Εξειδικευμένη αντιμετώπιση στα αυτοάνοσα νοσήματα

Εξειδικευμένη αντιμετώπιση στα αυτοάνοσα νοσήματα Facebook Twitter
0

Οποιοσδήποτε παράγοντας μπορεί να αλλοιώσει τη βιοχημική ή γενετική πληροφορία σε επίπεδο κυττάρου, έτσι ώστε αυτό να αναγνωρίζεται ως ξένο από τον ίδιο τον οργανισμό, ενοχοποιείται για τη δημιουργία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Περισσότερες από ογδόντα ασθένειες καταγράφονται επίσημα ως αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής του ανοσοποιητικού συστήματος με «αυτοαντισώματα» εναντίον οργάνων, ιστών και κυττάρων του ίδιου του σώματος. Νέες ασθένειες με αυτοάνοση βάση αναγνωρίζονται συνεχώς και προστίθενται στην ήδη μακρά λίστα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη δομή των κυττάρων τόσο πολύ, ώστε να φτάνει το ανοσοποιητικό σύστημα στο σημείο να μην τα αναγνωρίζει ως δικά του, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, αλλά η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έχει καταστήσει πιο εύκολη την ταυτοποίησή τους.

Πραγματικά, οι στατιστικές είναι αποστομωτικές. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, 14,7-23,5 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες νοσούν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Τα νοσήματα αυτά, μάλιστα, αποτελούν ανερχόμενο παράγοντα θνητότητας για τις γυναίκες άνω των 65 ετών. Ανάλογες είναι και οι στατιστικές στην Ευρώπη, με ραγδαία αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων την τελευταία δεκαπενταετία. Τα πιο συχνά περιλαμβάνουν τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τη νόσο του Graves που προσβάλλουν τον θυρεοειδή αδένα, την κοιλιοκάκη ή στεατόρροια (εντεροπάθεια με δυσανεξία στη γλουτένη), την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο Crohn, που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, τη νόσο του Addison, το σύνδρομο Sjögren, τη μυασθένεια Gravis, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και δεκάδες ακόμη.

Συμπτώματα, διατροφή και τοξικό φορτίο

Αυτού του είδους τα νοσήματα εκδηλώνονται με πολλαπλά συμπτώματα. Έτσι, παρατηρούνται συνήθως πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγίες), κακουχία, κόπωση, δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερικές διαταραχές ή υπέρταση. Αφού εκδηλωθούν, ενδέχεται να εμφανίζουν περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Η φλεγμονώδης διατροφή και παράλληλα η ενσωμάτωση σε αυτήν πολλών και επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να δημιουργήσει εστίες χρόνιας φλεγμονής και να συμβάλει στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Περισσότερες από ογδόντα ασθένειες καταγράφονται επίσημα ως αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής του ανοσοποιητικού συστήματος με «αυτοαντισώματα» εναντίον οργάνων, ιστών και κυττάρων του ίδιου του σώματος.


Είτε γιατί η διατροφή μας περιορίζεται τεχνητά από διάφορες δίαιτες, είτε για λόγους προτίμησης σε συγκεκριμένα είδη τροφών, είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, εάν δεν παρέχεται το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που απαιτούν τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα, αρχίζουν να παρουσιάζονται ελλείψεις, ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός, στην προσπάθειά του να αντιρροπήσει την ελλειμματική κατάσταση, μπορεί να στερεί απαραίτητα συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία από ένα όργανο και να τα παρέχει σε ένα άλλο (τεχνητές ελλείψεις). Στον λιπώδη ιστό των κυττάρων μας αποθηκεύονται διάφορα «τοξικά προϊόντα». Η έννοια «τοξικά» αναφέρεται κυρίως σε ουσίες που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί (χημικά κατάλοιπα τροφίμων, βαρέα μέταλλα, συντηρητικά τροφίμων, φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ουσίες). Βαρέα μέταλλα, χημικές, φαρμακευτικές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές τοξικές ουσίες αθροίζονται. Υπεριώδεις ακτινοβολίες από τον ήλιο, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, κοσμική ακτινοβολία, ακτίνες Χ και γάμα δρουν καταλυτικά στην έναρξη της αυτοανοσίας.

Οι άνθρωποι που ζουν σε αστικά κέντρα ή εμπλέκονται σε διαδικασίες της παραγωγικής γεωργίας νοσούν πιο συχνά. Πληθυσμοί που διαμένουν πλησίον εργοστασίων, υποσταθμών ρεύματος υψηλής τάσης, πόλεων με νέφος, πυρηνικών εργοστασίων και κεραιών τηλεφωνίας επιβαρύνονται ιδιαίτερα. Η εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, διότι η διατάραξη της μικροχλωρίδας του εντέρου επηρεάζει άμεσα την ικανότητα απορρόφησης των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ανεξάρτητα από τη μορφή λήψης αυτών (είτε από τροφές είτε από συμπληρώματα), η ελαττωμένη απορρόφηση από το έντερο δεν επιτρέπει την ορθή θρέψη των κυττάρων (τεχνητή ανεπάρκεια).

Ψυχολογία και ορμονική ανισορροπία

Κάτω από συνθήκες έντονου στρες, κούρασης, συσσωρευμένης συναισθηματικής απώλειας, επιζήμιων γεγονότων ή δυσάρεστων συμβάντων η αμυντική ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού μειώνεται και «μπερδεύεται». Η μείωση αυτής της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή νόσου, είτε ιογενούς είτε χρόνιας και αυτοάνοσης.


Οι διαταραχές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και η σωστή ή όχι ανοσοαπόκριση οφείλονται, επίσης, στη φυσιολογική ή παθολογική λειτουργία του ορμονικού μας συστήματος. Οι ορμόνες μας, επηρεάζοντας και ελέγχοντας κάθε κυτταρική λειτουργία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη συμπεριφορά και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιοχημική Ισορροπία και Κυτταρική Αποκατάσταση

Η ιατρική μονάδα ΙΑΤΩΡ αποτελεί τη μοναδική ιατρική δομή υγείας που είναι πιστοποιημένη στην εξειδίκευση της Λειτουργικής Ιατρικής στην Ελλάδα για τη διαχείριση των χρόνιων, αυτοάνοσων και μεταβολικών νοσημάτων, βασιζόμενη αυστηρά σε αμερικανικά και διεθνή πρότυπα. Πρόκειται για παθήσεις οι οποίες στατιστικά παρουσιάζουν αυξητική άνοδο την τελευταία εικοσαετία και, εκ του αποτελέσματος, είναι εμφανές ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες ιατρικές προσεγγίσεις.

Με εξετάσεις κυτταρικού και γονιδιακού ελέγχου που διενεργούνται από εξειδικευμένα εργαστήρια εντός και εκτός Ελλάδας είμαστε σε θέση να «διαβάσουμε» το κύτταρο και να εντοπίσουμε τα αίτια εκτροπής της όποιας βιοχημικής ισορροπίας.


Εξετάσεις υψηλού κόστους παρέχονται μαζικά σε οικονομικές τιμές για τον μέσο ασθενή, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής και πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό στην προσωπικότητα και στις ιδιαιτερότητες των ασθενών.

Ιατρική Μονάδα ΙΑΤΩΡ: Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

https://iator.net/

facebook, instagram

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ