Switch

Switch Facebook Twitter
0

Η παρουσίαση «Rebranding Greece» του Πίτερ Οικονομίδη ήταν μια εντυπωσιακή επιτυχία και μπράβο στον Πίτερ. Χωρίς περιστροφές, πρέπει να πω ότι συντάσσομαι με μια άλλη οπτική γωνία που λέει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από τομές και ανατροπές πριν γίνει το rebranding, γιατί με τα σημερινά δεδομένα θα προσφέρει ελάχιστα.

Βαράτε με γιατί είμαι ορθολογιστής, αλλά για να μιλήσουμε για ανατροπές στην Ελλάδα, καλό είναι να μελετήσουμε λίγο αυτό που λέγεται change management. Το κλασικό βιβλίο του John Kotter αλλά και την περσινή επιτυχία Switch του Chip Heath. Χρειαζόμαστε θεωρία, δεν αλλάζει μια χώρα με βαλκανικές μαγκιές.

Στον χώρο της οικονομίας ένα μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται στο άστρο του εμποράκου: κάποιου που παίρνει κέρδος από ένα προϊόν και δεν νοιάζεται μετά για τον πελάτη. Οι σοβαρές χώρες, οι καλές επιχειρήσεις, έχουν περάσει προ πολλού στη σφαίρα του παρόχου υπηρεσιών: δείχνουν φροντίδα για να είναι ευχαριστημένος ο πελάτης, γιατί έτσι θα ξαναέλθει, θα φέρει κι άλλους.

Ο καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης απαντά με ευγένεια αλλά και σαφήνεια γιατί ο ίδιος δεν συμφωνεί με την έννοια του rebranding. Μελετήστε την τοποθέτησή του. Από αυτό το άρθρο-τηλεγράφημα θα ξεχωρίσω μόνο μια φράση του που ενισχύει την άποψη ότι το δράμα της Ελλάδας δεν έχει τεχνοκρατική λύση, δηλαδή δημοσιονομική πειθαρχία ή rebranding. Ο καθηγητής Μπούχαλης επιμένει σε αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας μας, που οφείλει να συμβάλλει στην κάθαρση. Επαναλαμβάνει δύο φορές τη λέξη «αυτοθυσία».

Η εμπειρία λέει ότι η ανατροπή και το change management δεν γίνονται τσάμπα. Έχουν κόστος και τίμημα. Το 60-70% των πολιτών αυτής της χώρας, που δεν είμαστε σε δεινή θέση, αν θέλουμε να συμβάλλουμε στη δική μας επανατοποθέτηση και στην επανεκκίνηση της χώρας θα πρέπει ν’ ανοίξουμε τη τσέπη μας και την καρδιά μας.

Τη λέξη αυτοθυσία την άκουσα άλλη μια φορά. Ένας χαμηλών τόνων νεαρός δικηγόρος, σε μια συνάντηση 50 ατόμων με ισχυρό πολιτικό του οποίου είναι συνεργάτης, πέταξε μια «χειροβομβίδα» που πάγωσε τη συνάντηση: «Εσείς οι πολιτικοί πρέπει να παραδεχτείτε ρητά την απώλεια. Πείτε σταράτα και δημόσια ότι η χώρα έχασε κάτι σημαντικό κι εσείς οι πολιτικοί έχετε την κύρια ευθύνη».

Μπορούμε ακόμα και τώρα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, δηλαδή εκείνο το κομμάτι της που είναι ζωντανό και δεν είναι δίκαιο να βασανίζεται. Ό,τι και να γίνει, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει στον χάρτη. Το κράτος έκανε τόσα χρόνια μπίζνες με την εικόνα της χώρας, τώρα πρέπει να καταλάβει ότι πλέον αυτή η τακτική έχει μεγάλο ρίσκο. Εμείς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι: να μην κοροϊδεύουμε τον τουρίστα, να είμαστε ντόμπροι όταν συνεργαζόμαστε με ξένους, να χωνέψουμε ότι για τη βρομιά στις παραλίες έχουμε όλοι κάποια ευθύνη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έμφυλη βία μάς αφορά όλους και απαιτεί σύγχρονες, συμπεριληπτικές λύσεις

Guest Editors / «Η έμφυλη βία μάς αφορά όλους και απαιτεί σύγχρονες, συμπεριληπτικές λύσεις»

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης γράφει για τον περιορισμό της δράσης του Δημοτικού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, το οποίο ιδρύθηκε το 2022.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Πατριαρχία: Το κλειδί είναι το πέρασμα από τη μάτσο κυριαρχία σε υγιείς αρρενωπότητες

Guest Editors / Πώς μπορούν οι άντρες να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία;

Η G-All (Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων) μιλά για την πατριαρχία ως «ένα κυρίαρχο σύστημα σκέψης και πράξης», σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης εκτεταμένων μορφών βίας σε όλους τους τομείς της ζωής.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ