβάς για μια ιστορία υπερβολικής αγάπης και τρυφερότητας, με ιμπρεσιονιστικά χρώματα και «παραμυθένια» μουσική. Παρότι μισεί τις συνεντεύξεις, μας μίλησε για τη νέα του ταινία.
M. HULOT
Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ