Τότε που έγινε της (Βόρειας) Κορέας: Οι Laibach, ο φασισμός, ο Κιμ και η «Μελωδία της Ευτυχίας»

Τότε που έγινε της (Βόρειας) Κορέας: Οι Laibach, ο φασισμός, ο Κιμ και η «Μελωδία της Ευτυχίας» Facebook Twitter
«Φυσικά και πρόκειται για ολοκληρωτική χώρα. Αλλά και ποια δεν είναι στις μέρες μας;»: Οι Laibach to 2015 στη Βόρεια Κορέα
0

Σαράντα χρόνια κοντεύει να συμπληρώσει στην μουσική / εικαστική πιάτσα η κολεκτίβα των Σλοβένων προβοκατόρων Laibach με λάβαρα πάντα την εικονογραφία του ολοκληρωτισμού και τον βαρύ industrial ήχο. Πριν μερικούς μήνες, ανήμερα της 25 Μαρτίου, μας επισκέφτηκαν κι εμάς με μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα όπου εμφάνισαν και επιγραφές που δήλωναν «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Μακεδονία».

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το νέο τους άλμπουμ με τίτλο "The Sound of Music", όπου διασκευάζουν τραγούδια από το σάουντρακ της ομώνυμης κλασικής ταινίας που εδώ γνωρίζουμε ως «Μελωδία της ευτυχίας». Σε κάποια από τα τραγούδια έχουν «πειραχτεί» οι στίχοι, όπως στο "Maria" όπου περιλαμβάνεται το ερώτημα «Πώς επιλύεις ένα πρόβλημα σαν την Κορέα;» ως αναφορά στη μνημειώδη συναυλία τους στη Βόρειο Κορέα το 2015 όπου έπαιξαν κυρίως τραγούδια από το διάσημο μιούζικαλ.

Με αφορμή αυτό το νέο άλμπουμ που λειτουργεί ως σουβενίρ εκείνου του σουρεαλιστικού ταξιδιού στην Πγιονγιάνγκ, ο Ίβαν Νόβακ μίλησε στους New York Times για τις μέρες που έζησαν υπό τη σκιά του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τότε που έγινε της (Βόρειας) Κορέας: Οι Laibach, ο φασισμός, ο Κιμ και η «Μελωδία της Ευτυχίας» Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ The Sound of Music με διασκευές τραγουδιών από τη "Μελωδία της ευτυχίας"

«Στις πρόβες μας επισκεπτόταν συνέχεια η επιτροπή λογοκρισίας και απαιτούσε πλήρη αλλαγή ύφους. Μας έλεγαν να παίζουμε πιο γρήγορα τα τραγούδια και ζητούσαν: 'Χαρούμενους σκοπούς! Χαρούμενους σκοπούς!'».

Οι τεχνικές υποδομές της συναυλίας που έγινε σε ένα θέατρο που βρισκόταν δίπλα στο αρχηγείο της μυστικής αστυνομίας ήταν πρωτόγνωρες για το γκρουπ: «Υπήρχε μια πρίζα για τα πάντα και το καλώδιο ήταν κολλημένο με ταινία για να μην σκοντάφτουμε πάνω διαρκώς».

«Στις πρόβες μας επισκεπτόταν συνέχεια η επιτροπή λογοκρισίας και απαιτούσε πλήρη αλλαγή ύφους. Μας έλεγαν να παίζουμε πιο γρήγορα τα τραγούδια και ζητούσαν: 'Χαρούμενους σκοπούς! Χαρούμενους σκοπούς!'».

«Μας ζήτησαν επίσης αν γινόταν να βγάλουμε από την παράσταση τον βασικό τραγουδιστή του γκρουπ [τον Μίλαν Φρας] επειδή η φωνή του [που ακούγεται σαν βαθύ γρύλισμα] έμοιαζε με αυτή του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του παππού του σημερινού ηγέτη. Εντάξει, ευγενικοί ήταν. Είναι πολύ ευαίσθητοι με τη μουσική. Την θέλουν να ακούγεται πάντα όμορφη και χαρωπή. Φυσικά και πρόκειται για ολοκληρωτική χώρα. Αλλά και ποια δεν είναι στις μέρες μας;»

Άγνωστο αν είναι ειλικρινής ή αν θέλει να προβοκάρει ο 60χρονος πια Νόβακ. Οι Laibach άλλωστε ποτέ δεν έκατσαν να εξηγήσουν τις αμφιλεγόμενες θέσεις τους. Στα τέλη των '80s όταν είχαν ερωτηθεί μήπως ο κανιβαλισμός ναζιστικών συμβόλων τους κάνει τελικά και τους ίδιους να φαίνονται Ναζί, η απάντηση ήταν: «Όσο ήταν καλλιτέχνης ο Χίτλερ, τόσο είμαστε κι εμείς Ναζί». Ή, όπως είχε πει ο συμπατριώτης και θαυμαστής τους, ο γνωστός φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ: «Οι Laibach δεν λειτουργούν ως απάντηση αλλά ως ερώτημα».

Ο Νόβακ λέει ότι το γκρουπ ήθελε να διασκευάσει τη «Μελωδία της ευτυχίας» πολύ προτού εμφανιστούν στη Βόρεια Κορέα, όταν έμαθαν όμως ότι οι Βορειοκορεάτες λατρεύουν την ταινία, αποφάσισαν να τα συνδυάσουν: «Είναι μια από τις λίγες Αμερικάνικες ταινίες που επιτρέπεται να δουν. Μαθαίνουν αγγλικά μάλιστα βλέποντάς την».

«Νόμιζα ότι πηγαίνοντας εκεί, θα μαθαίναμε κάτι για τη Βόρεια Κορέα», καταλήγει ο Νόβακ. «Όταν όμως βρεθείς πραγματικά εκεί, συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να μάθεις τίποτα διότι δεν είσαι ποτέ βέβαιος για τίποτα. Είναι αληθινό αυτό που βλέπω; Είναι στημένο; Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αναρωτιέσαι».

Με στοιχεία από τους New York Times

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT