Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η οποία από το 1938 παρουσιάζει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών, θα ερμηνεύσει το έργο The Planets του Gustav Holst και το Helios Overture του Δανού συνθέτη Carl Nielsen υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα.

 

Οι Πλανήτες (op. 32), που γράφονταν από το 1914 έως το 1916 και αρχικά έφεραν τον τίτλο «επτά ορχηστρικά κομμάτια», είναι ο Άρης, η Αφροδίτη, ο Ερμής, ο Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Δίας. Ο Holst εμπνεύστηκε τους Πλανήτες από την αρχαία κλασική τους ερμηνεία και ιδιότητα.

Όπως είχε πει «είναι μια σειρά εικόνων της διάθεσης» και ως εκ τούτου ο μουσικός χαρακτήρας του κάθε μέρους συμβολίζει και μια διαφορετική έννοια: ο Άρης τον όλεθρο του πολέμου (μόλις είχε τελειώσει ο Α΄ Παγκόσμιος), ο Δίας την ευθυμία και τον πατριωτισμό, η Αφροδίτη τη γαλήνη και την ειρήνη, ο Ερμής τη ρευστότητα και την αστάθεια, ο Κρόνος τη σοφία και την αυστηρότητα του γήρατος, ο Ποσειδώνας το άπειρο του διαστήματος και ο Ουρανός τη μαγεία του σύμπαντος.

Οι κατά Holst πλανήτες είναι επτά και όχι εννέα. Το παράδοξο αυτό συμβαίνει επειδή απλούστατα ο Holst δεν συμπεριέλαβε στη σύνθεσή του ούτε τη Γη ούτε τον Πλούτωνα, ο οποίος ανακαλύφθηκε 14 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου και μόλις 4 έτη πριν από το θάνατό του διάσημου Βρετανού μουσουργού.

Το HeliosOverture (op.17), αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα του Carl Nielsen, το οποίο εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας και έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην Όπερα Καΐρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την E.B.U. (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνιών), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πόλεις της Ελλάδας.

Ο Νίκος Χαλιάσας έχει ιδρύσει και διευθύνει από το 2000 την ορχήστρα INTRARTI ενώ, παράλληλα έχει διευθύνει, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Κρατική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Eskisehir, την Thüringen Sinfoniker, την ορχήστρα Musica Vitae του Vaxjo της Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν, την ορχήστρα δωματίου της Κοπεγχάγης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά.