Κάτια Πάσχου: Μια βραδιά μουσικής με άρωμα Βιέννης στον ιστορικό χώρο του «Παρνασσού»

Η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας ξεναγεί σε μια βραδιά μουσικής με άρωμα Βιέννης Facebook Twitter
Το λυρικό τραγούδι ήρθε να συνδυάσει όλες αυτές τις καλλιτεχνικές τάσεις και αναζητήσεις που είχα ως νεαρή σπουδάστρια.
0

Μια διακεκριμένη σοπράνο και ένας διεθνούς φήμης τενόρος συναντιούνται στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να μας μεταφέρουν στον τόπο όπου άνθησαν μελωδίες σαν αυτές που θα ακουστούν το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:30, στην αίθουσα του ιστορικού συλλόγου στην καρδιά της Αθήνας.

Με τίτλο «Χριστούγεννα στη Βιέννη!» οι δυο διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες Κάτια Πάσχου και Αντώνης Κορωναίος ερμηνεύουν κλασικά εκκλησιαστικά έργα Βιεννέζων συνθετών, γνωστές βιεννέζικες οπερέτες αλλά και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ μαζί τους θα είναι ο εξαίρετος πιανίστας Μανώλης Παπασηφάκις.

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο λαμπρή αφορμή για να συναντηθούν οι καλλιτέχνες επί σκηνής, να γιορτάσουν μαζί με το κοινό και να νιώσουν πάλι τη ζεστασιά της μουσικής και η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας ξεναγεί στο πρόγραμμα της βραδιάς και στην ιδιαίτερη αυτή νύχτα μουσικής, αλλά και στη διαδρομή της στο λυρικό τραγούδι.

— Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για όλους και θα ήθελα πρώτα να μου μιλήσετε για το πώς ετοιμάσατε αυτό το πρόγραμμα και τι συμπεριλαμβάνει.

Με μεγάλη τιμή δεχτήκαμε την πρόσκληση αυτή κι έτσι εμπνευστήκαμε ένα πρόγραμμα που να συνάδει με την ιστορική αίθουσα του «Παρνασσού». Με τον κορυφαίο τενόρο Αντώνη Κορωναίο και τον εξαίρετο πιανίστα Μανώλη Παπασηφάκι ετοιμάσαμε ένα μουσικό ταξίδι στη Βιέννη που περιλαμβάνει έργα εκκλησιαστικά κορυφαίων Βιεννέζων κλασικών συνθετών στο πνεύμα των Χριστουγέννων, όπως το «Exsultate Jubilate» του Mozart και το «Ave Maria» του Schubert, ενώ το δεύτερο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στη βιεννέζικη οπερέτα των Strauss, Lehár και, φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες που άλλωστε ανήκουν σε όλο τον κόσμο, όπως τα «Stille Nacht», «Ο Holy Night», «Adeste Fideles».

Είναι πολύ συγκινητικό που επιστρέφουμε στην αίθουσα και συναντούμε πάλι έστω ένα μέρος από το εκλεκτό κοινό μας. Οι διαδικτυακές συναυλίες άνοιξαν έναν δρόμο για να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, εκμηδενίζοντας τη γεωγραφική απόσταση.

— Μέσα στο εκλεκτό αυτό πρόγραμμα που έχετε ετοιμάσει ποια είναι τα έργα που σας συγκινούν περισσότερο και γιατί;

Αυτήν τη στιγμή με συγκινεί το ότι θα γιορτάσουμε επί σκηνής τα Χριστούγεννα με δύο αγαπημένους συναδέλφους και συνεργάτες και θα μοιραστούμε τη μουσική αυτή στιγμή με παρουσία ζωντανού κοινού.

— Φαντάζομαι, είστε συγκινημένη, όπως και οι συνάδελφοί σας, που βλέπετε κόσμο να γεμίζει τις αίθουσες και να μοιράζεστε αυτή την εμπειρία. Μάλιστα, για εσάς τους λυρικούς καλλιτέχνες τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Μιλήστε μου γι' αυτή σας την εμπειρία.

Ακριβώς. Πράγματι είναι πολύ συγκινητικό που επιστρέφουμε στην αίθουσα και συναντούμε πάλι έστω ένα μέρος από το εκλεκτό κοινό μας. Οι διαδικτυακές συναυλίες άνοιξαν έναν δρόμο για να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, εκμηδενίζοντας τη γεωγραφική απόσταση. Όμως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ώσμωση που δημιουργείται μέσα στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της τέλεσης μιας οποιασδήποτε ζωντανής παραστατικής τέχνης.

— Κυρία Πάσχου, έχετε σπουδάσει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μονωδία στο Μουσικό Κολέγιο Μάννες και υποκριτική στο στούντιο της Σάντε Σούριν στη Νέα Υόρκη, αλλά σας κέρδισε το τραγούδι. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Η όπερα, ως τέχνη εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική τραγωδία, συνδυάζει όλες τις τέχνες μαζί: μουσική, δράμα, κίνηση, χορό, εικαστικές τέχνες. Άρα το λυρικό τραγούδι ήρθε να συνδυάσει όλες αυτές τις καλλιτεχνικές τάσεις και αναζητήσεις που είχα ως νεαρή σπουδάστρια.

Η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας ξεναγεί σε μια βραδιά μουσικής με άρωμα Βιέννης Facebook Twitter
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια Ελληνίδα που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο λυρικό τραγούδι είναι η έλλειψη μουσικής εκπαίδευσης και παιδείας στη χώρα μας.

— Είναι δύσκολο να κάνει καριέρα μια Ελληνίδα στο λυρικό τραγούδι; Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο και ποια η πιο αισιόδοξη πλευρά σε μια δουλειά τόσο ανταγωνιστική;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια Ελληνίδα που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο λυρικό τραγούδι είναι η έλλειψη μουσικής εκπαίδευσης και παιδείας στη χώρα μας. Με το που βγαίνουμε εκτός Ελλάδας ήδη οι συνομιλικοί μας είναι έτη φωτός πιο μπροστά από εμάς σε αυτό το θέμα. Παλεύουμε με τα θηρία με μόνο όπλο τη φλόγα που πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες καλλιτέχνες έχουν μέσα τους, καθώς ο τόπος αυτός ανέκαθεν γεννούσε φωνές. Αυτό δεν είναι αρκετό όμως. Ούτε το ταλέντο, που για να σμιλευθεί, χρειάζεται καθοδήγηση. Θέλει να έχεις βάσεις για να ανταποκριθείς σε ένα υψηλού επιπέδου και απαιτητικού ανταγωνισμού επάγγελμα. Βάσεις που πρέπει να έχουν μπει από τα πρώτα χρόνια σπουδής του καλλιτέχνη.

Στην Ελλάδα αυτό επαφίεται στη μοίρα του καθενός. Αν η μοίρα του τον φέρει κοντά σε καλούς δασκάλους από νωρίς, σίγουρα θα σταθεί καλύτερα στις δοκιμασίες εκτός Ελλάδας. Διαφορετικά, πιθανότατα θα ξοδεύει τον χρόνο του για να καλύπτει τις ελλείψεις του, την ώρα που οι συνομήλικοί του θα καλπάζουν αρπάζοντας τις ευκαιρίες.

Από την άλλη, έχουμε παραδείγματα, σπάνια βεβαίως, καλλιτεχνών που το ταλέντο τους εν τη γενέσει του ήταν τόσο ώριμο που αμέσως απογειώθηκαν, ξεχωριστές περιπτώσεις φυσικά. Ο δρόμος όμως είναι ατομικός εν τέλει και από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχουν κανόνες.

— Πού προτιμάτε να εργάζεστε, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Για να αφοσιωθείτε σε μια καριέρα διεθνή τι θα θυσιάζατε;

Η θυσία είναι θυσία, όπου κι αν είσαι σε αυτό το επάγγελμα. Η ζωή σου είναι αφιερωμένη σε αυτή την τέχνη και δεν αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο. Κοιτώντας πίσω δεν το βλέπω ως θυσία αλλά ως συνειδητή επιλογή αλλά και ως ανταπόκριση στο κάλεσμα προς μια περιπέτεια προς το άγνωστο της ζωής, όπου αυτή κι αν μας οδηγεί.

— Πόση σημασία έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην εξοικείωση με τη μουσική;

Απόλυτη. Γι' αυτό και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε βήμα, κυρίως από το Ίδρυμα Θεοχαράκη και τον διευθυντή κ. Φώτη Παπαθανασίου, να αφιερώσω ένα μεγάλο μέρος της δράσης μου σε αυτά, τόσο για να εκπαιδευτεί το κοινό όσο και οι νέοι καλλιτέχνες. Αλλά αυτά θα πρέπει να γίνονται με μια φιλοσοφία και ένα όραμα, όπως προείπα.

— Τα επόμενα σχέδιά σας;

Συνεχίζοντας την εξαιρετική συνεργασία μας με το Ίδρύμα Θεοχαράκη, που μετρά πλέον πάνω από δεκαετία, θα δώσουμε με τους εκλεκτούς συναδέλφους Φανή Αντωνέλλου, Μαρία Παπαπετροπούλου και Γιάννη Καλύβα την τέταρτη και τελευταία συναυλία του Κύκλου Μουσικού Φιλελληνισμού με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Γαλλικό Φιλελληνισμό στις 3 Φεβρουαρίου 2022, ενώ στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σε επανάληψη, κατόπιν αίτησης του κοινού, το σεμινάριο ενηλίκων «Εταίρες και θυσία στην όπερα». Πρόκειται για έναν κύκλο 6 διαδικτυακών συναντήσεων, όπου αναλύονται οι όπερες «La Traviata» του Verdi, «La Bohème» του Puccini , «Manon» του Masenet , «Madama Butterfly» του Puccini κ.ά. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις για την παρακολούθησή του, είναι όμως εξίσου μεστό και ενδιαφέρον τόσο για σπουδαστές λυρικού τραγουδιού όσο και για κάθε θεατή που θέλει να εξοικειωθεί με την όπερα. Επίσης, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα έχω και καλλιτεχνικά νέα για το έργο «Το τραγούδι της Λητώς» των Μωραΐτη-Παπαγεωργίου.

Χριστούγεννα στη Βιέννη!

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, 20:30

Το πρόγραμμα της βραδιάς:

Exsultate Jubilate, (W.A.Mozart)

Ave Maria (F. Schubert)

Panis Angelicus, (C. Frank)

Cantique de Noël, (Adam)

Dein ist mein ganzes Herz, Das Land des Lächelns, (F. Lehár)

Lippen Scwheigen, Die Lustige Witwe, (F. Lehár)

Άγια Νύχτα

Συντελεστές:

Κάτια Πάσχου, σοπράνο

Αντώνης Κορωναίος, τενόρος

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 12 Τι θα δούμε τους επόμενους μήνες στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πολιτισμός / Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Όσα θα δούμε τους επόμενους μήνες

Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, μιούζικαλ, όπερα για παιδιά και νέους, παραστάσεις σύγχρονου χορού, περφόρμανς, συμπαραγωγές με φορείς του εξωτερικού, φεστιβάλ, συναυλίες και αφιερώματα απαρτίζουν το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για το πρώτο επτάμηνο του 2022.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα σεζόν περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν, και η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στην ιστορία αυτού του αριστουργήματος που γεννήθηκε μέσα από τη μοιραία γνωριμία του συνθέτη με την Κλάρα Σούμαν.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Είναι true, έχει vibe: Γι’ αυτό ο νεαρόκοσμος αγαπάει τη Θώδη

Μουσική / «Είναι true, έχει vibe»: Αν δεν το έχετε καταλάβει, οι 20άρηδες αγαπούν τη Θώδη

Βρεθήκαμε σε ένα γλέντι στον Ταύρο όπου ακόμη και οι teenagers διασκέδαζαν, φύγαμε με καλτσάκια που έγραφαν «Με κλαρίνο στο Πεκίνο» και με την ευχή να βρούμε πάρκινγκ στο κέντρο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΖΟΡΝΤΙ ΣΑΒΑΛ: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Μουσική / Jordi Savall: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Ο διακεκριμένος μουσικός κάνει μουσική σαν να ανακαλύπτει νέα, όμορφα μέρη. Επιστρέφει στην Αθήνα και συμπράττει με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια συναυλία που υμνεί την ενωτική φύση της Μεσογείου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
REWORKS 2025 - Τα νέα / ανερχόμενα ονόματα του φετινού φεστιβάλ

Μουσική / Κρατήστε σημειώσεις: Αυτά είναι τα ανερχόμενα ονόματα του φετινού Reworks

Μέσα σε πέντε μέρες το κορυφαίο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής φέρνει στη Θεσσαλονίκη πολυσυλλεκτικά, απρόβλεπτα και ατμοσφαιρικά sets που συνδυάζουν την εγκεφαλική με τη χορευτική διάσταση.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Μουσική / Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Ο Taki Tsan και ο DJ Alx έχουν γράψει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού χιπ χοπ. Τριάντα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους είναι ακόμα εδώ, alive and kicking, με κοινό live στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ, καινούργια σεζόν για το Taki Tsan Show αλλά και νέο άλμπουμ.
M. HULOT