«Δώσε ανάσα στη ζωή σου» και με την πρώτη ανεξήγητη δύσπνοια επισκέψου τον γιατρό σου

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου» και με την πρώτη ανεξήγητη δύσπνοια επισκέψου τον γιατρό σου Facebook Twitter
0

Παραμένουμε στον κλοιό του κορωνοϊού, αλλά η λοίμωξη Covid-19 δεν είναι η μοναδική απειλή για την υγεία μας. Πρόκειται βέβαια για μία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που εκδηλώνεται με πολύ έντονη δύσπνοια, αλλά όσο κι αν η διασπορά του κορωνοϊού τρομάζει -και τα περιοριστικά μέτρα κουράζουν- δεν πρέπει να βάλουμε στο περιθώριο τις άλλες χρονιές αναπνευστικές παθήσεις. Ειδικά τις παθήσεις που έχουν καταλυτική επίδραση στην ποιότητα διαβίωσης και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ζωή μας σαν την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Προκειμένου να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους μας γι' αυτή τη σπάνια νόσο, να βγάλουμε από την «αφάνεια» τους ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και να διαδώσουμε το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας της Janssen «Δώσε ανάσα στη ζωή σου. Μάθε για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση» υποβάλλαμε τις ερωτήσεις μας στην πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ιωάννα Αλυσανδράτου και την ευχαριστούμε που μας μίλησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Ιωάννα, είναι σωστό το timing για να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, μια σιωπηλή νόσο που στα αρχικά της στάδια διαφεύγει της προσοχής, σε μία εποχή όπου η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη αλλού;

Η πανδημική εποχή είναι μια δύσκολη πραγματικότητα για τον ασθενή με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αφού τα μέτρα για την αντιμετώπιση της δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν την διασπορά και εμείς οι ασθενείς ζούμε με τον καθημερινό φόβο να μην προσβληθούμε εμείς ή άτομα της οικογένειας μας. H καμπάνια ενημέρωσης για την νόσο μας αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι ένα σημαντικό όπλο καταπολέμησης της μεγάλης άγνοιας γύρω από αυτή και ευελπιστούμε ότι όλοι θα γνωρίσουν αρχικά αυτόν τον αόρατο ασθενή, με ελπίδα να τον διαγνώσουν πιο έγκαιρα και φυσικά να τον προστατέψουν.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να υποψιάσουν τον ασθενή, προκειμένου να έρθει σε επαφή με το γιατρό του για ένα πρόβλημα υγείας που ενδέχεται να κρύβει πνευμονική αρτηριακή υπέρταση;

Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου είναι ήπια, όπως δύσπνοια, ελαφριά στηθάγχη μα όσο η νόσος προχωρά αυτά γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά και προστίθενται και άλλα όπως μελάνιασμα των άκρων και των χειλιών από την υποξαιμία, ανακοπικά επεισόδια, που δυστυχώς συχνά παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικός χρόνος, ως και 3 έτη. Με την πρώτη ανεξήγητη δύσπνοια καλό είναι ο καθένας από εμάς να βάλει μέσα στις διαγνωστικές του εξετάσεις και ένα υπέρηχο καρδιάς, μια εξέταση που συνταγογραφείται και δεν είναι καθόλου δύσκολη ή επώδυνη με σημαντικό όφελος για το ξεκαθάρισμα της νόσου.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις μαζί με τα μηνύματα της εκστρατείας σε κάθε συνάνθρωπό μας καθώς ζούμε σε μία εποχή που ο κόσμος παραμελεί την υγεία του σε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό και μένει μακριά από το γιατρό του;

Το πιο σημαντικό μας «όπλο» για ζωή, η πρόληψη για την υγεία παροπλίστηκε σήμερα λόγο της COVID-19. Εμείς οι ασθενείς με σπάνια και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα δεν μπορούμε να εξεταστούμε σήμερα όχι μόνο για τον έλεγχο του νοσήματος μας αλλά και για ότι άλλο μας προκύψει αφού δεν μπορούμε να πλησιάσουμε τα νοσοκομεία αναφοράς μας που περιθάλπουν περιστατικά κορωνοϊού. Η παραμέληση όμως του τακτικού μας ελέγχου μπορεί να αποβεί μοιραία, για αυτό η επαφή όλων μας με τον προσωπικό μας ιατρό είναι ζωτικής σημασίας για όλους.


Η επαφή ασθενούς και γιατρού μπορεί να γίνει ακόμα και από απόσταση (πχ με Skype), ώστε όλοι ασθενείς και υγιείς, να προλάβουμε κάτι που ξεκινά.

Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση μίας νόσου το μυστικό για την καλύτερη ποιότητα ζωής και φυσικά για μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης είναι και η σωστή συμμόρφωση στην θεραπεία. Αυτό το τελευταίο πλήττεται λόγω της πανδημίας, αφού ή απομάκρυνση από το γιατρό και η διακοπή της συνομιλίας μαζί του συχνά ωθεί τους ασθενείς στο να κάνουν ακόμα και του κεφαλιού τους. Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις σε όλους τους χρονίως πάσχοντες;

Με γνώμονα τα όσα προανέφερα, η επαφή με τον προσωπικό ιατρό για τον πάσχοντα είναι η γέφυρα του για ζωή. Δυστυχώς πολλές φορές ακόμα και στην κοινότητα μας που οι ασθενείς έχουν συνειδητοποιήσει την σημαντικότητα της παρακολούθησής τους, συναντήσαμε περιστατικά ασθενών που λόγω καθυστερήσεων παραλαβής των ειδικών θεραπειών τους από το γενικό lockdown προέβησαν σε ελάττωση τους. Περιστατικά καταγράφηκαν και από περιττές καταναλώσεις σκευασμάτων για την υποτιθέμενη προστασία τους από την COVID-19 με επιβαρυντικά αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών αλλά και του γενικού πληθυσμού. Το μήνυμα μου προς όλους είναι ξεκάθαρο: «δεν παίρνουμε τίποτα και δεν κόβουμε τίποτα χωρίς την άδεια του θεράποντος γιατρού ή του γιατρού που γνωρίζει το ιστορικό μας».

Τελικά είναι πολλές οι ασθένειες που μας κόβουν την ανάσα: η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, το άσθμα και η λοίμωξη Covid 19. Τι συμβουλή δίνεις στον ασθενή και ποιος είναι ο μπούσουλας που πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του για να μη.... χαθεί στη μετάφραση, στο δρόμο για το γιατρό;

Ότι πρέπει να απευθυνόμαστε στις ειδικότητες αναλόγως με το σύμπτωμα. Το σώμα μας συχνά μας δείχνει το μήνυμά του με ένα πόνο, ένα εξάνθημα, εμείς απλά πρέπει να το ερμηνεύσουμε και να το προωθήσουμε στον κατάλληλο. Αν ο γιατρός που θα απευθυνθούμε δεν μας δώσει σαφή εξήγηση -που σημάνει κατανόηση του μηνύματος-πρέπει να απευθυνόμαστε σε άλλο γιατρό ή ακόμα και σε άλλη ειδικότητα. H γνώση και η πρόληψη είναι η αρχή των πάντων, ενημερωνόμαστε και είμαστε δεκτικοί στην έγκαιρη και έγκυρη ιατρική παρέμβαση. Ακόμα και στα σπάνια νοσήματα που συχνά ο ασθενής χάνεται κυριολεκτικά στην μετάφραση των συμπτωμάτων, το πιο σημαντικό είναι η γνώση και η συνεργασία με τον γιατρό.


Κλείνοντας με το μήνυμα της καμπάνια μας, «Δώστε ανάσα σε αυτούς που την χρειάζονται, μαθαίνοντας για την ζωή μας στηρίζετε την ύπαρξη μας», θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενδυνάμωση της φωνής μας.

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου» και με την πρώτη ανεξήγητη δύσπνοια επισκέψου τον γιατρό σου Facebook Twitter

 

Συνέντευξη της Ιωάννας Αλυσανδράτου, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση στην δημοσιογράφο Υγείας Αλεξία Σβώλου.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ