Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και τόσο τραγικά χωρίς μουσική εκεί έξω

μύκονος Facebook Twitter
Σκεφτείτε πόσο παραδεισένια και χαλαρή μπορεί να ακούγεται η Μύκονος με σβηστά τα ηχητικά της συστήματα, όπως σημειώνουν φίλοι/ες που βρέθηκαν εκεί πρόσφατα. 
0

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ μεσόκοπο, στριμμένο, ξινό ή και ανάλγητο ακόμα (αν αναλογιστεί κανείς τον κόσμο που βιοποριζόταν ως DJ σε μαγαζιά), θα τολμούσαμε όμως να πούμε (και το έχουν εκμυστηρευτεί ήδη πολλοί εξ ημών κατ’ ιδίαν και σε συνωμοτικούς τόνους) πως δεν ήταν και τόσο τραγική ούτε τόσο «εκκωφαντική» η απουσία της μουσικής σ’ αυτό το πρώτο στάδιο επαναλειτουργίας της εστίασης. Λέω «ήταν» γιατί δεν θα κρατήσει πολύ ακόμα, υποθέτω, το έτσι κι αλλιώς παράδοξο και πρωτοφανές αυτό μέτρο – το μεγάλο κι αδηφάγο καλοκαιρινό «άνοιγμα» θα το καταπιεί σύντομα, μαζί με το ωράριο. 

Πέρα από την στρεβλή και φιλύποπτη αντίληψη που μπορεί να διέπει αυτή την περίεργη απόφαση, ο συσχετισμός της μουσικής –  που, εκτός των άλλων, αποτελεί το υπέρτατο μέσο ψυχαγωγίας και σύνδεσης των ανθρώπων –  με την κλινική και θανατηφόρα διασπορά ενός ιού, μοιάζει χυδαίο και αντικοινωνικό.

Μπορεί να μας κακοφάνηκε το κενό ανάμεσα στις ομιλίες και τα γέλια στα αγαπημένα μας στέκια, στα τουριστικά μέρη όμως (σχεδόν παντού δηλαδή) είναι να σα να εγκαταστάθηκε ξαφνικά μια ευλογημένη σχεδόν ηρεμία, σα να είχε εκλείψει ο καταναγκασμός του μουσικού χαλιού και της ηχητικής επένδυσης που μας συνοδεύει παντού και σε κάθε περίσταση στην ζωή μας. 

Σε ένα σημαντικό βαθμό όμως η απαγόρευση κάθε είδους «ηχητικής μπάντας» στις πρόσφατες, πειραματικές εξόδους μας, είχε σβήσει την ηχορύπανση και την κακόηχη και ανόσια συνύπαρξη διαφορετικών μουσικών που έπαιζαν συγχρόνως στο τέρμα, στα μέρη ειδικά που τα μαγαζιά είναι το ένα δίπλα στ’ άλλο. Μπορεί να μας κακοφάνηκε το κενό ανάμεσα στις ομιλίες και τα γέλια στα αγαπημένα μας στέκια, στα τουριστικά μέρη όμως (σχεδόν παντού δηλαδή) είναι να σα να εγκαταστάθηκε ξαφνικά μια ευλογημένη σχεδόν ηρεμία, σα να είχε εκλείψει ο καταναγκασμός του μουσικού χαλιού και της ηχητικής επένδυσης που μας συνοδεύει παντού και σε κάθε περίσταση στην ζωή μας. 

Σκεφτείτε ένα πολυσύχναστο σύμπλεγμα all day καφετεριών, μεζεδοπωλείων κλπ χωρίς την κακοφωνία που προκαλείται από την σύγκρουση των μουσικών που επιλέγει κάθε μαγαζί στην μάχη για επικράτηση. Σκεφτείτε επίσης πόσο παραδεισένια και χαλαρή μπορεί να ακούγεται η Μύκονος με σβηστά τα ηχητικά της συστήματα, όπως σημειώνουν φίλοι/ες που βρέθηκαν εκεί πρόσφατα.  

Δεν ξέρω πόσο μπορεί να στέκει το μέτρο «επιστημονικά» ή «επιδημιολογικά», ως (άλλο ένα) μεταβατικό κεφάλαιο προς την «έξοδο» από την πανδημία, έχει μια αφηγηματική λογική που το συνδέει με τα προηγούμενα. Τότε που πραγματοποιούσαμε τις κοινωνικές μας εξόδους κι επαφές στους λόφους, στα πάρκα και στα take away, περιφερόμενοι πέρα από τα περιχαρακωμένα όρια ενός μαγαζιού, χωρίς service και χωρίς soundtrack, πέρα από κανένα άσμα στο κινητό ίσως σε κάποιο αυτοσχεδιαστικό υπαίθριο σουαρέ ή πικνίκ. 

Κακά τα ψέματα όμως, διακοπές και κέφι (ή νταλγκάς) χωρίς μουσική στα μαγαζιά –  στα καφέ, στα μπιτσόμπαρα, στις ταβέρνες, στα πάσης φύσεως και συνωμοταξίας θερινά ‘κέντρα διασκεδάσεως’ – δεν νοούνται, εκτός κι αν είσαι πολύ μυστήριος και αναχωρητικός τύπος. Θα γίνει κι αυτό το μέτρο άλλη μια ανάμνηση από τις παράξενες μέρες και τις ακόμα πιο παράξενες νύχτες (αυτής) της πανδημίας. Αυτό που δεν θα αλλάξει, άμεσα τουλάχιστον, είναι το γεγονός ότι αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο (και αλλού καθόλου, πρόκειται όμως μάλλον για τις εξαιρέσεις που ωχριούν μπροστά στον κανόνα), μας «τσιμπάνε» όσο μπορούν τα μαγαζιά τώρα που ξεμυτίσαμε, και δεν μπορούμε να πούμε και τίποτα. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ