Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Σολομός σοτέ με πουρέ από φακές beluga, σαλάτα παντζάρι και σάλτσα beurre blanc με πορτοκάλι.
0

Άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν από έναν μήνα ως μέλος της εταιρείας ελληνικών ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε., ενταγμένο στο δίκτυο της Accor, φιλοδοξώντας να προσφέρει ξεχωριστή φιλοξενία όχι μόνο σε όσους θα το επιλέξουν για τη διαμονή τους αλλά και για όλους εκείνους που θα το επισκεφτούν για να απολαύσουν ένα γεύμα στο εστιατόριό του, να κάνουν ένα διάλειμμα στο καφέ ή να περάσουν μερικές χαλαρές ώρες στο roof garden με την πισίνα και τη συγκλονιστική θέα.


Το κτίριο όπου στεγάζεται είναι ένα από το πιο ιστορικά και χαρακτηριστικά της Αθήνας. Μπορεί όλοι να το θυμούνται ως τα γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά όταν άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, στα τέλη της δεκαετίας του '50, ήταν το θρυλικό King's Palace, με το διάσημο καμπαρέ και τους ακόμα πιο διάσημους θαμώνες. Σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί την κομψότητά του, ενώ η αρχιτεκτονική ομάδα MTArchitects, που ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του, ανέδειξε μαγικά κάθε του λεπτομέρεια.

Αν σκεφτεί κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση το τελευταίο, μεγάλο διάστημα, θα καταλάβει πως η άφιξη του MFlavours στο πιο κομβικό σημείο της πόλης είναι μια όμορφη ανάσα ζωής, ελπίδας και ομορφιάς που χρειαζόμαστε όλοι. 


Γι' αυτό, ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει να επισκεφτείς μόνο το εστιατόριο MFlavours που βρίσκεται στον 9ο όροφο, δεν γίνεται να μην κάνεις ένα γρήγορο πέρασμα και από τους άλλους χώρους του ξενοδοχείου, ανακαλύπτοντας μοναδικά έργα τέχνης αλλά και τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες που έχει προσθέσει η MKV Design στη διακόσμησή του.

Το ξενοδοχείο, σε συμφωνία με το πνεύμα όλων των MGallery Hotel Collection, είναι σαν μια γκαλερί ή σαν ένα μουσείο τέχνης που εξελίσσεται σε όλους τους χώρους του, από τις σουίτες και τα δωμάτια μέχρι την αίθουσα του Galerie Café και τους κοινόχρηστους χώρους, όπου μπορεί κανείς να βρει έργα αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης και πολλοί άλλοι.

Φυσικά, το πιο εντυπωσιακό και επιβλητικό έργο που μπορεί κάποιος να θαυμάσει είναι το εμβληματικό «Mappemonde» του γλύπτη Γεωργίου Λάππα, του οποίου η εγκατάστασή ξεκινά με το κεντρικό κομμάτι της σύνθεσης στον δέκατο όροφο του ξενοδοχείου, ενώ τα περίπου 3.000 κομμάτια που το απαρτίζουν διατρέχουν όλους τους ορόφους ως το αίθριο του ξενοδοχείου. Όλη η συλλογή των έργων τέχνης ανήκει στην οικογένεια Λασκαρίδη και η τοποθέτησή της στα διάφορα σημεία του ξενοδοχείου είναι αριστουργηματική.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Το ξενοδοχείο, σε συμφωνία με το πνεύμα όλων των MGallery Hotel Collection, είναι σαν μια γκαλερί ή σαν ένα μουσείο τέχνης που εξελίσσεται σε όλους τους χώρους του.


Φυσικά, εμείς επισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο για να απολαύσουμε τις προτάσεις του σεφ Δημήτρη Μπούτσαλη, επικεφαλής της κουζίνας, με sous-chef τον Δημήτρη Αρσενίδη, που τον έχουμε συναντήσει ξανά στη «Μεγάλη Βρετανία» και έχει μεγάλη εμπειρία στα εστιατόρια πεντάστερων ξενοδοχείων.

Μέσα στο πνεύμα των MGallery Hotel, και υπηρετώντας το fine dining, ο σεφ έχει δημιουργήσει ένα μενού που δεν φλυαρεί, αφιερωμένο στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Μάλιστα, επιθυμία του είναι να αλλάζει όσο το δυνατόν πιο συχνά τα πιάτα για να εκμεταλλεύεται τις πρώτες ύλες στην εποχή τους και να διατηρεί τη γεύση σε υψηλά επίπεδα.


Συγκεκριμένα, δοκιμάσαμε την πράσινη σαλάτα με μυρωδικά. Στημένη σαν ένα μικρό μποστάνι σε ένα λευκό πιάτο, είχε τέλεια ισορροπία υλικών, με την κινόα και το φαγόπυρο να εξασφαλίζουν σούπερ ενέργεια, ενώ το αβοκάντο, τα flakes λαχανικών και το φιστίκι Αιγίνης συνδράμουν αποτελεσματικά στη φίνα γεύση και το dressing κερασιoύ ολοκληρώνει τέλεια τόσο το γαστρονομικό όσο και το εικαστικό αποτέλεσμα.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Πράσινη σαλάτα με μυρωδικά.


Ακόμα πιο ενδιαφέρον βρήκαμε το vitello tonnato με καρπάτσιο από μοσχάρι γάλακτος, tuna tataki, φινόκιο και τρούφα. Ντελικάτη γεύση που μπορείς να απολαύσεις ακόμα και με ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί, απολαμβάνοντας τη θέα από το μπαλκόνι.


Συνεχίσαμε με δύο κυρίως πιάτα, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το πρώτο ήταν τα χοιρινά μάγουλα, που συνοδεύονταν από πουρέ ψητού κουνουπιδιού, αντζούγια και κρέμα μαϊντανού, και το δεύτερο ήταν σολομός σοτέ με πουρέ από φακές beluga, σαλάτα παντζάρι και σάλτσα beurre blanc με πορτοκάλι. Και στα δύο πιάτα επικρατούσε η λεπτότητα των γεύσεων και ξεχώριζε η αρμονία των υλικών.


Το γεύμα ολοκληρώθηκε με το Tarte Bali με γκανάς μαύρης σοκολάτας, τραγανή πραλίνα και quenelle από σαντιγί καραμέλας. Αυτό αλλά και όλα τα γλυκά του μενού αποτελούν δημιουργίες του chef-pâtissier της «Μεγάλης Βρετανίας» Arnaud Larher, που μας έχει μάθει στις εθιστικές συνθέσεις του.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Tarte Bali με γκανάς μαύρης σοκολάτας, τραγανή πραλίνα και quenelle από σαντιγί καραμέλας.


Βέβαια, όπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρης Μπούτσαλης, το μενού δεν θα αργήσει να αλλάξει, για να ακολουθήσει την εποχή και να αποκτήσει πιο χειμερινό χαρακτήρα. Συζητώντας, μάλιστα, μαζί του καταλάβαμε πως σκοπός του είναι να κάνει τακτικά αλλαγές στα πιάτα για να διατηρεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών και να μπορεί να δημιουργεί ελεύθερα περισσότερες νέες γεύσεις.


Στα άμεσα σχέδια του σεφ, μάλιστα, είναι η δημιουργία ενός afternoon tea, στοχεύοντας στο γυναικείο κοινό. Το ξενοδοχείο, εξάλλου, έχει πολλές υπηρεσίες αφιερωμένες στο γυναικείο κοινό και δίνει βάση στην ικανοποίηση των επιθυμιών τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πιάτα στο μενού που προτείνονται για γυναίκες και μπορείς να τα απολαύσεις είτε στο εστιατόριο είτε στο café.


Εκτός από afternoon tea, το ξενοδοχείο σύντομα θα σερβίρει και brunch με σκοπό να γίνει το νέο σημείο συνάντησης όσων αφιερώνουν το Σάββατό τους στα ψώνια. Αν σκεφτεί κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση το τελευταίο, μεγάλο διάστημα, θα καταλάβει πως η άφιξη του MFlavours στο πιο κομβικό σημείο της πόλης είναι μια όμορφη ανάσα ζωής, ελπίδας και ομορφιάς που χρειαζόμαστε όλοι.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Το roof garden του Athens Capital Hotel - MGallery με την πισίνα και τη συγκλονιστική θέα.
Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Ο σεφ Δημήτρης Μπούτσαλης, επικεφαλής της κουζίνας έχει μεγάλη εμπειρία στα εστιατόρια πεντάστερων ξενοδοχείων. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ελευθερίου Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Σύνταγμα, 214 4442000

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM