Αυτόχθονες ζητούν «για πρώτη φορά επισήμως» την προστασία της Αμαζονίας

Αυτόχθονες ζητούν «για πρώτη φορά επισήμως» την προστασία της Αμαζονίας Facebook Twitter
Την προστασία της Αμαζονίας ζήτησαν οι αυτόχθονες πληθυσμοί - Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί ζήτησαν σήμερα επισήμως από το παγκόσμιο συνέδριο για την φύση να πάρει θέση σχετικά με την βασική τους διεκδίκηση, την προστασία του 80% της Αμαζονίας μέχρι το 2025, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί τους.

Σχετική πρόταση κατατέθηκε με την διαδικασία του επείγοντος στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για την Φύση στην Μασσαλία.

Σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους των αυτοχθόνων, τον Χοσέ Γκρεγκόριο Ντίας Μιραμπάλ, το κείμενο ζητεί ένα «συνολικό σχέδιο δράσης» για να τεθεί τέλος στην αποψίλωση και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στον Αμαζόνιο, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την βιολογική ισορροπία της Γης , κυρίως μέσω της απορρόφησης του CO2.

«Κάθε χρόνο η Αμαζονία χάνει περισσότερα από 10.000 km2. Είναι επείγον, όχι μόνο για μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε.

Για πρώτη φορά, οι οργανώσεις των αυτοχθόνων εξασφαλίζουν δικαίωμα ψήφου αυτήν την χρονιά στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για την Φύση, η οποία φέρνει μαζί τα κράτη, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις διεθνείς και εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες οικονομικής ανάπτυξης, τις επιχειρήσεις. Εχει 1.400 μέλη και την υποστήριξη πληθώρας ειδικών.

Οι αποφάσεις του, που ψηφίζονται από τα μέλη κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελούν σημεία αναφοράς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δεσμευτικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM