H Bristol Myers Squibb και το Πανεπιστήμιο Rockefeller αναπτύσσουν μονοκλωνικά αντισώματα και για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

VIRUS Facebook Twitter
Η νέα θεραπεία αποτελεί συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που στοχεύουν στην αναστολή της πρωτεΐνης- ακίδας του ιού SARS-CoV-2 και στην εξουδετέρωση του ιού.
0

ΤHN ΩΡΑ ΠΟΥ η εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς η αυξημένη μεταδοτικότητά τους αυξάνει τη διασπορά του ιού και παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα, το Πανεπιστήμιο Rockefeller στις ΗΠΑ και η Bristol Myers Squibb σύναψαν συμφωνία για την ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη θεραπεία της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 και τα μεταλλαγμένα στελέχη του. Όλα ξεκίνησαν όταν το Πανεπιστήμιο Rockefeller ανακάλυψε δύο συμπληρωματικά αντισώματα της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού SARS-CoV-2, ο συνδυασμός των οποίων εξουδετερώνει τον ιό in vitro και σε ζωικά μοντέλα. Τα δύο αντισώματα έχουν επιδείξει δράση εναντίον αρκετά γνωστών μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 και πιστεύεται ότι η συγχορήγησή τους θα ήταν δυνατό να μειώσει την πιθανότητα διαφυγής του μεταλλαγμένου ιού. Επιπλέον, είναι δυνητικά μοναδικά όσον αφορά τον χρόνο ημίσειας ζωής στους ανθρώπους και την υψηλή συγγένεια για την πρωτεΐνη-ακίδα. Με αυτήν τη συμφωνία, η Bristol Myers Squibb έλαβε την παγκόσμια αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης για την ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση της νέας διπλής θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων του Πανεπιστημίου Rockefeller, η οποία θα χορηγείται για τη θεραπεία ή την πρόληψη της Covid-19.

Μεγάλο πλεονέκτημα η υποδόρια χορήγηση

Παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα συνεχίσουν να υπάρχουν άνθρωποι που θα προσβάλλονται από την Covid-19 και θα χρειάζονται θεραπεία. Η νέα θεραπεία αποτελεί συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που στοχεύουν στην αναστολή της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού SARS-CoV-2 και στην εξουδετέρωση του ιού. Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι άκρως δραστικά και σταθερά, γεγονός που τους επιτρέπει να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κυκλοφορία του αίματος. Προκλινικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατή η αποτελεσματική θεραπεία και μεταλλαγμένων στελεχών, χρησιμοποιώντας την υποδόρια χορήγηση χαμηλής δόσης. Αυτό θα ενίσχυε την πρόσβαση στο φάρμακο, απαλείφοντας την ανάγκη για ενδοφλέβια έγχυση. Εν τέλει, εφόσον η κλινική ανάπτυξη αποδειχτεί επιτυχημένη, τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διεύρυνση της πρόσβασης στο φάρμακο σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αλλά και κοινοτήτων όπου οι υγειονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι – ένας στόχος προς την επίτευξη του οποίου οι δύο οργανισμοί θα εργαστούν από κοινού. Κλινικές μελέτες Φάσης 1 για την αξιολόγηση δοσολογικού σχήματος για σκεύασμα ενδοφλέβιας και υποδόριας χρήσης, καθώς και για την αξιολόγηση της ασφάλειας του συνδυασμού των μονοκλωνικών αντισωμάτων, ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο Rockefeller στα μέσα Ιανουαρίου. Βρίσκεται σε εξέλιξη προγραμματισμός με στόχο την ταχεία μετάβαση σε ένα πρόγραμμα υποβολής εγκριτικών φακέλων ύστερα από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης Φάσης 1.


«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Rockefeller σε αυτή την κρίσιμης σημασίας προσπάθεια» δήλωσε ο Ho Sung Cho, Ph.D., ανώτερος αντιπρόεδρος του τομέα Ανακάλυψης Βιολογικών Θεραπειών της Bristol Myers Squibb. «Η Bristol Myers Squibb έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη και την παραγωγή κλινικών προμηθειών για το Πανεπιστήμιο Rockefeller προκειμένου να ξεκινήσει τη μελέτη Φάσης 1 και έχουμε δεσμευτεί να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες και τους πόρους μας σε μια προσπάθεια που στοχεύει στην ταχύτατη ανάπτυξη της πιθανής θεραπείας και στη διάθεσή της στους ασθενείς, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία». 


«Τα δύο άκρως δραστικά αντισώματα ενάντια στον ιό SARS-CoV-2, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rockefeller, έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενών με Covid-19» δήλωσε ο Richard P. Lifton, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Rockefeller. «Είναι επιτακτική η ανάγκη να ανακαλυφθούν νέες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας μορφής της νόσου και την πρόληψη της ανάπτυξης της σοβαρής μορφής της σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η συνεργασία με την BMS θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης και να υποστηρίξουμε την ταχεία διανομή στους ασθενείς». 


Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Πανεπιστήμιο Rockefeller δικαιούται να λάβει δικαιώματα επί των μελλοντικών πωλήσεων. Στην περίπτωση που η κλινική ανάπτυξη στεφθεί με επιτυχία, η Bristol Myers Squibb θα εργαστεί για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα και την προσιτότητα της δυνητικής θεραπείας για τους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ