Το σκοτεινό μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά «Τερέζ Ρακέν», μία επιστημονική ανάλυση της ανθρώπινης λειτουργίας, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, ανεβαίνει στο Θέατρο Ροές, σε σκηνοθεσία και διασκευή Λίλλυς Μελεμέ. 

 

Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Μαρία Κίτσου. Μαζί της ο Κώστας Βασαρδάνης και ο Θανάσης Πατριαρχέας. Στον ρόλο της κυρίας Ρακέν, η Σοφία Σεϊρλή.

 

Η «Τερέζ Ρακέν» δημοσιεύτηκε το 1867. Το κοινό των Παρισίων θεώρησε το έργο πορνογραφικό για την ασυμβίβαστη απεικόνιση του γυναικείου ερωτισμού.

 

Στην ιστορία του Ζολά έχουν βασιστεί πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως η «βωβή» Τερέζ Ρακέν του Ζακ Φέιντερ, η ταινία In Secret του Τσάρλι Στράτον με τη βραβευμένη με 2 Όσκαρ Τζέσικα Λανγκ, και η κορεάτικη Δίψα του Παρκ Τσαν Γουκ.

 

Η ιστορία

Γαλλία, 19ος αιώνας. Ανάμεσα σε τοίχους που στάζουν απ' την υγρασία, εγκλωβισμένη σε μια ασφυκτική καθημερινότητα, η Τερέζ μεγαλώνει με τον ασθενικό Καμίγ, σύζυγο και ξάδερφό της, και την υπερπροστατευτική θεία της, κυρία Ρακέν.

 

Ο χρόνος κυλά και εκείνη βυθίζεται σε μία ανυπόφορη στασιμότητα μέσα στον παγερό «οικογενειακό τάφο» όπου είναι αναγκασμένη να ζει. Η απρόσμενη γνωριμία της με τον Λοράν, παιδικό φίλο του συζύγου της, ξυπνάει ακαριαία το πάθος μέσα στην σκοτεινή άβυσσο των ματιών της.

 

Παραδίδεται στην αιματώδη ιδιοσυγκρασία του στιβαρού άντρα και η ακόρεστη λαχτάρα της για ζωή γίνεται παραφορά. Η παρουσία του κυριεύει τους νευρώνες της, λυγίζοντας και υπερνικώντας κάθε δισταγμό προς την απαγορευμένη έλξη του. Τα ζωώδη ένστικτα απελευθερώνονται.

 

Γεννούν ένα εφιαλτικό παιχνίδι απόλυτης ηδονής και οδύνης. Ο εραστής προσφέρει το αίμα του και η ερωμένη τα νεύρα της. Οι δυο τους προκαλούν την πιο επικίνδυνη χημική ένωση, που ρυθμίζει τον μηχανισμό της ύπαρξής τους. Τα όνειρα γίνονται μια εφιαλτική πραγματικότητα. Το κορίτσι που ανατράφηκε για να δίνει φάρμακα, τώρα θα εθιστεί στον κίνδυνο και την ωμότητα.