European LiFO

Σασόλι: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έθεσε τη δημοκρατική διάσταση στην καρδιά της Ευρώπης

Σασόλι: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έθεσε τη δημοκρατική διάσταση στην καρδιά της Ευρώπης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μίλησε απόψε στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αλλά και για την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια και για την Ευρώπη ξεκίνησε μια νέα εποχή, υποδεχόμενη την Ελλάδα, λίκνο ιστορικό της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Σασολί, αναδεικνύοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε πως η ένταξή της χάραξε ένα σημείο καμπής για την ΕΕ, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο κέντρο, στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, διανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης και τη σταθεροποίησή της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της στον πολιτισμό. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού και το γεγονός ότι οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας, της αισθητικής, με την υπερβατική τους διάσταση, διέτρεξαν τους αιώνες και οδήγησαν στη σημερινή μορφή της Ελλάδας και έδωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης». Η Ελλάδα επηρέασε βαθύτατα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπογράμμισε και προσέθεσε πως «βλέποντας τα 40 αυτά χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας, βλέπουμε την ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Ειδική μνεία έκανε και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη συμβολή του για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Σασόλι, «η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για το γεωπολιτικό, δημοκρατικό και σταθεροποιητικό προσανατολισμό της Ένωσης, ο οποίος εδραιώθηκε με τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπαιξε τότε βασικό ρόλο ως παρατηρητής της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Ελλάδας, πρόσθεσε.

«Η επιστροφή στη δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν το αποτέλεσμα μιας πορείας με αβέβαιο προορισμό· ήταν καρπός της ακλόνητης βούλησης και πεποίθησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος μετά τη δικτατορία εξασφάλισε τη μετάβαση στη δημοκρατία και ακολούθως στην Ευρώπη (...) Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν επίσης η βούληση, η αποφασιστικότητα και η προσπάθεια του ελληνικού λαού να κατακτήσει εκ νέου τη δημοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη σημαντική επιρροή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και συγκεκριμένα στο σθένος με το οποίο η Ελλάδα και ο Πρόεδρος Καραμανλής τάχθηκαν υπέρ της άμεσης καθολικής ψηφοφορίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και της διεύρυνσης των εξουσιών του.

«Οι διάφορες κρίσεις που σηματοδότησαν την τελευταία δεκαετία αποτέλεσαν προειδοποίηση ότι η ΕΕ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε τους πόρους και τα εργαλεία μας». Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Σασόλι επεσήμανε πως έχει κλονίσει τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες και, «παρότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, αντιλαμβανόμαστε τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και κοινωνικές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε».

«Χρειαζόμαστε νέα μοντέλα που να συνεκτιμούν την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, μια νέα προσέγγιση που θα έχει ως άξονα την αξιοπρέπεια του ατόμου αλλά και την προστασία του πλανήτη»

Ο κ. Σασόλι χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ανανέωση του δημοκρατικού και κοινωνικού συμφώνου, μέσω της ανανέωσης του δεσμού με τους πολίτες και σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και από την Ελλάδα.

«Μετά το πέρας αυτού του εγχειρήματος, είναι καθήκον μας να θέσουμε επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό οι συστάσεις αυτές να συνοδεύονται από δράσεις και τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για τις επακόλουθες μεταρρυθμίσεις. Κλείνοντας ο κ. Σασόλι επεσήμανε πως οι απόψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1983 ηχούν πιο επίκαιρες από ποτέ στις μέρες μας: «Μέσω της ένωσής της, η Ευρώπη θα διαφυλάξει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δίνοντάς του συνεπώς νέα ώθηση».

«Γενέτειρα όλων των ιδεών, η Ευρώπη είναι επίσης η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει και να τις αναδιοργανώσει, δρομολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αναγέννηση που είναι τόσο αναγκαία στον σύγχρονο κόσμο».

Σ. Μισέλ: Η Ευρώπη δημιουργήθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη

Την ξεχωριστή θέση που κατέχει η Ελλάδα στις καρδιές των Ευρωπαίων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και υπενθύμισε πως «η Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είναι το λίκνο της σκέψης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», επεσήμανε και πρόσθεσε πως η ελευθερία και η δημοκρατία αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος, «αυτές οι άυλες αξίες πρέπει να καθοδηγούν τη δράση μας».

Ο κ. Μισέλ υπογράμμισε πως χρειάζεται δύναμη και θάρρος για να συζητήσουμε και να ακούσουμε τα επιχειρήματα των άλλων. «Αλλά χρειάζεται επίσης πολλή υπομονή κάτι που γνωρίζουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και αμοιβαίο σεβασμό». «Χωρίς συλλογική νοημοσύνη, καμία ενότητα δεν είναι δυνατή και χωρίς ενότητα, δεν υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο».

«Αυτό είναι αναμφίβολα το πιο εξαιρετικό επίτευγμα της ΕΕ. Τι άλλο είμαστε, αν όχι η ένωση των 27 κρατών που, μετά από θανάσιμες διαμάχες, φτιάχνουν και αναδιαμορφώνουν την ενότητα τους και γίνονται πιο ισχυρά. Είναι επίπονο, αλλά λειτουργεί». Όπως ανέφερε ο κ. Μισέλ, στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, η ελευθερία και η δημοκρατία αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, δράματα και πολέμους, ενώ υπενθύμισε πως η Ελλάδα πέρασε και μια απότομη δικτατορία.

«Η δικτατορία έπεσε βίαια μόνο από τους Έλληνες. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κέρδισαν το δικαίωμά τους να ενταχθούν στην κοινότητα των ελεύθερων και δημοκρατικών λαών της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως μετά την επίσημη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή κοινότητα, η Ελλάδα έζησε τα καλύτερα χρόνια της ιστορίας της και μπήκε στο δρόμο προς την ειρήνη και την ευημερία. «Όχι χωρίς δυσκολίες και αντιπαραθέσεις», καθώς, όπως είπε, η δημοκρατία και η ελευθερία σημαίνει ότι υπάρχουν και αντιστάσεις, Με τον ίδιο τρόπο που κατορθώσατε να μετατρέψετε το όχι σε ένα ναι για την Ευρώπη, η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των κρίσεων των τελευταίων ετών.

Ο κ. Μισέλ τόνισε πως μαζί με τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους συμπολίτες πρέπει να ανανεωθεί η ευρωπαϊκή κοινωνική σύμβαση. «Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο ουσιαστική άσκηση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε. «Η Ευρώπη δημιουργήθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα». «Είμαι χαρούμενος και περήφανος που μπορώ να φωνάζω μαζί σας: Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία, Ελευθερία».

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σδφσ

European LiFO / Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση στην ΕΕ - Πώς θα δείτε τη σημαντική ομιλία και τα κρίσιμα σημεία

Η "Kατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ