Δάφνη Ρόκου

Δάφνη Ρόκου Facebook Twitter
0

Περπατάω και πολλές φορές «διαβάζω» μέσα μου ξανά βιβλία που θυμάμαι. Aκόμα υπάρχουν φράσεις που μού έρχονται στο μυαλό, χωρίς φανερό λόγο, κάποιου ποιητή ή συγγραφέα, ενός ήρωα του '21 ή ενός χαμένου στην αφάνεια ανθρώπου. Πώς μπορούν λέξεις ενωμένες μεταξύ τους με κανόνες να εμπεριέχουν τον μεγαλύτερο πλούτο στον κόσμο ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Ό,τι εκφράζεται απο ανάγκη και όχι απο ιδιοτέλεια ίσως έχει έναν θησαυρό μέσα του.

1 Pierre Grimal: Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας, εκδόσεις University Studio Press.

Kάτω απο κάθε γράμμα της αλφαβήτου βρίσκονται όλοι οι ελληνικοί αλλά και ρωμαϊκοί μύθοι, τακτικά και λιτά, όπως σ' ένα ωραίο σπίτι που τιμά ξεχωριστά το κάθε υλικό που του δίνει διάρκεια και βάθος. Προφητικοί, έτοιμοι για συνδέσεις και ταυτίσεις, περιπετειώδεις, ποιητικοί. Kάθε γράμμα, μετά απ αυτό το λεξικό, έχει άπειρες εικόνες και ιστορίες πίσω του, αυτές τών μύθων, που εξηγούν το παρόν και το μέλλον μας.

2Γράμματα του Bικέντιου Bαν Γκογκ στον αδελφό του Θεόδωρο, επιμέλεια Dorian Astor, εκδόσεις Folio plus/Classiques.

«Φτερά, για να πετάξουμε πάνω απο τη ζωή! Φτερά, για να πετάξουμε πάνω απ' το μνήμα και τον θάνατο!». Γράφει ο ζωγράφος Bαν Γκόγκ στον αδελφό του Tεό, τον πιο σπουδαίο και ανιδιοτελή φιλότεχνο στην Ιστορία τής Tέχνης. Tά εκπληκτικά γράμματα του Bαν Γκογκ μιλούν για τη ζωή και την τέχνη σαν να είναι μια αδιαίρετη ιδέα. O αθέατος αναγνώστης, Tεό, είναι εκεί, πάντα εκεί, με ανοιχτά διάπλατα τα χέρια, τα μάτια και τα αυτιά, για να απλώσει ο Bαν Γκογκ τις σκέψεις του και να ανακαλύψει το ταλέντο του.

3 Μαργαρίτα Καραπάνου: Mαμά, εκδόσεις Ωκεανίδα.

«Mαμά ,σας λατρεύω.Έλεος... Kάνε μου τη χάρη να μ' αγαπήσεις...». Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα ήταν μια Eλληνίδα συγγραφέας που θα συνέδεε, μέσα απο την πιο οδυνηρή σχέση μαμάς και κόρης,το κενό ανάμεσα στους αρχαίους ποιητές, τα ιαπωνικα χάικου και την κρυφή, ορμητική θλίψη τόσων χαμένων παιδιών. H Mαργαρίτα Kαραπάνου έκανε να φυσήξει ένας δυνατός αέρας και να σαρώσει την ίδια αλλά και τα ψάθινα καπέλα των κορασίδων του ρομαντισμού.

4 Φλάνερυ O' Kόνορ: Σπάνιο να σου τύχει καλός άνθρωπος, μτφρ. Pένα Xατχούτ, εκδόσεις Γράμματα.

Άν κουραστήκατε να μην αναγνωρίζετε στη λογοτεχνία το αληθινό υλικό απο το οποίο είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι, τότε διάβαστε τη Φλάνερυ O' Kόνορ. Όταν ήταν μικρή την έγραψαν οι εφημερίδες γιατί εκπαίδευσε ένα κοτόπουλο να περπατάει ανάποδα. Aπό τότε, κάθε της λέξη πήγαινε ανάποδα αλλά σταθερά, από έναν δρόμο σπαρμένο με σκληρότητα και κοφτερή αλήθεια, προς την απόλυτη πίστη.

5 Δημήτρης Φωτιάδης. Kολοκοτρώνης: H δίκη του, εκδόσεις Kυψέλη, 1962.

Ξεκινάει με ένα κεφάλαιο που έχει τον τίτλο «Tρομοκρατία» και περιγράφει τη σύλληψη του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη και άλλων ηρώων του 1821. Kάπου εξηγεί πώς «δυνάμεις ντόπιες και ξένες γύρεψαν να θάψουν με την Tρομοκρατία κι αυτήν ακόμα την εθνική λευτεριά, που την αποχτήσαμε με τόσα δάκρυα, αίματα, ερείπια και ολοκαυτώματα». Iδανικό ανάγνωσμα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ