Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα

Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα Facebook Twitter
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να καταπολεμά με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κάθε εισβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς.
0

«Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου» έλεγε ο Ιπποκράτης και πάνω σε αυτήν τη φράση στηρίχτηκε η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής που αποτελεί διεθνώς «διαβατήριο» υγείας. Ωστόσο, παρότι το μυστικό για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και κατ' επέκταση για γερό ανοσοποιητικό σύστημα κρύβεται στο πιάτο μας, δεν είναι πάντοτε εύκολο να τρεφόμαστε υγιεινά, ούτε είναι εφικτό να προσλαμβάνουμε μέσα από ένα γεύμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να καταπολεμά με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κάθε εισβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, η καραντίνα μάς ανάγκασε να ανακαλύψουμε τον μάγειρα και τη μαγείρισσα που κρύβουμε μέσα μας και να διαπιστώσουμε στην πράξη πως το να τρώμε σπιτικό φαγητό δεν είναι μόνο περισσότερο απολαυστικό και δημιουργικό αλλά και πιο υγιεινό.

Τα συστατικά που κυρίως χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D, το σελήνιο, το χρώμιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Όμως η καραντίνα τελείωσε, επιστρέψαμε στο γραφείο και η ζωή μπήκε ξανά στη ρουτίνα μιας νέας κανονικότητας που δεν μας αφήνει πάντα χρόνο για δημιουργική μαγειρική. Αναγκαζόμαστε να τρώμε στο πόδι απλά ή έτοιμα γεύματα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Είναι σε όλους γνωστό πως για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C πρέπει να φάμε ή να στύψουμε και να πιούμε πολλά πορτοκάλια. Γι' αυτό, λοιπόν, στη ζωή των ενηλίκων αλλά και των παιδιών μπαίνουν οι πολυβιταμίνες, που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες και διασφαλίζουν τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συστατικά που κυρίως χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D, το σελήνιο, το χρώμιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Στην εύλογη ερώτηση τι χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα, η απάντηση, που προκύπτει από τις έρευνες του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, είναι πως το 60-70% του πληθυσμού στην πατρίδα μας έχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, με το πρόβλημα να εντείνεται στους μεσήλικους και στους ηλικιωμένους, δηλαδή σε εκείνες τις ηλικιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε όλες τις λοιμώξεις και στη λοίμωξη Covid-19.

Η βιταμίνη D, πέρα από απαραίτητο συστατικό για μυοσκελετική υγεία, αποτελεί και κρυφό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, με έρευνες που έγιναν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας να φανερώνουν ότι οι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης D κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα από τον νέο κορωνοϊό. Ελιξίρια για το χτίσιμο γερού ανοσοποιητικού αποτελούν, επίσης, το σελήνιο, που απαντά κυρίως στα φιστίκια, αλλά και ο ψευδάργυρος, καλή πηγή του οποίου είναι τα θαλασσινά. Οι δύο αυτές κατηγορίες τροφίμων δεν περιλαμβάνονται πάντα στο μενού μας, γι' αυτό οι πολυβιταμίνες συμπληρώνουν ιδανικά ένα πρόγραμμα διατροφής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ