Διάστημα: 280 Έλληνες έκαναν αίτηση στον ESA για να γίνουν αστροναύτες

Διάστημα: 280 Έλληνες έκαναν αίτηση στον ESA για να γίνουν αστροναύτες Facebook Twitter
0

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Ευρωπαίων στην πρόκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για νέους αστροναύτες.

Συνολικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, 22.589 άτομα έκαναν αίτηση μέσω Διαδικτύου, εκ των οποίων 17.170 άνδρες (76%) και 5.419 γυναίκες (24%). Από την Ελλάδα υποβλήθηκαν 280 αιτήσεις, οι 220 από άνδρες (78,6%) και οι 60 από γυναίκες (21,4%).

Ο ESA εξέφρασε την πρόθεση να εκπαιδεύσει και ένα άτομο με σωματική αναπηρία ως αστροναύτη. Συνολικά 257 ΑμεΑ (197 άνδρες και 60 γυναίκες) έκαναν αίτηση από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων 4 από την Ελλάδα.

Ο ESA εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή, η οποία ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση για Ευρωπαίους αστροναύτες που είχε γίνει το 2008 (τότε είχαν κάνει αίτηση 8.413 υποψήφιοι). Η επιλογή των νέων υποψηφίων αναμένεται να έχει γίνει έως το τέλος του 2022.

«Η ύπαρξη άνω των 22.000 υποψηφίων είναι εντυπωσιακός αριθμός. Έχουμε όλοι εκπλαγεί. Είναι μια πολύ ισχυρή έκφραση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού που έχουν οι άνθρωποι στην Ευρώπη για το διάστημα και για να γίνουν αστροναύτες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESA, Γιόζεφ Ασμπάχερ.

Ο ESA αναμένεται τελικά να υπογράψει συμφωνία με τέσσερις έως έξι υποψήφιους που θα στελεχώσουν το σώμα των αστροναυτών της τα επόμενα χρόνια σε βάση πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, σχεδιάζει να προσλάβει έως 20 ακόμη άτομα που θα αποτελέσουν τις «ρεζέρβες» σε περίπτωση ανάγκης ή δοθείσας της ευκαιρίας.

Μια τέτοια ευκαιρία μπορεί να είναι η επιθυμία ενός κράτους-μέλους του ESA (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να πραγματοποιήσει μια «εθνική αποστολή» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η ενδιαφερόμενη χώρα θα μπορούσε να στείλει έναν αστροναύτη -που θα έχει στο μεταξύ εκπαιδευθεί από τον ESA- με κάποια ιδιωτική διαστημική εταιρεία που κάνει ταξίδια στο Σταθμό.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αστροναύτες προέρχονται από τη Γαλλία (7.137) και ακολουθούν Γερμανία (3.700), Βρετανία (1.979), Ιταλία (1.860), Ισπανία (1.344) και Βέλγιο (1.019). Η επόμενη φάση της διαδικασίας επιλογής θα περιλαμβάνει ψυχολογικά τεστ, θα ακολουθήσουν πρακτικά και ψυχομετρικά τεστ, μετά ιατρική αξιολόγηση και τέλος δύο γύροι συνεντεύξεων. Μετά το αρχικό «ξεσκαρτάρισμα» των υποψηφίων, αναμένεται ότι τουλάχιστον 1.500 θα περιληφθούν σε αυτή τη μακρά ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής.

Ο ESA έχει σήμερα επτά ενεργούς αστροναύτες, ένας από τους οποίους, ο Γάλλος Τομά Πεσκέ, βρίσκεται αυτή την περίοδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Υπάρχουν επίσης δύο Ιταλοί (Λούκα Παρμιτάνο και Σαμάνθα Κριστοφορέτι), δύο Γερμανοί (Αλεξάντερ Γκερστ και Ματίας Μάουρερ), ένας Δανός (Αντρέας Μόγκενσεν) και ένας Βρετανός (Τίμοθι Πικ).

Καθώς αναμένεται μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων από τον ESA, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα προσλάβει περίπου 500 άτομα, συνεπώς θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για όσους δεν γίνουν αστροναύτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM