Florentine σε τραγανή βάφλα. Φωτο: Τζούλια Κλήμη
Florentine σε τραγανή βάφλα. Φωτο: Τζούλια Κλήμη

 

Ο ολοκαίνουργιος χώρος Gargaretta μπορεί να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει ελληνικό τάπας με την έννοια της επιλογής καλών μεζέδων που μπορούν να υποστηρίξουν το συνοδευτικό κρασί και την ανάδειξη των τοπικών ελληνικών προϊόντων.

 

Η θέση του είναι στρατηγική, στη σκιά της Ακρόπολης και στην καρδιά μίας από τις παλιότερες συνοικίες της Αθήνας που ήταν γνωστή με την ονομασία Γαργαρέττα.

 

Η επιλογή του ονόματος ανασύρει μνήμες «καθώς δανείζεται την παλιά ονομασία της περιοχής, η οποία τείνει να χαθεί και αποδίδεται στην ιταλική οικογένεια Gargaretta, η οποία καλλιεργούσε κτήματα σε αυτήν την περιοχή κατά την περίοδο του Μεσαίωνα» εξηγεί την ιστορία η ιδιοκτήτρια Κάτια Τσιμιδοπούλου.


Όμορφος χώρος, πρόσχαρος. Η αρχιτέκτων Έλενα Σταυροπούλου του έδωσε ένα λιτό, μοντέρνο ύφος, χωρίς εξάρσεις που δένει σε ένα ομοιόμορφο σύνολο.

 

Στις προθήκες του ανακαλύπτεις ιδιαίτερα προϊόντα από την Κρήτη και άλλες γωνιές της Ελλάδας, που μπορείς να αγοράσεις, αλλά και απολαυστικά γλυκά που μπορείς να δοκιμάσεις επιτόπου ή να αγοράσεις για το σπίτι.

 

Η αρχιτέκτων Έλενα Σταυροπούλου του έδωσε ένα λιτό, μοντέρνο ύφος, χωρίς εξάρσεις που δένει σε ένα ομοιόμορφο σύνολο. Φωτο: Τζούλια Κλήμη
Η αρχιτέκτων Έλενα Σταυροπούλου του έδωσε ένα λιτό, μοντέρνο ύφος, χωρίς εξάρσεις που δένει σε ένα ομοιόμορφο σύνολο. Φωτο: Τζούλια Κλήμη


Οι σεφ Μανώλης Μαυριγιαννάκης και Μάριος Πιρπιρίδης μέσα από τα γαστρονομικά ταξίδια τους αλλά και την πολύχρονη εμπειρία τους εμπνεύστηκαν ένα μενού που δρέπει δάφνες πρωτοτυπίας μέσα από την απλότητα της προσέγγισής του.

 

Μικρά πιάτα που ξεχειλίζουν νοστιμιά και ακομπανιάρουν την καλοστημένη λίστα κρασιών που επιμελήθηκε η Αμάντα Κοντίνου με προτάσεις από την ελληνικό αμπελώνα και τις άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου.

 

Πάνω σε χανιώτικη, λεπτή, τραγανή πίτα τοποθετείται το ταρτάρ μοσχάρι με πινελιές από κρέμα φασολιών, τρούφα και ξινοτύρι (€11). Πανδαισία εκρηκτικών χρωμάτων αποκαλύπτει το πιάτο που περιλαμβάνει χτένι σεβίτσε με βελούδινη κρέμα σελινόριζας και καλοφτιαγμένη σάλτσα verde από πράσινες ντομάτες (€10).

 

Καβουρμάς Θράκης. Φωτο: Τζούλια Κλήμη
Καβουρμάς Θράκης. Φωτο: Τζούλια Κλήμη

 

Οι μαντλέν παστουρμά με ποντιακό τυρί σουλγούν, λιαστή ντομάτα και γιαούρτι (€5,50) είναι εξαιρετική ιδέα και σερβίρονται μέσα σε ξύλινο κουτί σαν κοσμηματοθήκη. Οι σεφ συνδυάζουν νόστιμα μια παραδοσιακή συνταγή της νότιας Γαλλίας με άρωμα ανατολίτικο. Ο μερακλίδικος καβουρμάς Θράκης με μαγιονέζα γλυκοπατάτας, αυγό και τραγανό ψωμί (€7) είναι απλώς υπέροχος.

 

Το fish & chips είναι πιάτο με βρετανικές καταβολές, αλλά η προσέγγιση της κουζίνας του Gargaretta είναι διαφορετική. Ο παστός μπακαλιάρος τυλίγεται με σπαγγέτι πατάτας, τηγανίζεται ανάλαφρα και συνοδεύεται από μαγιονέζα μαύρου σκόρδου (€6,5).

 

Οπωσδήποτε δοκιμάστε τους τραγανούς λουκουμάδες γεμιστούς με αβοκάντο πάνω σε μαγιονέζα λιαστής ντομάτας και πασπαλισμένους με τυρί βολάκι Τήνου (€5,50). Χάρμα οφθαλμών είναι το spicy κοτόπουλο που περιβάλλεται από σάλτσα φλογερού κόκκινου χρώματος και δροσίζεται όμορφα με πινελιές γιαούρτι (€8,50).

 

Τραγανό αβοκάντο. Φωτο: Τζούλια Κλήμη
Τραγανό αβοκάντο. Φωτο: Τζούλια Κλήμη

 

Από τη μύτη θα σε σύρει η μπαχαρένια ευωδιά που αναδίδουν τα μοσχαρίσια μάγουλα, στα οποία η παραδοσιακή προσέγγιση του στιφάδου παντρεύεται με μανιτάρια μαύρες τρομπέτες (€11). Το μενού προσφέρει και πλατό με ενδιαφέροντα ελληνικά τυριά και αλλαντικά.

 

Η κάρτα ξεκινάει από το πρωί με κάποιες ιδιαίτερες προτάσεις με βάση το αυγό, πίτες, λαχταριστά σάντουιτς, αλλά και με κάποιες με healthy προσανατολισμό.

 

Τη μεγάλη έκπληξη την αφήνω για το τέλος, με τα επιδόρπια διά χειρός Λυκούργου Θεοδοσόπουλου. Όταν δοκιμάσεις τη συγκλονιστική πάστα αμυγδάλου (€5,50) και την υπέροχη σοκολατίνα (€5,50) θα ανακαλέσεις παιδικές αναμνήσεις. Θετικά vibes, φιλόξενη ατμόσφαιρα, υπέροχο φαγητό και γλυκά αναδεικνύουν το Gargaretta σε αγαπημένο στέκι.


Gargaretta, Ροβέρτου Γκάλη 1, Ακρόπολη, 210 9228713