ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ILGA Europe – Χάρτης ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων για το 2023: Ανέβηκε 4 θέσεις η Ελλάδα

Η Πολωνία συνεχίζει να είναι η χειρότερη χώρα στην ΕΕ για να είσαι γκέι Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Στη 13η θέση του Rainbow Europe Map 2023 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει κάθε χρόνο η ILGA Europe, που κατατάσσει τις χώρες της Ευρώπης με βάση τις ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες και δικαιώματα της κάθε χώρας. 

Η Ισπανία έκανε άλμα έξι θέσεων στην τέταρτη θέση με την εισαγωγή του LGR μαζί με το κριτήριο της αυτοδιάθεσης, παράλληλα με την απαγόρευση του IGM, ενώ η Φινλανδία εισήλθε στην πρώτη δεκάδα, και πάλι με άνοδο έξι θέσεων, με τον ίδιο τρόπο. Η Ελλάδα ανέβηκε επίσης τέσσερις θέσεις με την απαγόρευση των επεμβάσεων «κανονικοποίησης» φύλου στα ίντερσεξ παιδιά.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Πολωνία κατέχει το χειρότερο ρεκόρ όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην ΕΕ, πίσω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπως προκύπτει από έκθεση της οργάνωσης για τα δικαιώματα ILGA-Europe που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

ILGA Europe – Χάρτης ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων για το 2023: Ανέβηκε 4 θέσεις η Ελλάδα Facebook Twitter

Η έκθεση κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τους νόμους και τις πολιτικές που επηρεάζουν τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τα bisexual και ίντερσεξ άτομα. Σε κάθε χώρα αποδίδεται ένας βαθμός, που κυμαίνεται από 0 (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έως 100 (πλήρης ισότητα). Όπως και το 2022, η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 89%, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο και η Δανία, που ισοβαθμούν με 76%. Συμπερασματικά, πρόκειται για χώρες που σημειώνουν ποσοστά πολύ πιο πάνω από την Πολωνία (15%), τη Ρουμανία (18%) και τη Βουλγαρία (20%).

«Παρά τις έντονες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη», μέσω της ψήφισης της «νομοθεσίας που αναγνωρίζει την ταυτότητα φύλου», αναφέρει η ILGA-Europe σε δελτίο τύπου.

Αν και η Πολωνία παραμένει η χειρότερη στην κατηγορία της μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. κάτι που συμβαίνει από το 2020, κέρδισε δύο μονάδες σε σύγκριση με πέρσι.

Η αύξηση οφείλεται στα δικαστήρια της χώρας που «διασφαλίζουν ότι δεν απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις για τη νομική αναγνώριση του φύλου και ότι ο φορέας ισότητας επεκτείνει το έργο του για να συμπεριλάβει τα ίντερσεξ άτομα», δήλωσε η Katrin Hugendubel, διευθύντρια υπεράσπισης της ILGA-Europe.

Εκτός από τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, οι χειρότερες χώρες για να είναι κανείς ΛΟΑΤΚΙ+ στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Ρωσία και η Αρμενία.

Η Πολωνία συνεχίζει να είναι η χειρότερη χώρα στην ΕΕ για να είσαι γκέι Facebook Twitter

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με σκορ 57%, ενώ μόλις σε δύο χρόνια έχει σημειώσει άνοδο δέκα μονάδων στον δείκτη της οργάνωσης.

Προκειμένου να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα, η ILGA-Europe συνιστά:

Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου.

Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση φύλου που θα βασίζεται στην αυτοδιάθεση χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης για non binary άτομα.

Συγκεκριμένα να περιλαμβάνει όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία και τις πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία.

Επισημοποίηση πολιτικών και/ή άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά σε όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).

Δείτε όλη την έρευνα εδώ.

Lgbtqi+
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Η κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ σε μια συγκινητική, διαφωτιστική και ενδυναμωτική συζήτηση για την πορεία που έχει διανύσει η εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και η ίδια, προς την ορατότητα και για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για την ισότητα και την αποδοχή άμεσα, εδώ και τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ