Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα

0

Περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη φυτών αναπτύσσονται στο Forest House, που έχει σχεδιαστέι από το αρχιτεκτονικό γραφείο Shma Company έτσι ώστε να χωρέσει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα πρασίνου σε ένα μικρό αστικό οικόπεδο.

Σε μια έκταση μόλις 300 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της οροφής, το σπίτι στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τη Μπανγκόκ, μπορεί να φιλοξενήσει επτά άτομα και 120 δέντρα.

Για να επιτευχθεί αυτό, το σπίτι χωρίζεται σε τρεις, τυφλούς, λευκούς όγκους που παρατάσσονται σαν ντόμινο για να δημιουργήσουν χώρο για δύο αυλές, ανάμεσα και πολλές πράσινες στέγες στην κορυφή.

«Η αρχιτεκτονική διάταξη του σπιτιού έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιεί τον φυσικό αερισμό και το φως του ήλιου» εξήγησε ο διευθυντής της Shma Company, Prapan Napawongdee.

«Και η αλληλεπίδραση μεταξύ στερεών και κενών χώρων, η οποία υπάρχει στους τρεις ορόφους, φέρνει όλα τα δωμάτια του σπιτιού σε επαφή με το πράσινο».

Το Forest House δημιουργεί αρκετό οξυγόνο σε μια μέρα για να τροφοδοτήσει 240 άτομα. Αν αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής υιοθετούνταν σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσουμε τις πόλεις κατοικήσιμες στο μέλλον.

Αντί να επιλέγει φυτά απλώς για αισθητικούς λόγους, η Shma Company αξιοποίησε την εμπειρία της στον σχεδιασμό τοπίου για να δημιουργήσει ένα μικροσκοπικό οικοσύστημα που μπορεί να προσφέρει καταφύγιο στην τοπική άγρια φύση.

Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο ανθισμένα δέντρα, αλλά και αειθαλή, που θα περιβάλλουν το σπίτι σε ένα καταπράσινο θόλο όλο το χρόνο.

Η οροφή, η οποία δέχεται το πιο άμεσο ηλιακό φως, ενδείκνυται για την καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών και βοτάνων της Ταϊλάνδης, όπως το λεμονόχορτο και το jackfruit, ώστε η οικογένεια να έχει πάντα διαθέσιμα τρόφιμα.

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Οι στέγες προσφέρουν χώρο για οπωροφόρα δέντρα, καθώς και λαχανικά και βότανα. Φωτ.: Prapan Napawongdee

«Η επιλογή μιας ποικιλίας δέντρων μπορεί να μιμηθεί τις συνθήκες ενός δάσους στη φύση» δήλωσε ο Napawongdee. «Διαφορετικά δέντρα θα εξαγάγουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Και τα πεσμένα φύλλα τους, τα οποία δρουν ως φυσικό λίπασμα, με τη σειρά τους, θα επιστρέψουν ένα πλήρες φάσμα θρεπτικών συστατικών πίσω στο έδαφος. Έχοντας έναν μεγάλο αριθμό δέντρων που φυτεύονται δίπλα-δίπλα, το νερό που εξατμίζεται από κάθε δέντρο θα διατηρήσει το ιδανικό επίπεδο υγρασίας εντός του οικοσυστήματος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ξηρασίας» συνέχισε.

Αυτό το οικοσύστημα διατηρείται μέσω ενός συστήματος άρδευσης που αποτελείται από ένα δίκτυο διάτρητων σωλήνων ενσωματωμένων στο ανώτερο στρώμα του εδάφους, που ποτίζει απευθείας τις ρίζες και απαιτεί λιγότερο νερό από την περίπτωση που χρησιμοποιούσαν ψεκαστήρες.

Αντί να τοποθετήσουν πλήρως αναπτυγμένα δέντρα, επέλεξαν δέντρα ηλικίας ενός έως δύο ετών, καθώς οι νέες ρίζες τους θα τους επέτρεπαν να προσαρμοστούν στις περιορισμένες εδαφικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουν να έχουν μακροπρόθεσμα ένα ανθεκτικό οικοσύστημα, αντί να δημιουργήσουν αμέσως έναν πλούσιο θόλο που μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

Λευκές χαλύβδινες περσίδες καλύπτουν την πλευρά του σπιτιού που βλέπει στο δρόμο ώστε να παρέχεται ιδιωτικότητα, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να διατηρούν ανοιχτά τα παράθυρα και τα γυάλινα χωρίσματα τη νύχτα και να μειώνουν την ανάγκη για κλιματισμό.

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Φωτ.: Jinnawat Borihankijanan

Ο Napawongdee πιστεύει ότι τα κτίρια που καλύπτονται από φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση πολλών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την οποία ήδη βιώνει η Μπανγκόκ. Σε αυτές περιλαμβάνονται όχι μόνο οι πλημμύρες και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, αλλά η συγκεκριμένη πρωτεύουσα της Ασίας έχει την τρίτη χειρότερη ποιότητα αέρα μεταξύ των μεγαλουπόλεων σε όλο τον κόσμο.

«Το πράσινο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή οξυγόνου, στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, στην μείωση της ρύπανσης, στην επιβράδυνση και τον καθαρισμό των βρόχινων υδάτων, αλλά και στην παραγωγή τροφής» δήλωσε ο Napawongdee. «Αν και οι άνθρωποι συμφωνούν γενικά για αυτά τα οφέλη, πολλοί δεν θα ήθελαν να το ενσωματώσουν στο σπίτι τους επειδή φοβούνται τη μακροπρόθεσμη συντήρηση. Έτσι, το πείραμά μας με αυτό το σπίτι ήταν να βρούμε έναν βιώσιμο τρόπο για την ενσωμάτωση της πρασινάδας σε πολλά επίπεδα, δημιουργώντας έναν απλό τρόπο φροντίδας».

Το Forest House δημιουργεί αρκετό οξυγόνο σε μια μέρα για να τροφοδοτήσει 240 άτομα. Αν αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής υιοθετούνταν σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσουμε τις πόλεις κατοικήσιμες στο μέλλον. «Εάν καταφέρναμε να ζήσουμε σε μια πόλη όπου η φύση ευδοκιμεί παράλληλα με τις αστικές εξελίξεις, θα ήταν ένα πολύ καλό μέρος για να ζήσουμε. Το πράσινο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας με πολλούς τρόπους και επίσης να προστατεύσει μακροπρόθεσμα τη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας».

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Λευκές χαλύβδινες περσίδες καλύπτουν την πλευρά του σπιτιού που βλέπει στον δρόμο.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Φυτά σε γλάστρες γεμίζουν τα δύο στενά μπαλκόνια που περιβάλλουν το κυρίως υπνοδωμάτιο.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Η κουζίνα βλέπει σε μία από τις δύο αυλές.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Το σπίτι φιλοξενεί 20 διαφορετικά είδη φυτών. Φωτ.: Prapan Napawongdee
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Όλα τα δωμάτια του σπιτιού απολαμβάνουν το πράσινο, συμπεριλαμβανομένου του καθιστικού.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Η διαρρύθμιση του σπιτιού μεγιστοποιεί το φυσικό φως του ήλιου δημιουργώντας δύο αυλές.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Μια ξύλινη σκάλα οδηγεί στον κήπο του τελευταίου ορόφου.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Οι γλάστρες στη στέγη έχουν ύψος έως και ένα μέτρο.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Φωτ.: Jinnawat Borihankijanan

Με πληροφορίες από το Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αθηναϊκή πολυκατοικία ζει τη δική της στιγμή

Αθήνα / Η αθηναϊκή πολυκατοικία ζει τη δική της στιγμή

Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής της χώρας μας γίνεται αφορμή για τη δημόσια συζήτηση «Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της», που θα παρουσιαστεί απόψε το βράδυ από το Ινστιτούτο Γκαίτε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM