Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό Facebook Twitter

Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό

0

Το Ζαγόρι – ο τόπος πίσω από το βουνό στα σλάβικα - είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Καλύπτει χίλια τετραγωνικά χιλιόμετρα με πολύ έντονο μορφολογικό ανάγλυφο, με υψόμετρα που κυμαίνονται από 500 έως 2,500μ. Αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου υπό την αιγίδα της UNESCO, και  περιοχή NATURA 2000. Είναι μία από τις πλέον προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Ένα πραγματικό ‘’μνημείο’’ φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αποτελείται από βουνά, βαθιές χαράδρες, δάση, ποτάμια, καταρράκτες, αλπικά τοπία και αλπικές λίμνες. Στη περιοχή αυτή απαντώνται 1,800 είδη φυτών (άγριες ορχιδέες, νάρκισσοι, κρίνοι, τουλίπες κ.α.), 60 είδη θηλαστικών (καφέ αρκούδα, λύκος, αγριόγιδο, αγριογούρουνο  κ.α.) και 180 είδη πουλιών (χρυσαετός, σταυραετός, ασπροπάρης, πέρδικα, δρυοκολάπτης κλπ). Εξίσου σημαντική είναι και η γεωλογία της περιοχής, (κατακόρυφα βάραθρα, καρστικά πετρώματα, υπολείμματα από την τήξη των παγετώνων κλπ) με γεώτοπους ιδιαίτερης σημασίας ως προς την ποιότητα, την σπανιότητα, την εκπαιδευτική αξία, αλλά και βεβαίως ως προς την αισθητική τους έλξη. Ένα πραγματικό ‘’φυσικό’’ εργαστήρι.

Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό Facebook Twitter

Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό Facebook Twitter

Εξίσου σημαντική είναι και η γεωλογία της περιοχής, (κατακόρυφα βάραθρα, καρστικά πετρώματα, υπολείμματα από την τήξη των παγετώνων κλπ) με γεώτοπους ιδιαίτερης σημασίας ως προς την ποιότητα, την σπανιότητα, την εκπαιδευτική αξία, αλλά και βεβαίως ως προς την αισθητική τους έλξη. Ένα πραγματικό ''φυσικό'' εργαστήρι.

Στο Ζαγόρι η συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση βρίσκεται σε πλήρη αρμονία. Υπάρχουν διάσπαρτα στη περιοχή σαράντα έξι χωριά, φωλιασμένα στις πλαγιές των βουνών, τα αποκαλoύμενα Ζαγοροχώρια. Αν και έρχονται από πολύ παλιά, τα σημερινά οικήματα είναι του 19ου και 20ου αιώνα. Οι ιστορικές συνθήκες και τα προνόμια που είχαν οι κάτοικοι την περίοδο της Τουρκοκρατίας, συνέβαλαν σημαντικά στο να φτάσει η κοινωνία σε  υψηλά επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης,  παρουσίαζοντας μια αναμφισβήτητη πολιτισμική υπεροχή από τα υπόλοιπα τμήματα της Hπείρου. Εντυπωσιάζουν τα μεγάλα αρχοντικά, οι εκκλησίες, τα σχολεία, οι νερόμυλοι, τα καλντερίμια και βέβαια τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, σήμα κατατεθέν της Ζαγορίσιας  αρχιτεκτονικής. Είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη πυκνότητα πέτρινων γεφυριών και αυτό οφείλεται στη μορφολογία του εδάφους σε συνδυασμό με την  οικονομική άνεση των κατοίκων. Σήμερα οι παραδοσιακοί αυτοί  διατηρητέοι πετρόκτιστοι οικισμοί μαζί με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά αποτελούν μία  ενότητα ιδιαίτερα ελκυστική για τον επισκέπτη. Η διατήρησή τους έχει μπει βαθιά μέσα στην συνείδηση των κατοίκων. Στην ουσία πρόκειται για ένα ‘’in situ’’ μουσείο γεωλογίας, φύσης και πολιτισμού.

Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό Facebook Twitter

Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό Facebook Twitter

Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό Facebook Twitter

Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό Facebook Twitter

Το Ζαγόρι προσφέρεται να το γνωρίσεις και να το βιώσεις μέσα από μία μεγάλη ποικιλία  δραστηριοτήτων. Η πλέον δημοφιλής δραστηριότητα είναι η πεζοπορία. Το παλαιό δίκτυο επικοινωνίας των χωριών μεταξύ τους, είναι σήμερα ένα υπέροχο ‘’πεζοπορικό πάρκο’’. Περπατώντας σε υψόμετρα κάτω των 1300μ από χωριό σε χωριό, έρχεσαι ταυτόχρονα σε επαφή και με τη φύση και το ανθρωπογενές περιβάλλον. 

Πέραν όμως των πεζοποριών υπάρχουν και πολλές άλλες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μπορεί να γνωρίσει και να βιώσει ο επισκέπτης την περιοχή. To rafting στο Βοιδομάτη, ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια στην Ευρώπη, η ποδηλασία, η ιππασία, και η αναρρίχηση σίγουρα θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σε όσους τις δοκιμάσουν. Το καλοκαίρι οργανώνονται στο Ζαγόρι δύο σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις. Η πρώτη είναι το Zagori Mountain Running (τέλη Ιουλίου) πού είναι ο μεγαλύτερος από πλευράς συμμετοχών αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα και το Aoos MTB Ultra, ένας πολύ απαιτητικός αγώνας mountain bike στη Βοβούσα στο Ανατολικό Ζαγόρι (αρχές Αυγούστου).

Πέραν όμως των υπαίθριων δραστηριοτήτων, υπάρχουν και τα πολιτιστικά δρώμενα. Πολλά χωριά έχουν το καλοκαίρι το δικό τους  πρόγραμμα εκδηλώσεων. Κάποια έχουν γίνει θεσμοί, όπως το Vovousa Festival στη Βοβούσα, με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (Αύγουστος), το Zagoriwood στα Κάτω Πεδινά εστιασμένο στην έβδομη τέχνη (Ιούλιος) και βέβαια το πλήθος των πανηγυριών που γίνονται σε όλα τα χωριά με επίκεντρο την παραδοσιακή μουσική και το χορό.

Στα χωριά όπου υπάρχει επάρκεια παραδοσιακών ξενώνων, θα συναντήσει κανείς και την εξαιρετική γαστρονομία της περιοχής που απευθύνεται σε κρεατοφάγους και μη. Αντιπροσωπευτικό πιάτο οι πίττες με πλέον πιο δημοφιλή την περίφημη αλευρόπιττα και την μπλατζαριά. Άλλα χαρακτηριστικά εδέσματα, τα γλυκά του κουταλιού, οι μαρμελάδες και τα λικέρ. Όλα από προιόντα της περιοχής.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του λεγόμενου ‘’βιωματικού’’ τουρισμού που συνδέει τον επισκέπτη συναισθηματικά με τον τόπο. Μας δίνετε λοιπόν η δυνατότητα να καταλάβουμε ότι το περιβάλλον είναι ένας πλουτοπαραγωγικός πόρος, οπότε και να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη  τέτοιων περιοχών συνδέεται άμεσα και με τη δική μας επιβίωση. Αυτό θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τη σημασία της προστασίας του και τη σημαντικότητα της αειφορίας των επιλογών μας.

Το Ζαγόρι είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός για όλο το χρόνο. Καθώς τα δάση είναι κυρίως φυλλοβόλα, ο ‘’κύκλος’’ των εποχών είναι εδώ ευδιάκριτος, η κάθε εποχή  με την δική της ξεχωριστή προσωπικότητα και ομορφιά. Προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από τη καθημερινότητα , να παρατηρήσει τη φύση, να ασκήσει το σώμα του και να ‘’αδειάσει’’ το μυαλό του. Αρκεί να αποσυνδεθεί από το αστικό περιβάλλον και να συνδεθεί με τη φύση, το πραγματικό του σπίτι.

Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό Facebook Twitter

………………………………………………………………………………………………………………..

ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

Πολύ ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές πού απευθύνονται σε ένα σχετικά ευρύ κοινό είναι: 

mo0[p
O συγγραφέας του άρθρου Πάρις Ζωγράφος είναι Ιστορικός / Αρχαιολόγος. Διατηρεί ξενώνα στο Ζαγόρι και διοργανώνει πεζοπορίες και ξεναγήσεις στη φύση και τον πολιτισμό.

1. Πεζοπορία κατά μήκος του Βοιδομάτη. Εύκολη και πανέμορφη διαδρομή μέσα στα πλατάνια και δίπλα στο υγρό στοιχείο, όπου μπορεί κάποιος  να  επισκεφθεί  το εγκαταλελειμένο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων (16ος αιώνας) καθώς και τις βραχοσκεπές των κυνηγών της εποχής των παγετώνων (15000 π.χ.). 

2. Πεζοπορία από το Καπέσοβο στη θέση Μπελόη, μέσω της Σκάλας Βραδέτου και επιστροφή στο Καπέσοβο. Πιο απαιτητική διαδρομή, που συνδυάζει όμως τη φύση και το πολιτισμό.  Η θέα της χαράδρας του Βίκου από το σημείο αυτό είναι μαγευτική. Η γεωλογική ιστορία 200 εκατομμυρίων ετών απλώνεται μπροστά σου. Στο σημείο αυτό χάνεται ο νου σου στο χώρο καθώς στο βάθος φαίνονται τα βουνά της Αλβανίας, αλλά  και στο χρόνο, καθώς πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια όλο αυτό που αντικρύζεις ήταν ένας ωκεανός, η Τηθύα θάλασσα! Ταυτόχρονα η Σκάλα Βραδέτου (300 ετών περίπου) που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα έργα που έγιναν στο Ζαγόρι. 

3. Πεζοπορία στα πέτρινα γεφύρια. Μια διαδρομή που περνάει από 5 χωριά (Κήποι, Δίλοφο, Βίτσα, Μονοδένδρι και Κουκούλι) και από 6 γεφύρια – του Μύλου, του Πλακίδα, του Κόκκορου, του Αρκούδα, του Μίσιου και του Κοντοδήμου – ένα πραγματικό ταξίδι στην αρχιτεκτονική του Ζαγορίου. Η αρχιτεκτονική της πέτρας και του ξύλου, τα βασικά στοιχεία δόμησης καθώς υπάρχουν σε αφθονία στη περιοχή. 

Για ένα πιο απαιτητικό κοινό  στο περπάτημα υπάρχει βέβαια η διάσχιση της χαράδρας του Βίκου – βαθύτερη χαράδρα στον κόσμο – από το χωριό Μονοδένδρι στο χωριό Βίκος και οι περιπλανήσεις στην αλπική ζώνη, όπως η πεζοπορία από Μικρό Πάπιγκο στη Δρακόλμνη με ενδιάμεση στάση στο καταφύγιο της Αστράκας, όπου το τοπίο είναι πραγματικά μοναδικό. Οι πεζοπορικές διαδρομές που σε φέρνουν πιο κοντά στη φύση και στα σημάδια που άφησαν πίσω οι προηγούμενες γενιές, είναι πραγματικά ατελείωτες.

Ταξίδια
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό τον ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ