European LiFO

Νταβίντ Σασόλι: Οι συναντήσεις, το Ζάππειο και το δείπνο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη

Νταβίντ Σασόλι: Οι συναντήσεις, το Ζάππειο και το δείπνο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη Facebook Twitter
Η ομιλία του Νταβίντ Σασόλι στο Ζάππειο - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
0

Στην Αθήνα βρίσκεται  σήμερα και αύριο, 27 και 28 Μαϊου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με αφορμή την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Ο κ. Σασόλι συναντήθηκε το πρωί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. 

Μάζεμα 40 χρόνια Facebook Twitter
Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Σασόλι - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Η Ευρώπη παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της είναι το σπίτι μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ευρωπαίο αξιωματούχο. 

Μάζεμα 40 χρόνια Facebook Twitter
Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται δεκτός στα σκαλιά του Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πίνατ - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Μάζεμα 40 χρόνια Facebook Twitter
«Χειραψία» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφτηκε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Τασούλα και μίλησε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ΕΕ και Εξωτερικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια κοινής συνόδου.

«Μια ευρωπαϊκή δημοκρατία πιο αποτελεσματική, πιο λειτουργική, εγγυάται πραγματικά την προάσπιση των ελευθεριών μας και θα μας επιτρέψει να εξέλθουμε από την παρούσα κρίση» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βουλή. 

Μάζεμα 40 χρόνια Facebook Twitter
O κ. Σασόλι στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η εκδήλωση στο Ζάππειο

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αλλά και για η επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Σ'αυτήν έδωσαν το «παρών» η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και ο κ. Σάσολι με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Η Ευρώπη επέδρασε καταλυτικά, ως θεσμική και αξιακή μήτρα, στον πολιτικό μας αυτοκαθορισμό και την αντίληψή μας για την προσωπική ελευθερία διεμήνυσε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η ευρωπαϊκή εγγύηση της ελληνικής ανεξαρτησίας υπήρξε μια μορφή ανταπόδοσης της συμβολής του κλασικού ελληνικού πνεύματος και της δημοκρατίας των αρχαίων στην ευρωπαϊκή νεωτερικότητα. Στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναγνώρισαν ένα κομμάτι του εαυτού τους και στην Ευρώπη οι Έλληνες το πρότυπο για την ανάπτυξη και την ευημερία τους» σημείωσε.

Μάζεμα 40 χρόνια Facebook Twitter
Εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας. Ωστόσο η απόφαση αυτή πλούτισε και την Ευρώπη καθώς ήταν η πρώτη είσοδος χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχε βιώσει δικτατορικό καθεστώς».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την περίοδο «ένα δυσάρεστο διάλειμμα»: «το 2015 επεκράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό», ωστόσο, όπως πρόσθεσε στρέφοντας τα πυρά του στην Κουμουνδούρου «οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας».

«Η Ελλάδα επηρέασε βαθύτατα το ευρωπαϊκό εγχείρημα»

«Πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια και για την Ευρώπη ξεκίνησε μια νέα εποχή, υποδεχόμενη την Ελλάδα, λίκνο ιστορικό της Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Σασολί, αναδεικνύοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε πως η ένταξή της χάραξε ένα σημείο καμπής για την ΕΕ, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο κέντρο, στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, διανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης και τη σταθεροποίησή της.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολή τής Ελλάδας στον πολιτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού και το γεγονός ότι οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας, της αισθητικής, με την υπερβατική τους διάσταση, διέτρεξαν τους αιώνες και οδήγησαν στη σημερινή μορφή της Ελλάδας και έδωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης».

Η Ελλάδα επηρέασε βαθύτατα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπογράμμισε και προσέθεσε πως «βλέποντας τα 40 αυτά χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας, βλέπουμε την ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Ειδική μνεία έκανε και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη συμβολή του για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

To δείπνο της ΠτΔ στους Ευρωπαίους

Μετά την εκδήλωση στο Ζάππειο, οι ηγέτες έφτασαν πεζή στο Προεδρικό Μέγαρο όπου παρέθεσε προς τιμήν τους δείπνο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Ημέρα τιμής στα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη: Οι συναντήσεις, το Ζάππειο και το δείπνο Facebook Twitter
Δείπνο στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου παρέθεσε η κα. Σακελλαροπούλου στους Ευρωπαίους αξιωματούχους - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Γιορτάζουμε σήμερα μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα μας. Μια επέτειο με ισχυρούς συμβολισμούς, που υπερβαίνει την πολιτική συγκυρία, καθώς ανατρέχει στο κορυφαίο γεγονός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, την ένταξη της Ελλάδας το 1981 στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την ομιλία της στο δείπνο.
 

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σδφσ

European LiFO / Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση στην ΕΕ - Πώς θα δείτε τη σημαντική ομιλία και τα κρίσιμα σημεία

Η "Kατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ