Με τον Βασίλη Καλλίδη στην καντίνα «O Πλαστήρας»

Με τον Βασίλη Καλλίδη στην καντίνα «O Πλαστήρας» Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie.
0

Τον θυμάμαι κάπου εκεί, στις τρελές εποχές του Bee, στις αρχές των ‘00s, πιτσιρικά τότε, με μια εμπνευσμένη τρέλα στο μάτι, να σερβίρει γκουρμέ πιάτα μέσα σε συσκευασίες από τα McDonalds, σε νάιλον σακούλες, να βάζει στο μενού τη χωριάτικη με το καρπούζι (όπως το έτρωγαν οι γιαγιάδες μας) και, όταν τελείωνε το μαγείρεμα, να ανεβαίνει πάνω στο μαγαζί και να χορεύει σαν να μην υπάρχει αύριο. Ήταν από τότε ένας φανταστικός σεφ, ένα σκαλί μπροστά από την εποχή του, πριν γίνει μόδα η μοριακή κουζίνα του Αντριά και η ελληνική της εκδοχή από τον Πέσκια. Ο Βασίλης από τότε είχε μυριστεί ότι το (νέο) νέο fusion δεν είναι απλά η μείξη Ανατολής και Δύσης σε ένα πιάτο, αλλά η μείξη της γευστικής σου ανάμνησης με το σήμερα.

Απόψε είμαστε εδώ, στο λιμάνι του Πειραιά, σε ένα δυστοπικό (ή γλυκά παρακμιακό) μέρος, ανάμεσα σε νταλίκες , κτίρια-φαντάσματα, έναν ιμάντα που παλιά μετέφερε λιπάσματα στις μαούνες (και ο αστικός μύθος λέει ότι είναι το αγαπημένο κτίριο του Δημήτρη Παπαϊωάννου) κι ένα ανεπαίσθητο άρωμα από το αίμα του Ίγκι Ποπ που έφαγε ένα μπουκάλι στο πρόσωπο όταν έπαιζε στο θρυλικό φεστιβάλ «Rock οf Gods» που είχε διοργανωθεί στην περιοχή κάτω από τους γερανούς την προηγούμενη δεκαετία. Στην καντίνα του Πλαστήρα, στην πύλη Ε2 του λιμανιού, ένα τεράστιο σύννεφο από τσίκνα έχει καλύψει τη θέα από το απέναντι πλοίο που είναι έτοιμο να αναχωρήσει για το Ηράκλειο Κρήτης σε λίγα λεπτά. Στον χώρο με τα τραπεζοκαθίσματα και τα βαριά λαϊκά στα ηχεία, νταλικιέρηδες με ανοιχτά πουκάμισα και ταξιτζήδες με χρυσές καδένες τρώνε καλαμάκια, τηγανητές πατάτες (φρέσκιες!) και φέτα λαδορίγανη. « Έρχομαι εδώ για να φάω το καλύτερο καλαμάκι της πόλης. Σκέψου ότι μένω στην Αλεξάνδρας και συχνά πυκνά παίρνω ένα ταξί, έρχομαι εδώ, τρώω το σουβλάκι κι επιστρέφω».

Η ιστορία του ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε («έμενα δίπλα στο δάσος του Σέιχ Σου, εκεί που ήταν ο περίφημος δράκος») σε μια οικογένεια που, σε αντίθεση με το πνεύμα της εποχής, δεν έτρωγε σνίτσελ με κρέμα γάλακτος αλλά σαλιγκάρια, χόρτα και προϊόντα που τώρα θεωρούνται βιολογικά και γκουρμέ, τότε όμως ήταν απλά το υγιεινό φαγητό των ανθρώπων που δεν είχαν ψαρώσει με τις άγουρες, δυτικότροπες μόδες και δεν είχαν το μετακατοχικό κόμπλεξ. «Οι γονείς μου ήταν συλλέκτες τροφών. Είχαν ταξιδέψει και πολύ και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου άκουγα συνέχεια για καλό φαγητό και ταξίδια. Γι’ αυτό κι εγώ, όταν τελείωσα τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, πήρα μια βαλίτσα και άρχισα να γυρνάω στον κόσμο».

Τώρα ο Καλλίδης είναι από τους πιο αναγνωρισμένους σεφ της χώρας. Το εστιατόριο που άνοιξε πριν από έξι χρόνια με τον Δημήτρη Φωτόπουλο, το Άνετον στο Μαρούσι, αναγνωρίζεται με Χρυσούς Σκούφους, η εκπομπή του «Food & the city» στο Mega έχει καθολική αποδοχή και σπουδαία τηλεθέαση και μάλλον θα είναι από τις ελάχιστες που θα συνεχιστούν την επόμενη σεζόν, ενώ η μαγειρική του έχει περάσει σε ένα άλλο στάδιο, αυτό της απλότητας και ποιότητας των υλικών. «Με συγκλονίζει η μαγειρική των τριών υλικών. Θεωρώ ότι αυτή είναι η νέα τάση. Θέλω το φαγητό να φτάνει στον πελάτη με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία. Δηλαδή, ένα καρότο να σερβίρεται με λίγο αλάτι και βινεγκρέτ. Απλώς, το συγκεκριμένο καρό- το πρέπει να είναι το καλύτερο καρότο που έχεις φάει ποτέ. Αυτό ψάχνω αυτό τον καιρό» μου λέει, ενώ τρώει άλλο ένα σουβλάκι του Πλαστήρα.

Ο Πλαστήρας (μικρό όνομα, το επίθετό του είναι Φορτετσανάκης) είναι ο ιδιοκτήτης της καντίνας που ψήνει αυτά τα αριστουργηματικά σουβλάκια, ένας τύπος που έχει γεμίσει το μαγαζί του με φωτογραφίες του Νικόλαου Πλαστήρα επειδή ήταν ο νονός του, από ό,τι μας εξομολογήθηκε αργότερα. Ο Βασίλης είναι φίλος του, από την ημέρα που έκανε γύρισμα εδώ για την εκπομπή και τον έβαλε στα «μεγάλα σαλόνια». Όπως και πολλά άλλα άγνωστα μυστικά της πόλης. «Το καβούρι στο Ψαροκόκκαλο στο Κερατσίνι, οι γλώσσες στο Τέλειον, επίσης στο Κερατσίνι, τα παστά αβγά μαύρου μπακαλιάρου στο μαγαζί της Χιρόκο στην Απόλλωνος στο Σύνταγμα, η φέτα Τριπόλεως στη Μαργαρώ στο Χατζηκυριάκειο, οι μπαμπάδες στην οδό Πρωτέως στο Φάληρο, η ταχινόπιτα της κυρίας Σάκε στον Βύρωνα, η γραβιέρα σπηλιάς στο Θυμάρι στην Καλλιδρομίου, το τηγανητό συκώτι του Γιώργου στο Γκύζη, η μπαγκέτα καμπαγιού στον φούρνο του Τάκη στο Κουκάκι, η βοδινή μπριζόλα στο Butcher Shop στο Γκάζι, τα τρομερά σάντουιτς με παστράμι στο New York Sandwiches στον Πύργο Αθηνών, το χεράκι αρνιού στη σούβλα στον Χριστόφορο, στα Καλύβια, και τα σοκολατάκια της Κούλας στη στοά Ορφανίδου, στη Σοφοκλέους».

Μια γαστριμαργική χαρτογράφηση της πόλης, ένας δικός μας Μπουρντέν, ο μάγειρας που ξεπερνάει τα κλισέ και βλέπει τη μαγειρική με μια εναλλακτική ματιά. Φεύγουμε από την καντίνα και πάμε σε ένα σκοτεινό ντεκ. Ένας τύπος έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του κι έχει στήσει ένα καλάμι στην αποβάθρα. Ανεβαίνουμε στον φάρο στην άκρη του μόλου. «Δεν έχει τέλεια θέα από εδώ;». Κοιτάμε απέναντι τον φωτισμένο Πειραιά και νομίζουμε ότι είμαστε στη γέφυρα Bogazici στο Βόσπορο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ