ΣΥΡΙΖΑ: «Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Facebook Twitter
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου της ΔΕΗ ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου» - Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

«Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ την «αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και θέτει το ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης «απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου» και πως «η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες». «Η πρόθεσή τους είναι σαφής», υπογραμμίζει, για να τονίσει πως «η "διερεύνηση" μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, τη ΔΕΗ, «ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης» και προσθέτει ότι «η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους».

«Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό», υποστηρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, τέλος, ότι «για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη». «Και μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση», σημειώνει, «ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ». «Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει;», ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση, «ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

ΓΕΝΟΠ: «Η κυβέρνηση χαρίζει ένα από τα πιο 'ακριβά ασημικά' της» 

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο 'ακριβά ασημικά' της. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με 'παραίτησή' του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατριδας μας».  

Αυτά αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ και προσθέτει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν της κυβέρνησης, η οποία και θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους 'τζάμπα μάγκες' που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρησεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, πρόσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν». 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ