«ΝΑΙ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ και θα φύγω από το πατρικό, δεν είναι εκεί η ζωή μου... Απλώς, με όλη αυτή την κατάσταση τα ‘χω λίγο χαμένα - θα βρω δουλειά, θα μου αρκεί να συντηρηθώ;». Αγωνία νεαρής «διαφορετικής» φίλης, που βέβαια τη μοιράζεται με εκατοντάδες χιλιάδες άλλα νέα παιδιά, ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας. Με τη διαφορά πως για τα γκέι παιδιά ο απαραίτητος για την προσωπική ευτυχία και ολοκλήρωση «απογαλακτισμός» είναι, συνήθως, πολύ πιο ζωτική ανάγκη. Η συγκατοίκηση σε πιο μόνιμη βάση είναι μια κάποια λύση. Άλλωστε, αν κάτι κερδήθηκε πέρσι στο Σύνταγμα, είναι η συνειδητοποίηση πως την εποχή τού εγώ διαδέχεται -θέλοντας και μη- η εποχή τού εμείς. Στον αντίποδα, όσοι νέοι γκέι και λεσβίες δύνανται φεύγουν σούμπιτοι εξωτερικό. Κι είναι πολλοί και καλοί. Συμπτώματα και αυτά της οικονομικής κρίσης που, μαζί με τον ευρύτερο κοινωνικό συντηρητισμό που καλλιεργεί, αποδυναμώνει έννοιες όπως νεωτερικότητα, εξέλιξη, απελευθέρωση, ορατότητα.

ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΕΝΟΣ είναι, άραγε, ένας έφηβος; Πόσο γκέι, στρέιτ, μπάι ή ό,τι νιώθει; Πολλές συζητήσεις ξεσηκώνει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) που «ανθεί» σε πολλές και μάλιστα αναπτυγμένες χώρες. Πράγματι, αρκετά αγόρια και κορίτσια ψάχνονται ερωτικά, αρνούμενα ωστόσο -από ντροπή, πεποίθηση ή αδιαφορία- να υιοθετήσουν κάποια ταυτότητα. Ατόπημα να χαρακτηρίζονται αυτόματα γκέι όσοι-ες απλώς έχουν ΚΑΙ τέτοιες εμπειρίες - ειδικά στις ηλικίες αυτές, ο ερωτικός σεχταρισμός μάλλον διχάζει παρά απελευθερώνει. Αρκετά παιδιά, ωστόσο, νιώθουν πράγματι κατασταλαγμένα ήδη από το γυμνάσιο και μόνο ανώριμα δεν τα λες. Αυτά βασικά στοχοποιούνται και σ’ εκείνα απευθύνονται καμπάνιες ευαισθητοποίησης, όπως το γνωστό It Gets Better project (προσεχώς και στο MTV) αλλά κι η εγχώρια καμπάνια «Ζούμε όπως κι εσύ».

BENT ΞΑΝΑ! Το συγκλονιστικό θεατρικό του Μάρτιν Σέρμαν (1979) για το επί δεκαετίες λησμονημένο Ολοκαύτωμα των «ροζ τριγώνων» ανεβάζει στις 24/2 ο Δημήτρης Καρατζιάς στον πολυχώρο Vault, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Στέφανο Κακαβούλη. Καλή επιτυχία! Είναι το τέταρτο αθηναϊκό Bent - τα προηγούμενα είχε σκηνοθετήσει ο Γιώργος Θεοδοσιάδης με Γιάννη Φέρτη-Πέτρο Φυσούν (1982), Σταύρο Ζαλμά-Σπύρο Σπαντίδα (1995-6), Απόστολο Γκλέτσο-Κώστα Κοντογιάννη (2002-3) αντίστοιχα. Ανάμεσα στους κατά καιρούς ερμηνευτές των κύριων ρόλων συγκαταλέγονται ο Ρίτσαρντ Γκιρ και ο Ίαν Μακ Κέλεν, «παρών» και στην ομώνυμη βραβευμένη ταινία του Σον Ματάιας (1997).

 

QueerWeek


  • 9/2 We love Pet Shop Boys (ω, ναι!) party με Citizen K στα decks. Spray club, Κολωνού & Οδυσσέως, Μεταξουργείο
  • Για τις 9/6 ορίστηκε η Athens Pride 2012 (πλ. Κλαυθμώνος) - οι περήφανοι εθελοντές έπιασαν ήδη δουλειά! Πληροφορίες - επικοινωνία ethelontismos@athenspride.eu
  • Queer book: Η καλύτερη πλευρά των ανθρώπων του Τριστάν Γκαρσιά (Πόλις). Πώς το προσωπικό έγινε πολιτικό, πώς η αμφισβήτηση πέρασε από τα οδοφράγματα στα κρεβάτια, πού κατέληξε όλο αυτό - ωμό κι εξαιρετικά ενδιαφέρον.