Βρετανοί βουλευτές αγωνίζονται για τα χταπόδια & τους αστακούς: Έχουν συναισθήματα, δεν πρέπει να υποφέρουν

Βρετανοί βουλευτές αγωνίζονται για τα χταπόδια και τους αστακούς: «Έχουν συναισθήματα και πρέπει να μην υποφέρουν» Facebook Twitter
Pixabay
0

Εκπρόσωποι του Ιδρύματος για την Ευημερία των Ζώων (CAWF) στη Βρετανία, είχαν συνάντηση με την κυβέρνηση, για να ζητήσουν την αναγνώριση του συναισθηματικού κόσμου των ασπόνδυλων ζώων σε σχετικό νομοσχέδιο. 

Το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται πλέον στο στάδιο της δεύτερης ανάγνωσης στη Βουλή των Λόρδων, αναγνωρίζει πως τα ψάρια και άλλα σπονδυλωτά ζώα αισθάνονται πόνο και θα πρέπει να προστατεύονται, όποτε και όπου αυτό είναι δυνατό, από το να υποφέρουν. Μία ομάδα βουλευτών τώρα επισημαίνει πως κάποια ασπόνδυλα ζώα είναι εξαιρετικά έξυπνα και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο

Μία νέα έκθεση του CAWF, υπολογίζει πως περίπου 420 εκατομμύρια κεφαλόποδα και καρκινοειδή πλάσματααλιεύονται από Βρετανούς ψαράδες κάθε χρόνο - 73.600 τόνοι καρκινοειδών και 12.100 τόνοι κεφαλόποδων. Στην αναφορά, που υποστηρίζουν οι βουλευτές Sir David Amess και Sir Roger Gale, υπογραμμίζεται πως γίνονται διακρίσεις σε βάρος αυτών των ζώων στη νομοθεσία επειδή «η νευρολογική δομή τους διαφέρει από τη δική μας»

«Κοινά επιχειρήματα κατά των συναισθημάτων-συνείδησης των καρκινοειδών και των κεφαλόποδων εστιάζουν στις διακρίσεις μεταξύ της ανατομίας των ζώων και της ανθρώπινης ανατομίας (όπως το ότι επεξεργάζονται πληροφορίες εκτός εγκεφάλου.) Ωστόσο αυτή η ανθρωποκεντρική οπτική αποτυγχάνει να να αποτυπώσει τι σημαίνει για ένα ζώο να έχει συναισθήματα και συνείδηση. Τα καρκινοειδή και τα κεφαλόποδα αναμφισβήτητα αντιλαμβάνονται τον κόσμο με εξαιρετικά διαφορετικούς τρόπους από εμάς. Αυτό έχει σημασία ωστόσο είναι το κατά πόσο η εμπειρία αυτή συνεπάγεται συνειδητή εμπειρία απόλαυσης και πόνου. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία είναι επαρκή για να καταδείξουν ότι αυτά τα ζώα βιώνουν απόλαυση και πόνο». 

Η έκθεση επικαλείται επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν ότι τα ζώα γνωρίζουν πως να αποφεύγουν θηρευτές, και κάποια από τα ευφυή ασπόνδυλα πλάσματα μπορούν να συνεκτιμήσουν τις επιλογές και να πάρουν αποφάσεις «ζυγίζοντας» τον πόνο με την αποφυγή θηρευτών, τα ανεπιθύμητα περιβάλλοντα και την τροφή. 

«Πέρα από μία μειονότητα επιστημόνων, όλοι συμφωνούν πως αυτά τα ευφυή ζώα είναι ικανά να νιώσουν πόνο και μαρτύριο. Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο», λέει η ιδρύτρια του CAWF Lorraine Platt. Το φιλμ My Octopus Teacher είναι μία πολύ συγκινητική ταινία για ένα θηλυκό χταπόδι, το πόσο έξυπνη είναι, πώς μπορεί να αποφεύγει θηρευτές, καρχαρίες, σε καθημερινή βάση. Αν εγώ νιώθω έτσι, είμαι σίγουρη πως πολλοί θα νιώθουν το ίδιο». 

«Γιατί αποκλείονται; Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν προβληματισμοί στην βιομηχανία, επειδή πέφτει φως στο πώς θανατώνονται αυτά τα ζώα, πώς αποθηκεύονται και πώς μεταφέρονται. Συγκεκριμενοποιεί γιατί θα πρέπει να περιληφθούν στο νομοσχέδιο. Μιλάμε για εκατομμύρια ζώα εδώ που προστατεύονται στη Νορβηγία, την Σουηδία και την Αυστρία αλλά όχι εδώ». 

Αν το νέο νομοσχέδιο ψηφιστεί, κάθε νέα κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να συνυπολογίζει το γεγονός ότι τα σπονδυλωτά ζώα μπορούν να βιώσουν συναισθήματα, μεταξύ των οποίων ο πόνος και η χαρά. Αυτό θα αποφασιστεί από επιτροπή αποτελούμενη από ζωολόγους ειδικούς στο αντικείμενο. 

«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ευημερίας ζώων στον κόσμο» δήλωσε εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων. «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην ενίσχυση των προαπαιτούμενων αυτών επιπέδων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα ζώα θα αποφύγουν κάθε αχρείαστο πόνο, αγωνία ή ταλαιπωρία.» 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ