Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα

Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter
Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα.
0

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ την καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα μου το ψιθύρισε ένας Ιταλός σεφ: «Οι πένες να είναι πολύ al dente». Να μην παραβράσουν δηλαδή και η σαλάτα θυμίζει κρύο φαγητό, αλλά να βράσουν τόσο ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους όταν ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. 

Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική ότι τα μακαρόνια συνεχίζουν –αφού τα βγάλεις από τη φωτιά και για λίγα λεπτά ακόμα– να μαλακώνουν. Και αυτό μπορείς να το σταματήσεις με δύο τρόπους: να τα λούσεις αμέσως με κρύο νερό βρύσης ή να τους προσθέσεις αμέσως κάτι κρύο, στην προκειμένη περίπτωση το κρεμώδες τυρί κατευθείαν από το ψυγείο.  

Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό.

Τα στολίδια της μακαρονοσαλάτας είναι τα συνήθη, πολύχρωμες πιπεριές, ελάχιστα βρασμένος τρυφερός αρακάς και πολύς τόνος (είτε από βαζάκι, είτε ψητός). Αν σας αρέσουν οι ελιές, αγοράστε ένα βαζάκι σε ροδέλες και προσθέστε τις και φυσικά η αντσούγια θα δώσει περισσότερη γεύση ψαριού. Αν προσθέσετε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, να βάλετε λίγο και να δοκιμάσετε, περιέργως δεν της ταιριάζει ιδιαίτερα, αντίθετα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σχοινόπρασο που της προσδίδουν φρεσκάδα και χρώμα. 

Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα, όταν υπάρχουν πολλά μικρά παιδάκια τριγύρω που πεινάνε πολύ μετά τις βουτιές τους, και μια εύκολη λύση για όλους με υλικά που συνήθως υπάρχουν στο ντουλάπι. Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό. Γιατί, ως γνωστόν, οι καντίνες στα πλοία δεν έχουν τίποτα νόστιμο να φας. 

Μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter

Υλικά

1 πακέτο μίνι πένες βρασμένες σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο μείον ένα λεπτό 

1 πακέτο κρεμώδες τυρί Φιλαδέλφεια light ή μια μπάλα μοτσαρέλα λιωμένη με το πιρούνι

3 πιπεριές πολύχρωμες (πράσινη, πορτοκαλιά, κόκκινη, κίτρινη)

2 φλιτζάνια βρασμένο κατεψυγμένο αρακά (προτιμήστε τον μικρότερο)

2 βαζάκια τόνο στραγγισμένα από το λάδι ή το νερό τους

½ φλυτζάνι ροδέλες ελιάς

Μια χουφτίτσα σχοινόπρασο και μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Το ξύσμα από ένα λεμόνι

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σουρώστε τις πένες και αμέσως ανακατέψτε τις με όποιο τυρί επιλέξετε μέσα στην ίδια κατσαρόλα που τις βράσατε. Προσθέστε το πιπέρι, το ξύσμα και το μισό ελαιόλαδο. 

Μεταφέρετε τις πένες στο μπολ που θα τις σερβίρετε και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά με πιρούνι.

Πριν σερβίρετε διακοσμήστε τη σαλάτα με λίγο μαϊντανό και ραντίστε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM