ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα

0

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier XY σχεδίασε το μπαρ J Boroski για να εκφράσει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών του για τα έντομα.

Βρίσκεται στη French Concession της Σαγκάης, μια περιοχή της πόλης που καταλήφθηκε και κυβερνήθηκε από το γαλλικό κράτος από το 1849 έως το 1943. Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή έχει αναπτυχθεί εκ νέου και τώρα φιλοξενεί πολλά εστιατόρια, μπουτίκ και ιδιαίτερους μουσικούς χώρους.

Για να μπουν στο μπαρ οι επισκέπτες περπατούν μέσα από μια πόρτα και ανεβαίνουν μία σκοτεινή σκάλα. «Λειτουργεί ως μετάβαση μεταξύ του θορυβώδους εξωτερικού και του ήσυχου εσωτερικού χώρου» εξήγησαν οι άνθρωποι του γραφείου.

Στον κύριο χώρο του καταστήματος κυριαρχεί ένα μπαρ 12 μέτρων, όπου μπορούν να βρίσκονται μέχρι και οκτώ mixologists και να ετοιμάζουν ταυτόχρονα τις παραγγελίες των κοκτέιλ. Τα κεχριμπαρένια φώτα φωτίζουν τα μπουκάλια ποτών που βρίσκονται πίσω από το κεντρικό μπαρ, δημιουργώντας μια αίσθηση ζεστασιάς.

Ένα πλαίσιο από ξύλο τικ καλύπτει τον τοίχο ακριβώς πίσω από τον πάγκο και εκτείνεται μέχρι να καλύψει τη μισή οροφή. Κάθε τετράγωνο άνοιγμα στο πλέγμα έχει στο κέντρο ένα σκαθάρι – συνολικά υπάρχουν 1.254. 

Ένα πλαίσιο από ξύλο τικ καλύπτει τον τοίχο ακριβώς πίσω από τον πάγκο και εκτείνεται μέχρι να καλύψει τη μισή οροφή. Κάθε τετράγωνο άνοιγμα στο πλέγμα έχει στο κέντρο ένα σκαθάρι – συνολικά υπάρχουν 1.254. Στην απέναντι πλευρά υπάρχει ένας γυάλινος τοίχος, στο κέντρο του οποίου εκτείνεται μια σειρά από διαφανή μπλοκ που περιέχουν 42 διατηρημένες μαύρες ταραντούλες Ταϊλάνδης.

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Σκαθάρια καλύπτουν τις επιφάνειες του μπαρ. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

Υπάρχουν επίσης ενσωματωμένα μερικά συρτάρια από μαύρο σίδηρο που όταν τραβηχτούν, αποκαλύπτονται και άλλα δείγματα ταριχευμένων εντόμων. Αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από όρθιους πελάτες για να ακουμπήσουν τα ποτά τους.

Ο τοίχος χωρίζει το μπαρ από έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό στον οποίο υπάρχουν μερικά τραπέζια με άνετες δερμάτινες πολυθρόνες. Ο ελάχιστος φωτισμός έρχεται από μερικά ρεσό που βρίσκονται μέσα σε γυάλινα ποτήρια.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμα ιδιαίτερο δωμάτιο που βρίσκεται πίσω από μια βαριά γυάλινη πόρτα. Μέσα υπάρχει ένας εργαστηριακός χώρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους mixologists να πειραματίζονται με την παρασκευή ποτών, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

Η σκούρα χρωματική παλέτα του μπαρ συνεχίζει μέσα στο μπάνιο, το οποίο είναι επενδυμένο με τζάμια και σκούρα πλακάκια. Στο κέντρο του βρίσκεται ένας μακρύς ξύλινος νεροχύτης.

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Ο τοίχος χωρίζει το μπαρ από ένα χώρον με χαμηλό φωτισμό στον οποίο υπάρχουν μερικά τραπέζια με άνετες δερμάτινες πολυθρόνες Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun
Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Διατηρημένες αράχνες βρίσκονται στον γυάλινο τοίχο. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun
Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Το εργαστήριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους mixologists να πειραματίζονται με την παρασκευή ποτών. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun
Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Το μπάνιο είναι επενδυμένο με τζάμια και σκούρα πλακάκια. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

Mε πληροφορίες από το Dezeen

Design
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ