Αυτόχθονες ζητούν «για πρώτη φορά επισήμως» την προστασία της Αμαζονίας

Αυτόχθονες ζητούν «για πρώτη φορά επισήμως» την προστασία της Αμαζονίας Facebook Twitter
Την προστασία της Αμαζονίας ζήτησαν οι αυτόχθονες πληθυσμοί - Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί ζήτησαν σήμερα επισήμως από το παγκόσμιο συνέδριο για την φύση να πάρει θέση σχετικά με την βασική τους διεκδίκηση, την προστασία του 80% της Αμαζονίας μέχρι το 2025, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί τους.

Σχετική πρόταση κατατέθηκε με την διαδικασία του επείγοντος στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για την Φύση στην Μασσαλία.

Σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους των αυτοχθόνων, τον Χοσέ Γκρεγκόριο Ντίας Μιραμπάλ, το κείμενο ζητεί ένα «συνολικό σχέδιο δράσης» για να τεθεί τέλος στην αποψίλωση και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στον Αμαζόνιο, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την βιολογική ισορροπία της Γης , κυρίως μέσω της απορρόφησης του CO2.

«Κάθε χρόνο η Αμαζονία χάνει περισσότερα από 10.000 km2. Είναι επείγον, όχι μόνο για μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε.

Για πρώτη φορά, οι οργανώσεις των αυτοχθόνων εξασφαλίζουν δικαίωμα ψήφου αυτήν την χρονιά στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για την Φύση, η οποία φέρνει μαζί τα κράτη, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις διεθνείς και εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες οικονομικής ανάπτυξης, τις επιχειρήσεις. Εχει 1.400 μέλη και την υποστήριξη πληθώρας ειδικών.

Οι αποφάσεις του, που ψηφίζονται από τα μέλη κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελούν σημεία αναφοράς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δεσμευτικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM